Gå til hovedindhold

Børn og unge opdaterer "Kend din mad"

”Kend din mad” er en række forskellige undervisningsforløb til folkeskolen, der skal støtte børn og unge i at træffe sunde og gode valg. Forløbene er udviklet i samarbejde med virksomheder, organisationer og uddannelser.

19. feb. 2025

Indhold

    Mad og måltider har stor betydning for børn og unges trivsel, læring og koncentration. Målet med undervisnings- og læringsforløbene er at skabe en varieret skoledag med tværfaglige forløb og virkelighedsnære læringsrum, der medvirker til at styrke børn og unges maddannelse. Det kalder vi også den åbne skole.

    Undervisningsforløbene i ”Kend din mad” anvender mad og fødevarer som en praksisnær læremiddel og didaktisk redskab. Hvert forløb er designet til madkundskab og naturfagene, men i nogle forløb også dansk, engelsk, håndværk og design.

    Forløbene kan desuden bruges i undervisningen i obligatoriske emner som sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab, uddannelse og job samt tværgående temaer som innovation og entreprenørskab.

    Du er velkommen til at bruge undervisningsforløbene i din undervisning.

    .

    Undervisningsforløb til indskolingen

    Naturens spisekammer præsenterer eleverne for billeder, rollespil og en masse spændende og kreative opgaver, der hver har fokus på spiselige planter i den danske natur.

    Klassens måltidskultur har som mål, at børn og unge oplever måltider med nærvær, tryghed, god tid, fællesskab og tilhørsforhold. Kort sagt, at de får gode mad- og måltidsoplevelser også i forbindelse med spisepausen i skolehverdagen.

    Bæredygtige madpakker til indskolingen bruger blandt andet Verdensmålene for bæredygtig udvikling til at introducere bæredygtighed, som kan være et svært begreb at forstå og forholde sig til både for børn og voksne.

    .

    Undervisningsforløb til mellemtrinet

    Madkultur præsenterer eleverne for madkultur gennem tekst, billeder og inspirerende opgaver. Vi ser på madkultur hele verden rundt, og i det helt nære. Her skal eleverne forholde sig til egne madvaner og reflektere over den madkultur, som de selv er en del af.

    Lad os sanke, lad os bage brød sætter fokus på madkultur gennem sankning i naturen. Vi ser på de muligheder, der eksisterer lokalt, når vi bevæger os ud i naturen, og undersøger blandt andet havet i dybden. Eleverne skal forholde sig til klassiske ælteteknikker, og forstå gærcellernes rolle i en verden, der er i en rivende teknologisk udvikling.

    Bæredygtige madpakker til mellemtrin bruger blandt andet Verdensmålene for bæredygtig udvikling til at introducere bæredygtighed, som kan være et svært begreb at forstå og forholde sig til både for børn og voksne.

    Produktion af grønsager giver børn og unge en forståelse for, hvordan spiselige afgrøder generelt dyrkes, hvilke krav planterne har for at lykkes og ikke mindst, hvordan valg af grøntsager kan have betydning for bæredygtighed og klimaaftryk.

    Grøntsagsdyrkning præsenterer eleverne for grundlæggende elementer i plantevækst. De lærer om underjordisk viden og mikroorganismer samt problemer og udfordringer med dyrkningen af grøntsager, men får også  anvendt viden, når de skal lave deres egen kompost.

    Sæsonens råvarer og forlængelse af sæsonen er et tværfagligt forløb. Eleverne får et historisk indblik i, hvorfor man i gamle dage var tvunget til at sylte/hengemme, og beskæftiger sig naturfagligt med bakterier, enzymer, vandaktivitet, forrådnelse, pH etc. Der er desuden opskrifter til brug i madkundskab, som eleverne kan tage med hjem og bruge til at forlænge sæsonen.

    Supply chain er et undervisningsforløb på engelsk, som handler om, hvordan man kan mindske madspild af frugt og grønt i forsyningskæden. Eleverne får viden om, hvordan vejen fra jord til bord kan se forskellig ud alt efter, hvilken fødevare det er, og hvor fødevaren er dyrket. Eleverne afprøver forskellige måder at opbevare fødevarer på, og får en forståelse af, hvordan frugt og grøntsager holder sig friske længst muligt.

