Gå til hovedindhold

Generelt om omklassificeringen

Det er politisk besluttet, at cirka 900 veje i Aarhus Kommune skal omklassificeres fra offentlige veje til private fællesveje.

Indhold

    Når en vej bliver omklassificeret ændrer den status. Nogle kalder omklassificering for harmonisering eller nedklassificering, men i Aarhus Kommune bruger vi betegnelsen omklassificering.

    I dette projekt ændrer berørte veje status fra offentlig vej til privat fællesvej. Det betyder, at grundejerne får overdraget ansvaret for at vedligeholde vejen, ligesom grundejerne fremover skal sørge for at rydde sne.

    Læs mere om grundejerforpligtelser under 'Vedligehold'

    Det er politisk besluttet, at cirka 900 veje i Aarhus Kommune skal omklassificeres fra offentlige veje til private fællesveje.

    Omklassificeringen skal sikre, at grundejere på sammenlignelige veje i Aarhus Kommune får ens vilkår, uanset hvor de bor.

    I dag er der nemlig for store forskelle i serviceniveauet, og det betyder, at fællesskabets kommunekasse betaler for f.eks. vedligehold og snerydning på veje, der stort set kun bruges af vejenes beboere. Forskellene er historiske og stammer fra de enkelte vejes status før kommunesammenlægningerne i 1962 og 1970.  

    Der er allerede cirka 6.000 private fællesveje i Aarhus Kommune.

    Aarhus Byråd har defineret nogle kriterier for, hvilke veje der kan og ikke kan omklassificeres fra offentlige veje til private fællesveje. Hvis en vej skal omklassificeres, skal den overvejende betjene tilgrænsende ejendomme. Det kan fx være lukkede villaveje eller stikveje, der primært bruges af vejens beboere.

    Se de politisk vedtagne kriterier for omklassificering af offentlige veje her.

    Vejene udvælges i puljer, som løbende bliver offentliggjort her på hjemmesiden. Se de offentliggjorte veje her. Det er ikke hvert år, der bliver offentliggjort nye veje til omklassificering.

    Det er ikke alle offentliggjorte veje, der ender med at blive omklassificeret. Når en portion veje er udvalgt til omklassificering, skriver Aarhus Kommune til de berørte grundejere og orienterer om den planlagte omklassificering. Herefter bliver der udarbejdet foreløbige tilstandsrapporter for alle offentliggjorte veje. Tilstandsrapporterne skal vise, om de offentliggjorte veje er i en stand, der gør, at de kan omklassificeres. Alle foreløbige tilstandsrapporter bliver sendt i minimum otte ugers partshøring. Berørte grundejere modtager et brev med opfordring til at kommentere på tilstandsrapporten. På baggrund heraf bliver der udarbejdet endelige tilstandsrapporter for de enkelte veje.

    Du kan læse mere om tilstandsrapporter her.

    Der skal gå mindst fire og maksimalt seks år fra offentliggørelsen til den endelige beslutning om omklassificering.

    Ja. Hvis en vej skal omklassificeres, skal den overvejende betjene tilgrænsende ejendomme, men der er ingen krav om, at ejendommene på vejen skal være af en bestemt type som fx enfamiliehuse. Der gælder samme regler for erhvervsejendomme og offentlige institutioner som beboelsesejendomme; det er tilgrænsende grundejer, der bliver ansvarlig for vedligehold af vejen langs egen matrikel og ud til vejens midte.

    Hvis din vej bliver omklassificeret, får du og øvrige grundejere langs vejen overdraget ansvaret for vedligehold og snerydning m.m. Hver grundejer har udgangspunkt pligt til at vedligeholde vejen langs egen matrikel og ud til vejens midte.

    Men du behøver ikke stå med det hele selv. Du og dine naboer kan nemlig oprette et vejlav. Et vejlav er en sammenslutning af grundejere, der er gået sammen om at varetage grundejernes fælles interesser i forhold til drift og vedligeholdelse af en privat fællesvej.

    Et vejlav giver mulighed for, at man i fællesskab kan opspare en kapital, så den enkelte grundejer ikke får en regning, hvis der f.eks. engang skal ny belægning på vejen.

    Læs mere om vejlav og få hjælp til at etablere et her

    Sidst opdateret: 25. juni 2024