Gå til hovedindhold

Spørgsmål og svar

Her kan du få svar på dine spørgsmål til solcelleprojektet ved Studstrup

Indhold

    Spørgsmål og svar

    • Ansøgning fra Europeanenergy
    • Efterår/vinter 2023: Indledende undersøgelser og tidlig borgerinddragelse- og dialog, efterår 2023
    • Vinter 2024: Indledende politisk stillingtagen til, hvorvidt der er grundlag for at gå videre med projektet, blandt andet ud fra borgernes input.
    • Forår 2024: Arbejdsgruppe med borgere med henblik på at tilpasse projektet efter ønsker og ideer fra borgerne
    • Sommer 2024: Med afsæt i borgernes anbefalinger og ideer er der en politisk stillingtagen til, hvorvidt der skal udarbejdes et lokalplanforslag og miljørapport, sommer 2024
    • 1. kvartal 2025: Aarhus Byråd behandler lokalplanforslaget á to omgange med tilhørende offentlig høring og borgermøde.

    Der kan forekomme ændringer i tidsplan og proces.

    I Kommuneplan 2017 er der udpeget arealer i hele Aarhus Kommune, som kan indeholde vedvarende energianlæg.

    Ved fastlæggelsen af udpegninger til solenergianlæg, er der bl.a. lagt vægt på:

    • Afstand til boligområder
    • Grænserne mellem by og land er klare, og at de bynære landskaber friholdes
    • At solenergianlæg i udgangspunktet afskærmes med et beplantet areal

    Udover ovennævnte hensyn respekterer udpegningerne eksisterende og planlagte veje, vejbyggelinjer, respektafstande til ledninger, vandløb, byzone og landsbyafgrænsninger.

    Arealet, som er en del af ansøgningen om solceller, ligger delvist indenfor denne udpegning.

    Læs mere om udpegningen af arealer til vedvarende energi i temaplanen her. 

    Kort over solcellearealet, som udvikler har ansøgt om.

    Der er ikke et statsligt forbud mod planlægning i kystnærhedszonen, men planlægning i kystnærhedszonen kræver en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse.

    Den planlægningsmæssige eller funktionelle begrundelse vil der blive redegjort for i den kommende proces.

    Nej, det er ikke besluttet, at der kommer solceller i området, men arealet er udpeget i Kommuneplan 2017 som ”umiddelbart egnet til solcelleanlæg 10-50 ha”, og vi er derfor i gang med at undersøge arealet nærmere. Vi er lige nu i starten af lokalplansprocessen, hvilket vil sige, at grundlaget for lokalplanen skal afklares. Her foregår flere undersøgelser af projektets påvirkninger på landskab, miljø, herunder støj og naboer. Vi vurderer projektet med flere forskellige faglige briller, før et eventuelt lokalplanudkast udarbejdes.

    Vi vil også inddrage naboer og interessenter, hvor borgerne vil have flere muligheder for at give deres mening til kende.

    Visualiseringspunkter afklares i den kommende proces i samarbejde med borgerne i de arbejdsgrupper, der vil blive nedsat. Visualiseringerne udarbejdes fra offentligt tilgængelige veje og stier.

    Den lokale systemoperatør/Energinet anviser tid og sted for nettilslutning, og dette forhold er uafklaret på nuværende tidspunkt. Dette vil blive afklaret i den kommende proces.

    Bygherre udarbejder miljøkonsekvensrapport med hjælp fra professionelle rådgivere, som kommunens fagspecialister kvalitetssikrer.

    Nedenfor ses de foreløbige miljøemner, der skal vurderes nærmere:

    • Visuelle forhold
    • Støj
    • Landskabet og kystnærhed
    • Rekreative formål
    • Natur og dyreliv
    • Miljøfremmede stoffer
    • Klima
    • Grundvand
    • Nettilslutning
    • Kumulative effekter


    Miljøkonsekvensrapporten vil blive offentliggjort sammen med lokalplansforslaget. Du vil kunne se det, når Byrådet skal behandle lokalplansforslaget.

    Rent lavpraktisk kan der ikke gives 50% rabat på strøm (hverken teknisk, skattemæssigt mv.).

    Men der er flere muligheder for økonomiske gevinster ved anlæg af vedvarende energianlæg i ens lokalområde. Det er blandt andet noget af det, vi skal tale om i borgerinddragelsesprocessen. Det er en forventning fra Aarhus Kommune, at bygherrer, der vil opstille vedvarede energianlæg, giver noget tilbage til lokalområdet.

    Kompensation til naboer er som udgangspunkt reguleret via den opdaterede VE-lov (Lov om fremme af Vedvarende Energi) fra juni 2020. Læs mere om de forskellige kompensationsordninger hos Energistyrelsen her. 

    Derudover introducerede bygherre på borgermødet den 5. september en frivillig køberetsordning. Bygherre foreslog også at oprette en lokal fond, der årligt modtager 100.000 kr. fra anlægget. Begge ordninger tilgodeser nære naboer til projektområdet indenfor 500 meter og ligger udover lovens krav til bygherre.

    Det konkrete projekt solcelleprojekt ved Studstrup er et udspil. I sidste ende er det politikerne, der beslutter, om projektet skal realiseres. Deres beslutning bygger blandt andet på indsigt i miljøforhold, landskab og input fra borgerne. Derfor involverer vi lokalområdet som noget af det første.

    Vi giver dig mulighed for at komme med dine tanker, bekymringer og holdninger til det konkrete projekt. Dine og andres input bliver præsenteret for politikerne.     

    Hvis det i starten bliver politisk besluttet at gå videre med lokalplanen, vil du som borger i særlig grad få muligheden for at deltage i den videre proces, hvor lokalplanen skal kvalificeres i forhold til, hvordan lokalplanen bedst bliver tilpasset til omgivelserne.

    I den proces vil du som borger også få mulighed for at få medbestemmelse på, hvad lokalområdet kan få til gengæld. For det er nemlig sådan, at når en privat bygherre etablerer vedvarende energianlæg, indbetaler bygherren et beløb til en grøn pulje. Beløbet afhænger af størrelsen på anlægget. 

    Vi hjælper med at facilitere en proces, hvor du og dine medborgere får mulighed for at komme med ideer og løsninger til, hvad pengene skal gå til i lokalområdet.    

    Læs mere om grøn pulje og gode eksempler på lokale projekter her.

    Når politikerne til sidst i processen skal vedtage eller ikke vedtage lokalplanen, får du som borger igen mulighed for at give din mening til kende.

    Sidst opdateret: 15. april 2024