Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Borgmester Jacob Bundsgaard: Ikke nogen guldrandet økonomiaftale med regeringen

Aftalen tilfører samlet den kommunale økonomi 2,4 mia. kr., og herudover har KL taget til efterretning, at regeringen ønsker at reducere kommunernes administrationsudgifter.

26. maj 2023
 • Læs op

Indhold

  KL og regeringen har indgået en stram økonomiaftale om kommunernes samlede økonomi for 2024. Aftalen er blevet til i en tid, hvor den kommunale økonomi generelt er udhulet af en ekstraordinær inflation på 1,9 mia. kr., hvilket udfordrer rigtig mange kommuner. Aftalen tilfører samlet den kommunale økonomi 2,4 mia. kr., og herudover har KL taget til efterretning, at regeringen ønsker at reducere kommunernes administrationsudgifter.

  Borgmester Jacob Bundsgaard har følgende kommentarer til aftalen:  ”Selvom om kommunerne tilføres flere penge, er der absolut ikke tale om en guldrandet aftale. Dels er økonomien fortsat præget af inflation og højere priser som følge af blandt andet krigen i Ukraine – og dels er aftalen ikke tilstrækkeligt til at kunne følge med demografien, når udfordringen med inflation og vækst på socialområdet også skal løses. Kommunerne oplever et stort udgiftspres som følge af flere ældre og børn samt flere danskere med diagnoser og andre behov for hjælp. Det er også en virkelighed, vi har set i Aarhus i de seneste år.”

  ”Der er samlet set tale om en stram aftale, som betyder, at den sparerunde, vi planlægger i Aarhus formentligt ikke er tilstrækkelig. Hvor stor den endelige sparerunde bliver, ved vi på den anden side af sommerferien,” tilføjer borgmester Jacob Bundsgaard.

  Budgetforhandlingerne i Aarhus Byråd finder sted i september med 1. behandling 13. september.

  Sidst opdateret: 4. september 2023