Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sundhed og Omsorg

Nu åbner åbenhedstræningen i Aarhus

”Alle skal være trygge ved at blande sig i den offentlige debat, når man er ansat i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune”, siger rådmand Christian Budde, og derfor er de første ledere og medarbejdere mandag på åbenhedstræning i Aarhus.

 • Læs op

Indhold

  Åbenhedstræning er en nyskabelse, der er udviklet sammen med organisationen ProPublica, som arbejder for god offentlig kommunikation baseret på demokratiske værdier. 

  ”Mit mål er at skabe en arbejdsplads, hvor der er psykologisk tryghed nok til at vi tør tale højt om vores egne fejl. Man kan kun lære af sine fejl, hvis man får talt om dem”, forklarer rådmanden. 

  ”Samtidig synes jeg også, at der er behov for endnu flere faglige stemmer fra sundheds- og omsorgsbranchen i det offentlige rum. Hvis ældrepleje kun får spalteplads, når der er skandaler eller kæmpesucceser, så er det jo ikke et retvisende billede af hverdagen hos os. Og nu slår vi helt fast, at det ikke bare er ok, men ligefrem velkomment, at medarbejderne fortæller om deres arbejde og arbejdsvilkår. Også selv om de ikke mener det samme som mig”, understreger Christian Budde.  

  Den demokratiske samtale 

  Aarhus Kommune arbejder også med ”den demokratiske samtale” som et af syv vilde problemer, og det tre timer lange kursus sætter spot på ytringsfrihed og hvordan myndigheders åbenhed og gennemsigtighed kan være med til at forbedre den.  

  ”Vores demokratiske fællesskab udvikler sig ikke af sig selv, og vi bør alle tage ansvar – inklusive offentlige myndigheder og deres administrative og politiske ledelser. Det her er et eksempel på, hvad det kan indebære i praksis,” siger Thomas Dybro Lundorf, stifter og bestyrelsesmedlem i ProPublica.  

  Embedsmænd og journalister 

  DJØF’s formand Sara Vergo er også med til premieren på kurset, og DJØF vil sammen med DJ også gerne være med til at udvikle kurset fremover.  

  ”Flere rapporter har peget på at tilliden mellem embedsværk og journalister er under pres i disse år, og i DJØF arbejder vi også for at forbedre samarbejdet, og derfor er jeg glad for at Aarhus er med til at bryde isen med dette tiltag”, fortæller Sara Vergo.  

  Gratis undervisningsmateriale 

  Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, har cirka 7.000 ansatte inden for ældrepleje og inden for sundhedsfremme for alle aldersgrupper, og forventer at omkring 200 medarbejdere kommer gennem kurset i løbet af i år. I første omgang deltagere ledere, tillidsfolk og arbejdsmiljørepræsentanter.  

  Hvis kurset bliver en succes, er det ProPublica og Aarhus Kommunes plan, at undervisningsmaterialet senere bliver stillet til fri rådighed for alle offentlige myndigheder.  

  Sundhed og Omsorg har også et samarbejde med lokale medier og Constructive Institute om konstruktiv journalistisk, som man kan læse mere om på www.aarhus.dk/konstruktiv  

  Kontakt 

  • Christian Budde, rådmand for Sundhed og Omsorg, mobil: 6165 0943. Mail: christian.budde@aarhus.dk 
  • Cecilie Winding, presseansvarlig for Sundhed og Omsorg, mobil 2335 1920. Mail: wice@aarhus.dk 
  Sidst opdateret: 14. maj 2024