Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Pas på dine gutter - når festen slutter

Selvom sikkerheden langs Aarhus Havn og åen er øget de seneste år, skal vi stadig have respekt for det kolde, mørke vand. Kampagne opfordrer endnu engang aarhusianere til at passe ekstra godt på hinanden i den festlige julefrokosttid, så vi undgår tragiske drukneulykker.

10. nov. 2022

Indhold

    Østjyllands Brandvæsen, Aarhus Kommune og Restauratørnetværket går igen i år sammen om at sætte fokus på sikkerheden i nattelivet. Kampagnen ”Pas på dine gutter – når festen slutter” opfordrer til, at vi tager ansvar for hinanden, så alle kommer sikkert hjem efter en festlig aften i byen.

    "Vi har øget sikkerheden langs både havn og å med blandt andet mere hegn, flere redningsstiger og redningskranse. Vi har også opsat kameraer og etableret mere belysning langs vandet. Men fysiske tiltag er ikke altid nok til at undgå ulykker. Derfor er det vigtigt, at vi også passer på os selv og hinanden. Vi vil meget gerne have, at alle kommer godt hjem", siger Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

    Kampagnen henvender sig primært til unge mænd, da det det oftest er dem, der falder i vandet på vej hjem fra en fest eller en bytur. Analyser fra Trygfonden viser, at flere drukneulykker sker i forbindelse med, at mænd tisser i vandet. Derfor er der opstillet nogle urinaler langs å og havn i kampagneperioden.

    Gå ikke alene i natten
    Når der sker en drukneulykke i forbindelse med en bytur, er ofret oftest alene. Alkohol øger samtidig risikoen for ulykker, fordi det nedsætter motorik og dømmekraft. Årstidens mørke kolde vand gør situationen endnu farligere. Netop derfor er det så vigtigt ikke at lade meget berusede venner og bekendte gå alene ud i natten.

    "November og december er en festlig tid – men det er også en mørk og kold tid - og mørke og kulde gør det endnu farligere at falde i vandet. Sørg derfor for at følges med nogen, når du skal hjem fra festlighederne og pas godt på familie, venner og kollegerne, når I f.eks. skal hjem fra en julefrokost. Er du nødt til selv at gå hjem, så bør du holde afstand til havn og å", siger Søren Møller, beredskabsinspektør, Østjyllands Brandvæsen.

    Restauratørnetværket i Aarhus bakker op om kampagnen ved bl.a. at uddele falske tatoveringer og servere øl og festlige drinks på ølbrikker med kampagnens budskab til de glade gæster. Derudover har netværket taget initiativer til at klæde blandt andet dørmænd på til at hjælpe, hvis der er nogen, der falder i vandet ved Åboulevarden.

    "Vi skal passe rigtig godt på hinanden i det aarhusianske natteliv. Derfor er det også vigtigt, at vi er lidt ekstra opmærksomme, når der er nogle, der har fået lidt for meget at drikke. I restauratørnetværket har vi haft muligheden for at sende nøglemedarbejder på kursus i, hvad de skal gøre, hvis uheldet er ude, og man skal redde en person op af vandet", siger Mads Krigslund, formand for restauratørnetværket i Aarhus.

    Det er tredje år, at parterne afvikler kampagnen. Ud over ølbrikker og falske tatoveringer med kampagnebudskabet i nattelivet og på flere fredagsbare består indsatsen af en målrettet indsat på Facebook, Instagram og Snapchat. Aarhusianerne kan også støde på kampagnens budskab i biografen samt på plakater og informationstavler flere steder i byen.

    Hvad skal du gøre, hvis der sker en ulykke?
    Hvis du falder i vandet:

    • Bevæg dig mindst muligt
    • Bevar roen, mens du råber på hjælp
    • Find noget at holde fast i, og orienter dig om muligheder for at komme op af vandet

    Hvis du ser eller hører en person i vandet:

    • Få kontakt til personen i vandet, og tilkald hjælp fra andre i nærheden
    • Ring 112, og oplys nærmeste adresse eller redningsnummer
    • Kast en redningskrans ud til personen i vandet, og led vedkommende til nærmeste redningsstige


    Østjyllands Brandvæsen har flere udrykninger om året til mulige ulykker i Aarhus Kommune. I perioden 1. november 2021 til 31. oktober 2022 har Østjyllands Brandvæsen haft 17 udkald til meldinger om personer i fare ved Aarhus Havn, søer og Å.

    Fakta om kampagnen

    • Kampagnen afvikles i ugerne 45 – 51 2022.
    • Restauratørerne i Aarhus bakker op om kampagnen og uddeler ølbrikker og falske tatoveringer i kampagneperioden. Kampagnematerialet bliver også uddelt på flere af uddannelsesinstitutionernes fredagsbare.
    • Der er opsat urinaler tre steder på Åboulevarden samt et på Hack
      Kampmanns Plads.
    •  Kampagnen vil være synlig på plakater og infostandere i byrummet.
    • Kampagnevideoen kan ses i biografen samt på Facebook, Instagram og Snapchat.

      Læs mere på: