Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Aarhus er en bomstærk iværksætterby

Ny rapport fra Erhvervshus Midtjylland dokumenterer, at Aarhus vel nok er landets bedste by, når det gælder iværksættere – både etablering og overlevelse ligger i top. Iværksætterkulturen er stærk i Aarhus, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

29. jun. 2023

Indhold

    I Aarhus Kommune har rigtig mange lyst og evne til at starte egen virksomhed – og det går godt for rigtig mange, fremgår det af en ny rapport fra Erhvervshus Midtjylland. Heri skiller Aarhus sig ud som bomstærk på iværksætterområdet.

    Rapporten viser blandt andet:

    • Aarhus Kommune er klart den af kommunerne i Region Midtjylland, hvor der er højst etableringsrate – dvs. hvor stor en procentdel af nyetablerede virksomheder, der findes i kommunen i forhold til kommunens samlede virksomhedsbestand. Her ligger Aarhus i top med 7,1 procent og dermed markant over landsgennemsnittet på 6,0. Gennemsnittet for regionen er på 5,5 procent. Nummer to i regionen er Skanderborg med 6,2 procent.

    • En vigtig indikator for iværksættervilkårene er overlevelsesraten, dvs. andelen af iværksættervirksomheder, der formår at fastholde væsentlig økonomisk aktivitet efter de er etableret. Her er Aarhus Kommune den af universitetsbyerne, som klarer sig bedst, når man ser på resultaterne fem år efter etablering. Her er overlevelsesraten i Aarhus 44,1 procent, mens København ligger nede på 38,1 procent.

    Læs rapporten her: https://erhvervshusmidtjylland.dk/content/ydelser/kommunale-tilstandsrapporter/c95dc043-d2a8-45ae-a008-6f26991c6ee8/

    Borgmester Jacob Bundsgaard glæder sig over de gode resultater og forklarer det blandt andet med, at Aarhus har opbygget et meget velfungerende iværksætterøkosystem:

    ”Aarhus er en velsmurt talentfabrik for iværksættere, hvor Aarhus Universitet og byens øvrige uddannelses- og forskningsinstitutioner bidrager med talenter, der kan omsætte viden og idéer til kommercielle formål. De mange aktører i det aarhusianske iværksætterøkosystem betyder, at der er en bred vifte af rådgivning til studerende samt tilbud, aktiviteter, netværk og events. Her har alle, der ønsker at starte egen virksomhed, mulighed for at møde andre iværksættere, virksomhedsledere, investorer m.fl. som kan bidrage til forretningsudviklingen. Iværksætterkulturen er blevet stærk i Aarhus”, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

    Den positive udvikling underbygges også i den seneste Startup Blink-rapport om startup-økosystemer, hvor Aarhus målt på verdensplan er sprunget 62 pladser op for at komme ind i top-200. På skandinavisk plan er Aarhus klatret 3 pladser op og ligger nu som nr. 5. På EU-niveau ligger Aarhus som nummer 31, foran byer som Marseille (Frankrig), Frankfurt (Tyskland), Gøteborg (Sverige) og Rom (Italien).

    Derfor er Aarhus en god by for iværksættere

    Aarhus har højtspecialiserede videns- og innovationsmiljøer (klynger) inden for fødevarer, Life science, tech, film og mode, cleantech herunder vand, der fungerer som en slags ”hotspots” for byens iværksættere. Her har de adgang til et bredt spekter af specialiserede virksomheder og andre aktører med domænekendskab.

    Miljøernes styrke underbygges også af rapporten fra Erhvervshus Midtjylland, hvoraf det bl.a. fremgår, at Aarhus på disse klyngerområder har oplevet en beskæftigelsesmæssig fremgang.   

    Desuden spiller det en afgørende rolle, at Aarhus over de seneste år har opbygget en mængde kontorfaciliteter, netværk, events mv., hvor der ligeledes foregår stor erfaringsudveksling blandt startups, scaleups og investorer faciliteret af fx INCUBA, Agro Food Park, The Kitchen, The Link, Companyons, OfficeLab, Promus, Venture Village, Headstart Fashion, Filmby Aarhus, Aarhus Slush’D og Aarhus Investor Summit m.fl.

    ”For at iværksættere skal have de bedste muligheder for at få succes, kræver det et stærkt og ikke mindst tætforbundet økosystem omkring dem. De seneste par år, er samarbejdet mellem aktørerne styrket og det smitter positivt af på iværksætterne, der nu lettere og mere overskueligt kan finde vej til de mange gode tilbud, Aarhus byder på,” forklarer Mette Hoberg Tønnesen, CEO i non-profit-foreningen, The Link, der arbejder for at styrke og forbinde startup-økosystemet i Aarhus.

    StartVækst Aarhus og Erhvervshus Midtjylland, der har hovedkvarter i Aarhus, yder desuden gratis og uvildig basal og mere specialiseret vejledning til iværksættere og personer, som overvejer at starte egen virksomhed, de såkaldte førstartere. Fx modtager mere end 500 iværksættere/førstartere hvert år individuel vejledning i forhold til opstart af virksomhed fra StartVækst Aarhus.  

    De fleste iværksættere beskæftiger sig med videnservice

    De mange uddannelsesinstitutioner og det højere vidensniveau, slår også igennem, når man ser på, hvilket brancher de aarhusianske iværksættere bevæger sig på. Her er videnservice – det vil sige rådgivning indenfor management, IT, teknisk rådgivning, reklame-, revisions- og advokatvirksomhed – i top.

    Kontakt evt:

    Mette Hoberg Tønnesen, CEO i The Link, mette@thelink.dk, mobil:61 38 30 28

    The Link er en nonprofit organisation, som har fået funding af Aarhus Kommune, Region Midtjylland og Aarhus Universitet for at styrke Aarhus’ iværksætterøkosystem.

    Læs mere her: https://thelink.dk/

    Sidst opdateret: 4. september 2023