Gå til hovedindhold

Solceller ved Edslev

ADA Green Energy har ansøgt om at opstille 68,5 hektar solcelleanlæg på arealer nord for Edslev. Aarhus Kommune er i gang med at undersøge, hvad der skal til for at projektet kan realiseres.

  • Læs op

Indhold

    Byrådet i Aarhus Kommune ønsker at bidrage til den grønne omstilling ved at give mulighed for, at der kan etableres flere anlæg til produktion af vedvarende energi i kommunen. ADA Green Energy har i den forbindelse henvendt sig til Aarhus Kommune med en en konkret ansøgning om at etablere solceller på et areal, der ikke i forvejen er udpeget til solceller.

    Status

    Vi er stadig i den tidlige fase, hvor vi er ved at undersøge, om der skal laves et lokalplansforslag. Vi starter den tidlige borgerdialog efter sommerferien 2024

    Der er flere forskellige aktiviteter og arrangementer i støbeskeen. Hold øje med siden her.

    Spørgsmål og svar

    Teknik og Miljø i Aarhus Kommune er blevet kontaktet af ADA Green Energy, der efter aftale med lodsejerne gerne vil opføre et solenergianlæg på et areal nord for landsbyen Edslev.

    Der findes i dag ingen eksisterende planer for området. Etablering af solcelleanlæg vil kræve en lokalplan på grund af projektets omfang samt et kommuneplantillæg fordi arealerne er beliggende i landzone, og fordi der skal udarbejdes kommuneplanrammer. Planprocessen er forhåndsvurderet til også at skulle omfatte en miljøkonsekvensvurdering (VVM) samt en miljøvurdering af selve lokalplanen.

    Hvis ansøgers ideer og ønsker har den ønskede kvalitet, og hvis Teknik og Miljø vurderer, at forslaget kan realiseres, udarbejdes et lokalplanforslag for området.

    Det konkrete solcelleprojek ved Edslev er et udspil. I sidste ende er det politikerne, der beslutter, om projektet skal realiseres. Deres beslutning bygger blandt andet på indsigt i miljøforhold, landskab og input fra borgerne. Derfor involverer vi lokalområdet som noget af det første.

    Vi giver dig mulighed for at komme med dine tanker, bekymringer og holdninger til det konkrete projekt. Dine og andres input bliver præsenteret for politikerne.     

    Hvis det i starten bliver politisk besluttet at gå videre med lokalplanen, vil du som borger i særlig grad få muligheden for at deltage i den videre proces, hvor lokalplanen skal kvalificeres i forhold til, hvordan lokalplanen bedst bliver tilpasset til omgivelserne.

    I den proces vil du som borger også få mulighed for at få medbestemmelse på, hvad lokalområdet kan få til gengæld. For det er nemlig sådan, at når en privat bygherre etablerer vedvarende energianlæg, indbetaler bygherren et beløb til en grøn pulje. Beløbet afhænger af størrelsen på anlægget. 

    Vi hjælper med at facilitere en proces, hvor du og dine medborgere får mulighed for at komme med ideer og løsninger til, hvad pengene skal gå til i lokalområdet.    

    Læs mere om grøn pulje og gode eksempler på lokale projekter her.

    Når politikerne til sidst i processen skal vedtage eller ikke vedtage lokalplanen, får du som borger igen mulighed for at give din mening til kende.

    Aarhus Kommune er gået i gang med indledende undersøgelser, der skal vise, om der er grundlag for at etablere solceller på arealet. Vi undersøger blandt andet påvirkninger på landskab og miljø, herunder støj, visuelle gener og ikke mindst naboers og lokalområdets behov og bekymringer. 

    Som indledende dialog har vi sendt breve ud til de nærmeste naboer og informeret fællesrådene i området. 

    Har du input, ideer til borgeraktiviteter eller spørgsmål, kan du henvende dig til borgerinddrager, Kristoffer Mølstrøm. Repræsenterer du en borgergruppe eller forening med relevans for projektet, tager vi også gerne en snak med jer. Skriv til Kristoffer via kontaktformularen.

    Sidst opdateret: 2. maj 2024