Gå til hovedindhold

Hjælpemidler

Hvis du har en varig nedsat funktionsevne, kan du søge om tilskud til hjælpemidler, forbrugsgoder og boligindretninger, så du bliver i stand til selv at klare mest muligt.

Indhold

    Du kan få støtte til et hjælpemiddel, hvis hjælpemidlet i væsentlig grad:

    • kan afhjælpe de varige følger af din nedsatte funktionsevne
    • kan lette dagligdagen i dit hjem
    • er nødvendigt i dit arbejdsliv

    I mange tilfælde bliver du tilbudt træning, før du får et hjælpemiddel, så du kan klare dig bedre selv og måske endda helt undvære hjælpemidlet.

    Du kan læse mere om de forskellige sagsområder i punkterne herunder. 

    Hjælpemidler, som du kan låne

    Hjælpemidler, som du låner af os, bliver også kaldt genbrugshjælpemidler og kan for eksempel være en rollator, en manuel kørestol eller en el-kørestol.

    Personlige hjælpemidler

    Personlige hjælpemidler kaldes også kropsbårne hjælpemidler og bevilges efter Servicelovens § 112. Et personligt hjælpemiddel er specielt velegnet til lige præcis din funktionsnedsættelse, fx ortopædisk fodtøj, kompressionsstrømper og hjælpemidler til stomi og diabetes.

    Forbrugsgoder

    Forbrugsgoder er produkter, som er fremstillet til almindeligt forbrug og forhandles bredt, men som kan fungere som et hjælpemiddel, fx el-køretøjer. Der er ofte en egenbetaling.

    Handicapbiler

    Hvis du har et handicap, der gør det svært for dig at komme rundt, kan du søge kommunen om støtte til en bil, og tilskud til at få bilen indrettet.

    Boligindretning

    Du kan få hjælp til indretning af din bolig, når ændringen er absolut nødvendig for at gøre boligen bedre egnet for dig.

    Hjælpemidler og hjælp til børn og unge

    Har du et barn 0-18 år med en nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, som har behov for hjælpemidler, forbrugsgoder, boligindretning, handicapbil m.m.

    Hjælpemidler til undervisning

    Har du behov for hjælpemidler til brug i undervisningen, skal du henvende dig til din skole/uddannelsesinstitution eller der, hvor du søger om optagelse. Dette gælder for undervisning i folkeskole, efterskole, STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse), videregående uddannelse, højskole etc.

    Hjælpemidler til kommunikation, syn og hørelse

    Har du brug for rådgivning om hjælpemidler i forhold til at være syns- eller hørehæmmet, ordblind el., kan du få hjælp hos Center for Specialrådgivning Aarhus (tidl. Center for Syn og Hjælpemidler).

    Hjælpemidler - salg og udlejning

    Center for Forebyggelse og Rehabilitering på Gunnar Clausens Vej i Viby udlejer og sælger hjælpemidler til private.

    Sidst opdateret: 29. august 2023