Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

21.500 miljøvenlige lamper skal lyse byens gader op

Energikrise og en ekstra indsats fra leverandøren betyder, at aarhusianerne får miljøvenligt lys i gadelamperne flere måneder før tid.

17. nov. 2022
 • Læs op

Indhold

  Når kalenderen siger april 2023 er 21.500 gadelamper udskiftet til miljøvenligt LED-lys. Oprindeligt skulle sidste lampe først være sat op i slutningen af 2023, men den aktuelle energikrise har gjort det særligt attraktivt at få gjort projektet færdigt før tid. Man regner nemlig med, at de nye lamper bruger cirka 30 procent mindre strøm end de gamle.

  "Vi mærker også, at energikrisen kradser. Derfor er det vigtigt, at vi som kommune skubber på de projekter, hvor energibesparelsen virkelig gør en forskel. Og med udskiftningen af gadelamperne behøver vi ikke gå på kompromis med hverken tryghed eller sikkerhed, når vi sparer på strømmen. Det er vigtigt for at bevare aarhusianernes lyst til at færdes i byen, når mørket falder på", siger Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø.

  Mere tryghed på vejene

  Det er nemlig ikke kun miljøet, som de nye lamper gavner. Lyset kan også skabe ekstra tryghed og sikkerhed på vejene. Indtil nu har kun hver anden lampe været tændt om natten, men på grund af den store energibesparelse forbliver alle de nye lamper tændt. Lyset bliver blot dæmpet, når mørket falder på.

  Det betyder også, at der på Grenåvej, Silkeborgvej, Oddervej og andre aarhusianske indfaldsveje vil være mærkbart mere lys, end der plejer, efter kl. 22.

  Energikrisen er dog stadig et usikkert element, og derfor forventes det, at Aarhus Byråd til januar vil behandle et forslag om at slukke for gadebelysningen på udvalgte tidspunkter.


  Vil du vide, hvornår vi udskifter gadelamper i dit kvarter? Så få overblikket på aarhus.dk/lys.

  Falder du over en gadelampe, der ikke virker? Så vil vi meget gerne høre fra dig via BorgerTip-appen.