Historisk landskab i Vennelystparken skal fredes
Landskabet i Vennelystparken er helt særligt. Derfor foreslår Slotsog Kulturstyrelsen at frede parken, og det glæder rådmand i Teknik og Miljø, Nicolaj Bang.
Rigtig mange steder i Aarhus kan man mærke historiens vingesus. I Eskelunden byggede vikingerne deres skibe og på cykel op ad en af byens mange bakker, kan man fornemme, hvordan istiden har skabt landskabet.
Også i Vennelystparken taler istiden sit tydelige sprog med en gennemgående morænekløft med et åbent vandløb i bunden af kløften. Det har fået Slots- og Kulturstyrelsen til at foreslå en fredning af parkerne.
"Vi skal selvfølgelig værne om både vores natur og historie. Og i Vennelystparken kan man virkelig se, hvordan vores lange historie har præget den by og de rammer, vi lever i. Det er helt unikt, at vi har et landskab med så dybe historiske rødder i vores midtby. Derfor er jeg også positiv over for fredningen", Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.
Teknik og Miljø vil nu indgå i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om, hvordan en fredning vil påvirke driften og udviklingen af Vennelystparken.
Styrelsen vil også frede Universitetsparken, og der vil derfor også være dialog med Aarhus Universitet.
Fredningen er i høring frem til den 11. december 2022. Efter høringsperioden har Slots- og Kulturstyrelsen maksimalt tre måneder til at beslutte, om fredningen skal gennemføres.
Fakta
Teknik og Miljø drifter Vennelystparken, mens Aarhus Universitet drifter Universitetsparken.
I fredningen lægger Slots- og Kulturstyrelsen også op til at frede udvalgte universitetsbygninger.