Gå til hovedindhold

Lys, ledninger og skilte

På en privat fællesvej kan der både være skilte, belysning og ledninger. Her kan du læse mere om, hvad der gælder.

  • Læs op

Indhold

    Når nogen graver i jeres private fællesvej, er det en god idé at finde ud af hvorfor. Hvis retableringen efter endt arbejde ikke er udført forsvarligt, kan I rette henvendelse til vejmyndighed@mtm.aarhus.dk

    Retableringen vurderes ud fra om den er udført teknisk forsvarligt. Vi kan desværre ikke tage hensyn til, om reetableringen er pænere end det oprindelige, men ser på det ud fra et teknisk synspunkt.

    Aarhus Kommune har aftaler med nogle ledningsejere om, at de udlægger grundasfalt efter endt arbejde. Cirka 1-2 år efter vil Aarhus Kommune udlægge slidlag efter aftale. Det gælder som hovedregel for Kredsløbs fjernvarmeforsyning samt vandforsyning og kloak, som er ejet af Aarhus Vand. Andre ledningsejere står selv for færdiggørelsen.

    Ved en privat fællesvej vil vejejeren som udgangspunkt blive partshørt i forbindelse med, at der gives en gravetilladelse. Der er i nogle tilfælde mulighed for at lave en graveanmeldelse, hvor vejejeren ikke partshøres.

    Læs mere om graveanmeldelse her

    Hvis I som grundejere ved en privat fællesvej får brug for at grave under terræn, skal der søges tilladelse på lige fod med virksomheder. 

    Læs mere om gravearbejde i Aarhus Kommune her

    Ledninger skal vedligeholdes af ledningsejeren. Ledninger kan for eksempel være fiberkabler, vand- eller varmeforsyning. Der kan også være private ledninger i en vej.

    Rendestensrist samt tilhørende brønd og ledning frem til hovedledningen er en del af vejens udstyr. da det tilsammen udgør vejafvandingen. Det er omfattet af vedligeholdelsesforpligtelsen for de tilgrænsende grundejere. Andre typer vejafvanding kan for eksempel være faskiner, vandrender eller aquadræn. 

    Hvis kommunen som vejmyndigheden påbyder vedligehold af en brønd, kan der være tale om et særligt element efter privatvejslovens § 47, stk. 1. Det giver mulighed for inddragelse af andre end den nærmeste vedligeholdelsespligtige grundejer. Denne mulighed oplyses i tilfælde, hvor det er relevant.

    De enkelte ledningsejere har ansvaret for at vide, hvor deres ledninger er placeret. Aarhus kommune er ikke ansvarlig for at fastlægge ledningers præcise placering eller ejerskab. 

    På de private fællesveje er det ofte kommunen, der ejer og drifter vejbelysningen.

    Læs mere om vejbelysning her

    Skilte er en del af vejens udstyr og vil som udgangspunkt være grundejernes ansvar. I enkelte tilfælde vil kommunen påtage sig vedligeholdet af hensyn til trafiksikkerheden.

    Skilte skal godkendes af kommunen i samarbejde med politiet. Derfor skal der søges om tilladelse til opsætning af skiltning for at sikre, at de ikke strider mod offentlige hensyn. En godkendelse vil ofte indeholde krav til udførelsen. Ud over godkendelse fra kommunen skal der sikres tilladelse hos vejejer og vejberettigede.

    Skiltning med nabohjælp, pas-på-mig og privat fællesvej ansøges på vejmyndighed@mtm.aarhus.dk

    Det er muligt at få godkendt et skilt med teksten “Privat fællesvej” uden anden tekst. Hvis I ønsker at opsætte andre skilte på jeres vej, skal disse også godkendes af kommunen.

    Søg om andre skilte her

    Læs mere om nabohjælp her

    Herunder ses hvordan skiltning som udgangspunkt bliver håndteret.

      Mellem to private fællesveje Mellem offentlig vej og privat fællesvej
    Gadenavnstavler Grundejerne Aarhus Kommune
    Hajtænder og skaft Grundejerne Aarhus Kommune
    Vigepligtstavler Grundejerne Aarhus Kommune
    Husnummerhenvisning Grundejerne Grundejerne
    Øvrige skilte (for eksempel blind vej, hastighed) Grundejerne Grundejerne

     

    Sidst opdateret: 4. juli 2024