Rådmand: Ny plan for fremtidens varmeforsyning i Aarhus skal betyde farvel til træpiller
Aarhus Kommune får snart sat kursen mod en fremtid med meget mindre afbrænding af biomasse i opvarmningen for i stedet at elektrificere langt mere af varmeproduktionen. Det er essensen af en indstilling til byrådet om fremtidens forsyning med fjernvarme.
Det skal være slut med, at store, tunge dieselslugende fragtskibe krydser verdenshavene med lastrummene fyldt med træpiller, der skal brændes af på Studstrupværket. Varmen til de aarhusianske fjernvarmekunder skal i stedet komme fra vedvarende energi.
Sådan lyder planen fra Teknik og Miljø i Aarhus, der er klar med en byrådsindstilling for en omstilling af fjernvarmeproduktionen, når driftstaftalen med Ørsted om levering af varme fra træpiller på Studstrupværket udløber i 2030. Indstillingen bliver behandlet af Magistraten i morgen.
Ifølge rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang, vil omstillingen være et gigantisk skridt for den grønne omstilling – ikke kun i byen, men i hele Østjylland.
Aarhusianerne skal have grønnere, billigere og bedre fjernvarme, og vi har allerede lagt de første brikker i det store puslespil med etableringen af den geotermiske fjernvarme i Aarhus. Nu står vi med en oplagt mulighed for at fremtidssikre fjernvarmeforsyningen i Aarhus, så den i endnu højere grad er med til at accelerere den grønne omstilling af Aarhus. Med planen her taler vi om den største samlede omstilling af energisystemet i Østjylland i nyere tid, og derfor er jeg stolt over, at vi igen i Aarhus er fremsynet på energiområdet.
Indstillingen indeholder fire scenarier for omlægningen af varmeproduktionen, hvoraf de to scenarier indebærer en fremtid uden investeringer i nye anlæg til afbrænding af biomasse. I stedet skal godt halvdelen af fjernvarmen i Aarhus produceres ved hjælp af nye varmepumpeteknologier som erstatning for produktionen på Studstrupværket, lyder anbefalingen fra Teknik og Miljø og Kredsløb.
Kræver løsninger i stor skala
Inden ambitionen kan blive til virkelighed, følger nu et arbejde med at konkretisere de endelige energikilder og vælge det scenarie, der i fremtiden skal udgøre varmeproduktionen og dernæst, hvor de nye anlæg skal
placeres samt konkrete tidsplaner for etableringen.
Inden den endelige model er valgt, er det ikke muligt præcist at sætte beløb på, hvad det kommer til at koste at omstille halvdelen af den aarhusianske varmeforsyning. Byrådet skal efter planen vælge den endelige plan i
efteråret 2024.
CO2-fangst skal sikre neutralitet i resten af opvarmningen
Omstilling af Studstrupværket er dog ikke den eneste grønne plan som Teknik og Miljørådmanden og Kredsløb har på vej. Der er også planer om, at CO2-fangst skal spille en væsentlig rolle i den grønne omstilling af Aarhus.
I 2030 vil affald og halm fra Kredsløb kraftvarmeværket Energipark Lisbjerg stadig spille en væsentlig rolle i varmeforsyningen. Her er det planen, at der skal etableres et såkaldt fuldfangst-anlæg til at fange CO2 direkte fra skorstenen for på den måde at minimere CO2 -udledningen i Aarhus med ca. 360.000 ton årligt.
Med planen her kommer et ambitiøst bud på at reducere biomasse så meget som overhovedet muligt. Det sagt, kommer vi ikke udenom fortsat at udnytte vores eksisterende produktionsanlæg til kraftvarme baseret på halm og affald. Derfor er det helt centralt, at vi får de nødvendige rammer og vilkår, der muliggør at fange CO2 direkte fra vores produktionsanlæg.