Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Rådmand vil puste nyt liv i 13 af byens rum

Aarhusianerne skal have flere smukke åndehuller. Det mener teknik- og miljørådmand Nicolaj Bang, der er på vej med sin plan for den strategiske udvikling af byrum i midtby, forstæder og opland.

06. aug. 2023
  • Læs op

Indhold

    Byens torve, pladser og grønne mellemrum skal have en ordentlig overhaling. Det samme skal mødestederne i kommunens oplandsbyer. Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø, præsenterer nu en plan for byrådet, hvor han peger på 13 konkrete byrum, som skal prioriteres de kommende år.

    "Smukke omgivelser giver en helt grundlæggende glæde. Det skal vi have meget mere af i Aarhus. De nye byrum skal være en udvidet dagligstue i det fri, hvor vi har lyst til at slå os ned, nyde området og mødes med dem, vi holder af. Jeg har udpeget 13 steder, som kan blive til hjertet i vores bykvarterer, forstæder og opland, og som løfter byrådets visioner for Aarhus", siger Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø.

    Teknik og Miljø har kortlagt flere end 100 byrum i hele kommunen, bl.a. på baggrund af lokale ønsker om en omdannelse og forskønnelse. Heraf er der arbejdet videre med 44 byrum, som kunne være i spil til en omdannelse. Rådmanden har i samråd med stadsarkitekten udvalgt de første byrum, som vurderes at have et stort potentiale til at løfte bykvaliteten og levere på de politikker, som byrådet har vedtaget.  

    "Byrumsplanen viser, hvordan vi kan styrke vores bylivsknudepunkter og understøtte byplaner og bypolitiske målsætninger med konkrete projekter. Vi ved fra byer over hele verden, at et seriøst, ambitiøst og strategisk arbejde med byens rum bidrager til at løfte hele bykvarterer. Udviklingen af de enkelte steder, skal selvfølgelig ske i samarbejde med borgerne", fortæller stadsarkitekt, Anne Mette Boye.

    Skal drøftes i budgetforhandlinger

    Listen over byrum tæller bl.a. Fredens Torv i Midtbyen, Stjernepladsen i Aarhus N, et mødested i Harlev og en ny stationsplads i Hjortshøj. Det er de første fire steder, som rådmanden vil have byrådets opbakning til at omdanne. Projekterne kommer således med til forhandlingsbordet, når budgettet for 2024 skal lægges inden længe.

    "Det her er begyndelsen til en smukkere og grønnere kommune. Vi har været rigtig gode til at bygge ny by, så vi får plads til flere aarhusianere, men vi har forsømt mellemrummene, som binder vores bykvarterer og lokalsamfund sammen. Derfor tager jeg hul på debatten nu, så vi får en drøftelse af, hvor vi skal lægge kræfterne de næste mange år frem", tilføjer Nicolaj Bang.

    Rådmanden går i første omgang efter at finde finansiering til projektering, hvor drømme og idéer bliver til konkrete planer for en omdannelse. Her skal borgere og lokalsamfund være med til at forme, hvordan det skal se ud. I Harlev er der desuden lagt op til, at borgerne skal være med til at definere, hvor det endelige byrum skal ligge.  

    Læs ”Aarhus giver rum til liv – strategisk byrumsplan for flere og bedre byrum” her.

    Fakta om ”Aarhus giver rum til liv – strategisk byrumsplan for flere og bedre byrum”

    • De 13 byrum, som foreslås omdannet er: 1) Ingerslevs Plads, 2) torvene omkring Domkirken, 3) Fredens Torv, 4) Sankt Knuds Torv, 5) Cereskrydset, 6) Larsen-Ledets Gade på Trøjborg, 7) Østbanetorvet, 8) Rundhøj Torv i Hjortshøj, 9) Stjernepladsen i Aarhus N, 10) Viby Torv, 11) Bomgårdshaven i Mårslet, 12) et mødested i Harlev og 13) stationspladsen i Hjortshøj.

    • Teknik og Miljø har kortlagt i alt 108 byrum, samt analyseret og beskrevet de 44 af dem, som kunne være i spil til en omdannelse. Rådmandens plan lægger op til at realisere de 13 projekter med størst potentiale. Omdannelsen skal bl.a. løfte politiske ambitioner om øget trivsel og sundhed, mere grønt, mangfoldighed, klimatilpasning, mere byliv og handel.

    • Byrumsplanen sætter den strategiske retning for udviklingen. Flere af projekterne er vigtige for at sikre kvaliteten i planlagt byudvikling, fx helhedsplaner. De konkrete omdannelser skal planlægges sammen med borgere og lokalsamfund – det gælder i særlig grad i oplandet, hvor det lokale kendskab og engagement er afgørende for et vellykket projekt.

    • Nogle af de udpegede byrum fungerer i dag som parkeringsplads for bilister med et ærinde i nærområdet. Det gælder bl.a. Ingerslevs Plads på Frederiksbjerg, Rundhøj Torv i Højbjerg, Larsen-Ledets Gade på Trøjborg og Viby Torv. Det er endnu ikke besluttet, hvad en omdannelse vil betyde for antallet af parkeringspladser de pågældende steder. Teknik og Miljø forventer desuden at kunne præsentere nye parkeringsløsninger i 2023/2024.
    Sidst opdateret: 24. oktober 2023