Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Budgetforslag giver løft til folkeskolen i Aarhus

Et markant løft til de aarhusianske folkeskoler på i alt 500 millioner kr. over de kommende år er hovedprioriteten i det forslag til Aarhus Kommunes budget, som er offentliggjort den 27. august.

  • Læs op

Indhold

    Pengene til folkeskolen foreslås afsat som et permanent løft til de 45 folkeskoler og hertil kommer en investering i en rummelig folkeskole som flere forældrene vælger til samt forebyggende indsatser for, at flere børn trives og færre har behov for et specialiseret undervisningstilbud. Herudover skal Børn og Unge sætte gang i en omstillingsplan, der adresserer de udfordringer skolerne møder i hverdagen. Dermed er både den almene undervisning og undervisningen til børn med særlige behov tilgodeset i forslaget. Budgetforslaget rummer udover pengene til skoler i alt et råderum på i 512 mio. kr. frem mod 2028, som indgår i budgetforhandlingerne.

    Borgmester Jacob Bundsgaard: ”Folkeskolen har brug for et løft, så vi fortsat har en folkeskole i Aarhus med de kvaliteter, som børnene er glade for og som forældrene vælger til. Både af hensyn til alle vores elever og forældre og medarbejdere, men også fordi den lokale folkeskole, er en af de vigtigste kulturbærende institutioner i vores samfund. Derfor lægger jeg op til både at styrke hverdagen for børn i både den almindelige undervisning og i de specialiserede tilbud, ligesom vi skal investere i at undgå, at flere børn har brug for et særligt tilbud. Vi gav også skolen et løft for et par år siden, men forældre, lærere og ledere har gjort det klart, at der er behov for en større indsats. Det er en klar førsteprioritet for mig.”

    Budgetforslaget er præget af, at Aarhus Kommune i 2025 modtager et ekstraordinært stort engangsbeløb fra den selskabsskat, der blev betalt i 2022, mens markant færre indtægter til kommunen på den anden side betyder en række nedjusteringer. På anlægsområdet betyder nedgang i indtægter behov for stærke prioriteringer af, hvilken projekter der kan sættes i gang snarest, og hvilke der må vente.

    Udover folkeskolen peger budgetforslag på en række udfordringer, som politikerne skal drøfte i de kommende budgetforhandlinger. Det gælder blandt andet på ældreområdet, socialområdet, store politiske aftaler om blandt andet klima, grøn mobilitet og udsatte boligområder, ligesom fremme af erhvervslivet og håndtering af den stigende udfordring med cybersikkerhed er nævnt i forslaget.

    Byrådets budgetforhandlinger ventes afsluttes fredag 20. september.

    Se Budgetforslag og baggrundsmateriale til budgettet

    Byrådsindstilling om Forslag til Budget 2025

    Sidst opdateret: 29. august 2024