Gå til hovedindhold

Solceller ved Spørring

Better Energy har søgt om at opstille en solcellepark på cirka 207 hektar ved Spørring. Aarhus Kommune er derfor ved at undersøge, om der er grundlag for et lokalplansforslag.

  • Læs op

Indhold

    I Aarhus ønsker vi at bidrage til den grønne omstilling med mere vedvarende energi. Arealet ved Spørring ligger delvist indenfor et areal, der er udpeget som umiddelbart egnet til solceller i Kommuneplan 2017.

    Status

    Vi er stadig i den tidlige fase, hvor vi er ved at undersøge, om der skal laves et lokalplansforslag. Vi starter den tidlige borgerdialog efter sommerferien 2024

    Der er flere forskellige aktiviteter og arrangementer i støbeskeen. Hold øje med siden her.

    Spørgsmål og svar

    I Kommuneplan 2017 er der udpeget arealer i hele Aarhus Kommune, som kan indeholde vedvarende energianlæg.

    Ved fastlæggelsen af udpegninger til solenergianlæg, er der bl.a. lagt vægt på:

    • Afstand til boligområder
    • Grænserne mellem by og land er klare, og at de bynære landskaber friholdes
    • At solenergianlæg i udgangspunktet afskærmes med et beplantet areal

    Udover ovennævnte hensyn respekterer udpegningerne eksisterende og planlagte veje, vejbyggelinjer, respektafstande til ledninger, vandløb, byzone og landsbyafgrænsninger.

    Arealet, som er en del af ansøgningen om solceller, ligger delvist indenfor denne udpegning.

    Læs mere om udpegningen af arealer til vedvarende energi i temaplanen her. 

    Nej, det er ikke besluttet, at der kommer solceller i området, men arealet er udpeget i Kommuneplan 2017 som ”umiddelbart egnet til solcelleanlæg >50 ha”, og vi er derfor i gang med at undersøge arealet nærmere. Vi er lige nu i starten af lokalplansprocessen, hvilket vil sige, at grundlaget for lokalplanen skal afklares. Her foregår flere undersøgelser af projektets påvirkninger på landskab, miljø, herunder støj og naboer. Vi vurderer projektet med flere forskellige faglige briller, før et eventuelt lokalplanudkast udarbejdes.

    Vi vil også inddrage naboer og interessenter, hvor borgerne vil have flere muligheder for at give deres mening til kende.

    Der er flere muligheder for økonomiske gevinster ved etablering af vedvarende energianlæg i dit lokalområde. Det er blandt andet noget af det, du som borger har mest indflydelse på. Det er en forventning fra Aarhus Kommune, at bygherrer, der vil opstille vedvarede energianlæg, giver noget tilbage til lokalområdet. Her skal du som borger være med til at komme med de gode ideer til, hvad der kan komme lokalområdet til gode.

    Projektet skal jf. reglerne i ’Grøn Pulje’ betale 125.000 kr. pr. installeret MW effekt til en særlig pulje i Aarhus Kommune, når solcellerne tilsluttes det offentlige elnet. Projektets størrelse er endnu ikke helt fastlagt, og derfor er det samlede beløb, som lokalområdet efterfølgende kan søge kommunen om til lokale projekter, endnu ikke opgjort.

    Det konkrete solcelleprojekt ved Spørring er et udspil. I sidste ende er det politikerne, der beslutter, om projektet skal realiseres. Deres beslutning bygger blandt andet på indsigt i miljøforhold, landskab og input fra borgerne. Derfor involverer vi lokalområdet som noget af det første.

    Vi giver dig mulighed for at komme med dine tanker, bekymringer og holdninger til det konkrete projekt. Dine og andres input bliver præsenteret for politikerne.     

    Hvis det i starten bliver politisk besluttet at gå videre med lokalplanen, vil du som borger i særlig grad få muligheden for at deltage i den videre proces, hvor lokalplanen skal kvalificeres i forhold til, hvordan lokalplanen bedst bliver tilpasset til omgivelserne.

    I den proces vil du som borger også få mulighed for at få medbestemmelse på, hvad lokalområdet kan få til gengæld. For det er nemlig sådan, at når en privat bygherre etablerer vedvarende energianlæg, indbetaler bygherren et beløb til en grøn pulje. Beløbet afhænger af størrelsen på anlægget. 

    Vi hjælper med at facilitere en proces, hvor du og dine medborgere får mulighed for at komme med ideer og løsninger til, hvad pengene skal gå til i lokalområdet.    

    Læs mere om grøn pulje og gode eksempler på lokale projekter her.

    Når politikerne til sidst i processen skal vedtage eller ikke vedtage lokalplanen, får du som borger igen mulighed for at give din mening til kende.

    Har du input, ideer til borgeraktiviteter eller spørgsmål, kan du henvende dig til borgerinddrager, Kristoffer Mølstrøm. Repræsenterer du en borgergruppe eller forening med relevans for projektet, tager vi også gerne en snak med jer. Skriv til Kristoffer via kontaktformularen.

    Sidst opdateret: 2. maj 2024