Gå til hovedindhold
Nyheder fra Borgmesterens Afdeling

Aarhus Kommune på vej med venskabsbyaftale med ukrainske Lviv

Efter et møde 10. februar med sin borgmester-kollega fra ukrainske Lviv vil borgmester Jacob Bundsgaard nu indstille til Aarhus Byråd, at de to byer snarest indgår en venskabsbyaftale – blandt andet med det formål at styrke den humanitære hjælp til Lviv.

11. feb. 2023
 • Læs op

Indhold

  Efter Aarhus kommune sidste år afbrød samarbejdet med Skt. Petersborg som konsekvens af den russiske invasion af Ukraine, besluttede byrådet i stedet at styrke forbindelserne til Lviv i det vestlige Ukraine.

  Der har siden 2007 været en samarbejdsaftale mellem Aarhus og Lviv. Efter Ruslands invasion er dialogen intensiveret og det kulminerede foreløbigt tidligere i år, hvor Aarhus Kommune sammen med konsulforeningen i Aarhus sendte medicinske hjælpemidler afsted til Lviv.

  Efter et konstruktivt møde mellem de to borgmestre fredag er de to byer nu klar til næste skridt, som er et egentligt venskabsby-samarbejde. Borgmester Jacob Bundsgaard glæder sig over, at dialogen med Lviv nu er kommet så langt og fortsætter:

  ”Jeg synes det er helt naturligt, at vi som by og kommune vender blikket mod Ukraine og udbygger vores samarbejdsrelationer til Lviv. Både fordi vi tror på, at der kan være en gevinst for begge byer i samarbejdet og vi herfra bedre kan målrette vores humanitære indsats i forhold til de konkrete behov, men også fordi vi på den måde sender et stærkt signal til Putins Rusland om, at Ukraine er en del af et frit Europa og ikke Putins forskruede imperiedrømme. Aarhus Kommune skal gøre en forskel i verden, og i forhold til Ukraine og Lviv kan vi gøre det helt konkret.”

  I lyset af den øjeblikkelige mangelsituation i Ukraine og Lviv kommer de første samarbejdsprojekter naturligt til at fokusere på, hvor Aarhus Kommune kan bidrage til at afhjælpe nogle af de akutte udfordringer Lviv står med. I starten af krigen passerede 2 mio. flygtninge gennem Lviv. Nu forventes 50.000 internt fordrevne flygtninge fra det østlige Ukraine at blive permanent i byen. Det er en stor belastning med så mange nye indbyggere, bl.a. i forhold til transport og kollektiv trafik. Lviv er derfor meget interesseret i hjælp i form af fx cykler og busser. Samtidigt har Lviv modtaget mange sårede fra krigen i de østlige dele af Ukraine og har bygget er stort rehabiliteringscenter. Lviv vil derfor også meget gerne fortsat modtage medicinske hjælpemidler fra Aarhus Kommune. Senere forventes samarbejdet udvidet til bl.a. også at omfatte kulturområdet, herunder formidling af ukrainsk musik og kultur.

  Også fra borgmester i Lviv Hr. Andriy Sadovyy, er der glæde over det udvidede samarbejde, som nu er på vej:

  ”We are deeply grateful for the humanitarian aid and support being sent to our city by the kind people of Aarhus. In these difficult times, it is heartwarming to see communities coming together in solidarity. The offer to become partner cities is also greatly appreciated and we look forward to a long and meaningful relationship between our two cities."

  Fakta

  Lviv er en by i det vestlige Ukraine, der økonomisk og kulturelt betragtes som Ukraines vigtigste by efter Kyiv. Bl.a. er Lvivs gamle bydel optaget på UNESCO´s Verdensarvsliste, og ligesom Aarhus er Lviv en universitetsby. Byen har et befolkningstal på ca 725.000 indbyggere, hvilket er dobbelt så stort som Aarhus.

  Sidst opdateret: 4. september 2023