Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Aarhus er den bedste studieby, men vil være endnu bedre

Nu undersøgelse viser, at hele 92 procent af de studerende i Aarhus enten er tilfredse eller meget tilfredse med Aarhus som uddannelsesby. Alligevel arbejder Aarhus Kommune på at styrke vilkårene for de studerende.

01. jun. 2023
 • Læs op

Indhold

  Hvert år starter 12.000 nye studerende på uddannelser i Aarhus Kommune og bliver derved en del af byens over 50.000 studerende. At Aarhus er en populær studieby understreges af, at byen de seneste tre år er blevet kåret som årets studieby af Uddannelsesmediet Studentum.dk.

  Borgmester Jacob Bundsgaard siger:

  ”Hvis vi fortsat vil være landets bedste studieby – og det vil vi! – skal vi være lydhøre og undersøge, hvordan vi kan styrke vilkårene for de studerende. Med den nye undersøgelse får vi bekræftet, at langt, langt de fleste studerende er begejstrede for deres studieliv i Aarhus, men vi får også indblik i et forbedringspotentiale – det handler blandt andet om flere praktikpladser og studiejobs, men også om at internationale studerende trives i mindre grad end danske. Det vil vi selvfølgelig forsøge at gøre noget ved.”

  Undersøgelsen er gennemført som en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse af firmaet Silverlining Research for Aarhus Kommune, og 1.131 danske og internationale studerende har svaret.

  De overordnede resultater er:

  •  Hele 92% er enten tilfredse eller meget tilfredse med Aarhus som uddannelsesby. 4% er enten utilfredse eller meget utilfredse. Internationale studerende er lidt mindre tilfredse end danske studerende.
  • For 68% af de studerende var det vigtigt eller meget vigtigt for deres valg af uddannelse, at de kunne studere i Aarhus. For 16% var det ikke vigtigt eller slet ikke vigtigt
  • 82% trives i høj eller meget høj grad. 3% trives kun i lav eller meget lav grad. Internationale studerende trives lidt mindre end danske studerende.
  • 80 % er enige eller meget enige i, at de overordnet føler sig trygge. 3% er uenige eller meget uenige. Internationale studerende føler sig lidt mere trygge end danske studerende.
  • 57% vurderer det sandsynligt eller meget sandsynligt, at de bliver i Aarhus efter endt uddannelse. 20% vurderer det usandsynligt eller meget usandsynligt. Der er ingen forskel mellem danske og internationale studerende i dette spørgsmål.

  Undersøgelsen viser også, at der er et udviklingspotentiale på følgende områder: 

  • Økonomi: billigere studieboliger, studierabatter
  • Bedre transportforhold: frekvens og længere nattebetjening
  • Flere praktikpladser/studiejobs.
  • Internationale studerende trives i mindre grad end danske. De hylder det internationale studiemiljø, men savner overgange til danske studerende.

  Hvad skal der nu ske?

  Borgmesterens Afdeling er i færd med at planlægge fokusgrupper med henblik på en kvalitativ inddragelse af studerende og uddannelsesinstitutioner m.fl. i udvikling af konkrete tiltag på baggrund af resultaterne fra undersøgelsen. I den forbindelse vil der være et særskilt fokus på de internationale studerende. Herefter vil der blive udarbejdet en samlet byrådsindstilling ift. udvikling af studiebyen Aarhus.

  Se undersøgelsen i fuld ordlyd

  Sidst opdateret: 4. september 2023