85 organisationer og foreninger har givet indspark til transporten i Aarhus
Forligskredsen bag den politiske aftale om en grønnere transport vil have aarhusianerne tæt på, når tiltag i trafikken bliver til virkelighed.
Et stort antal Aarhus-repræsentanter har de seneste måneder leveret input til den kommende plan, der skal forbedre infrastrukturen i smilets by og sikre, at veje, cykelstier og lokalområder kan håndtere 5.000 ekstra aarhusianere om året.
Helt konkret har Teknik og Miljø inviteret 150 organisationer og foreninger til at kommentere og komme med input til de mange initiativer, som et bredt flertal af byrådet indgik med aftalen om grøn mobilitet i efteråret. Flere end 85 af dem takkede ja, og nu har forligskredsen bag aftalen kigget det grundige materiale fra dialogen igennem.
”Det har været vigtigt for partierne bag aftalen, at vi har aarhusianerne med på råd, når vi bygger fremtidens transportsystem, som skal gøre det nemmere at komme rundt i vores by. Helt præcist har vi haft brug for at vide, om der er ting, vi har overset, eller særlige hensyn, vi skal huske at tage, når de mange nye initiativer skal blive til virkelighed i vores midtby, forstæder og opland. Vi har fået mange nyttige input fra organisationer og foreninger, som skal have stort tak for deres tid,” siger Nicolaj Bang, forhandlingsleder og rådmand for Teknik og Miljø.
Inviteres ind i maskinrummet
Den politiske aftale indeholder flere end 50 initiativer for de næste mange år. Bl.a. bedre kollektiv transport, bedre og mere cykelsti og trygge lokalområder. Alt er blevet vendt, drejet og debatteret i dialogen mellem Teknik og Miljø og de mange Aarhus-repræsentanter, der generelt har udtrykt opbakning til intentionerne i den grønne plan. Dialogen har tydeliggjort, at særligt cyklisme, kollektiv trafik og parkering optager organisationer og foreninger, og at der over en bred kam er et ønske om at blive taget med på råd, når indsatser skal rulles ud i virkeligheden.
Derfor er forligskredsen enige om at arbejde videre med de mange input, når projekterne bliver til virkelighed.
”Aarhus er aarhusianernes by, og de skal være med, når vi forandrer deres hverdag. Skal vi lykkes, kræver det, at aarhusianerne kan se idéen og også oplever de forbedringer i trafikken, som vi sigter mod,” siger Nicolaj Bang.
Forligskredsen har således bedt Teknik og Miljø om at indarbejde en rækkeinput i det kommende indsatskatalog, der sammen med den politiske aftale, kommer til at udgøre den grønne mobilitetsplan for Aarhus. Derudover lægger forligskredsen op til, at organisationer og foreninger, der har leveret input, kan engagere sig i følgegrupper nedsat af Teknik og Miljø og derigennem påvirke implementeringen af indsatserne.
Forslaget til den grønne mobilitetsplan forventes at være klar til i løbet af første kvartal næste år, hvor det skal førstebehandles, og planen skal sendes i høring. I høringen har alle aarhusianere mulighed for at komme med input.
Forligsparterne bag aftale om grøn mobilitetsplan
- Socialdemokratiet
- Det Konservative Folkeparti
- Socialistisk Folkeparti
- Enhedslisten
- Radikale Venstre
- Danmarksdemokraterne
- Thure Hastrup (uden for parti på tidspunkt for aftale)