    .

    Undervisningsforløb til udskolingen

    Hvordan bliver mælk til ost præsenterer eleverne for en spændende og lærerig rejse i produktionen af fødevarer. Vi ser på mælken som råvare i et historisk perspektiv, og dykker ned i de biologiske, kemiske og fysiske detaljer i mælken, der gør den enestående. Undervejs reflekterer eleverne over, hvordan mælk og mælkeprodukter indgår i deres egen hverdag.

    Fødevarer og mikrobiologi inspirerer og motiverer eleverne til at dykke ned i mikrobiologiens verden og opnå en større forståelse for sammenhænge mellem netop mikrobiologien og vores fødevarer.

    Bæredygtige måltider introducerer eleverne til begreberne bæredygtighed, grøn omstilling og klimakatastrofe, som kan være svære begreber at forstå og forholde sig til. Forløbets tilgang er, at jorden ikke er ved at gå under, men at der er alvorlige problemer, som vi alle i verden kan og skal være med til at løse. 

    Kog og kør tager eleverne med ind i et anderledes og motiverende iværksætterprojekt. Et projekt hvor maden, gode idéer, samarbejde, innovation og skaberlyst er i højsædet. Eleverne starter klassens eget firma, en fødevarevirksomhed, og får i fællesskab et førstehåndsindtryk af, hvad det vil sige at være iværksætter.

    Kritisk tænkning lærer eleverne at forholde sig kritisk til budskaber om mad- og sundhed, reflektere over, hvor de får deres viden fra og hvorvidt den er troværdig. Materialet tager udgangspunkt i sundhedsbudskaber, som findes på de sociale medier samt andre digitale medier.

    Mad og bevægelse præsenterer eleverne således for tekst, billeder, videoer og øvelser, som skal udvide deres forståelse af mad og bevægelse. Eleverne får større indsigt i, hvad den mad de spiser består af, hvilken virkning den har på deres krop og hvor betydningsfuld maden er for deres evne til at bevæge sig.

    Proteiner i vores mad introducerer de forskellige næringsstoffer i mad, og giver eleverne indblik i hvilke madvarer, de findes i. Materialet dykker blandt andet ned i proteiners bestanddele, og hvordan sammensætningen af aminosyrer har indflydelse på en fødevare. Vi ser også nærmere på nye og bæredygtige kilder til protein, som græsprotein og insektprotein.

    Sensorisk analyse præsenterer eleverne for hvordan vi sanser mad - især smags- og duftesansen - hvorefter eleverne introduceres til, hvad sensorik er.

    Smag og sanser lægger op til at eleverne udvider deres forståelse af smag og tilegner sig en større bevidsthed om smag og om betydningen af deres sanser. Eleverne tilegner sig et ordforråd, som rækker ud over ”det smager godt/dårligt”, ”det kan jeg ikke/godt lide” eller ”det er (u)lækkert”.

    .

    Udviklet i samarbejde med virksomheder og organisationer

    Projekt ”Kend din mad” er støttet af puljemidler fra Undervisningsministeriet til at styrke maddannelse ind i folkeskolen.

    Projektet blev gennemført over en 2-årig periode fra 2018-2019. Projektet har udviklet 20 undervisningsforløb i et samarbejde med virksomheder, organisationer og uddannelsessteder.

    Lærere fra Risskov Skole og Skæring Skole har været med til at udvikle og afprøve undervisningsforløbene.

    Undervisnings- og læringsforløbene er udviklet i en samskabende proces mellem landbrug- og fødevarevirksomheder, organisationer, uddannelsesinstitutioner, Natursamarbejdet og skoler i Aarhus Kommune:

    • Lærere og elever på Skæring Skole og Risskov Skole.
    • Arla Foods, Fødevarestyrelsen, Mejeriforeningen, 4H, Restaurant Domestic, BETA, Tiny Office, InnovaConsult, ISI FOOD PROTECTION og MadMikkel.
    • Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, VIA University College, Jordbruget Uddannelsescenter Århus, Aarhus Tech, Forskere fra DPU, Aarhus Universitet og Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.
    Sidst opdateret: 18. marts 2025