Gå til hovedindhold

Solceller ved Mustrupvej

NRGi Renewables ønsker at opstille 37 hektar solcellepark på et markareal ved Mustrupvej mellem Solbjerg og Mårslet. Aarhus Kommune er så småt gået i gang med borgerdialog og indledende undersøgelser.

  • Læs op

Indhold

    Byrådet i Aarhus Kommune har en ambition om at bidrage til den grønne omstilling ved at give mulighed for, at der blandt andet kan etableres solcelleanlæg på landbrugsarealer. I kommuneplan 2017 er der derfor udpeget arealer, som vurderes umiddelbart egnede til solcelleanlæg.

    Det er i den sammenhæng, at den private projektudvikler NRGi Renewables har henvendt sig til Aarhus Kommune med et konkret forslag til et solcelleprojekt ved Mustrupvej, der ligger cirka halvanden kilometer fra Solbjerg og to kilometer fra Mårslet.  

    Status

    Fra starten af 2024 er vi fra kommunens side gået i gang med indledende undersøgelser, der skal vise, om der er grundlag for at etablere solceller på arealet og i givet fald hvordan. Vi undersøger blandt andet påvirkninger på landskab og miljø, herunder støj, synlighed og ikke mindst naboers og lokalområdets behov og bekymringer. Og her vil vi gerne have dine input.

    Vi har allerede holdt et møde med Solbjerg Fællesråd, og vi vil invitere til en bredere dialog med lokalområdet her i den indledende fase.

    Før vi inviterer til borgerdialog, skal vi først have afklaret grundlæggende forhold om blandt andet grundvand og udviklingsplanerne for en nærliggende transformerstation, da det kan have betydning for, om der er grundlag for at gå videre med projektet.

    Du kan holde dig opdateret om kommende arrangementer og aktiviteter her på siden.

    Spørgsmål og svar

    I Kommuneplan 2017 er der udpeget arealer i hele Aarhus Kommune, som potentielt kan indeholde anlæg til produktion af vedvarende energi. Halvdelen af arealet ved Mustrupvej er en del af kommuneplanudpegningen.

    Ved udpegningen af arealer til solcelleanlæg er der blandt andet lagt vægt på:

    • Der er afstand til beboelse
    • Landskaber helt tæt på de større bysamfund friholdes
    • Anlægget kan afskærmes med beplantning

    Derudover respekterer udpegningerne eksisterende og planlagte veje, vejbyggelinjer, respektafstande til ledninger, vandløb, byzone og landsbyafgrænsninger.

    De udpegede områder er ikke områder, hvor udviklere er garanteret at få mulighed for at opstille solceller. Det er alene områder, hvor vi vurderer, at det er mindre svært end andre steder. På samme måde kan det heller ikke garanteres, at områder uden for udpegningerne friholdes for solceller.

    Aarhus Kommune forholder sig først til et projekt, når der ligger en konkret ansøgning fra en udvikler, uanset om det er inden for eller uden for en udpegning i kommuneplanen.

    I foråret 2024 foretager vi indledende undersøgelser for at blive klogere på, om der er grundlag for at give tilladelse til projektet. Det inkluderer blandt andet påvirkninger på landskab og miljø, herunder støj, synlighed og så selvfølgelig naboers og lokalområdets forslag, ønsker og bekymringer.

    Med baggrund i den indledende undersøgelse skal rådmanden afklare, om der er grundlag for at gå videre med projektet. Det er endnu uklart, hvornår dette vil ske.

    Derefter kan vi udarbejde et lokalplanforslag med tilhørende kommuneplantillæg og miljørapport. Forslaget skal vedtages i byrådet. I den forbindelse vil der være otte ugers offentlig høring og et eventuelt borgermøde. Bliver lokalplansforslaget vedtaget, kan udvikler søge om byggetilladelse og starte byggeriet. 

    Som tidsplanen ser ud nu, kan lokalplanen være vedtaget i 2. kvartal 2026.

    Det konkrete projekt ved Mustrupvej er et udspil. I sidste ende er det politikerne, der beslutter, om projektet skal realiseres. Deres beslutning bygger blandt andet på indsigt i miljøforhold, landskab og input fra borgerne. Derfor involverer vi lokalområdet som noget af det første.

    Vi giver dig mulighed for at komme med dine tanker, bekymringer og holdninger til det konkrete projekt. Dine og andres input bliver præsenteret for politikerne.     

    Hvis det i starten bliver politisk besluttet at gå videre med lokalplanen, vil du som borger få muligheden for at deltage i den videre proces og bidrage til, hvordan lokalplanen bedst bliver tilpasset til omgivelserne.

    I den proces vil du også få mulighed for at få medbestemmelse på, hvad lokalområdet kan få til gengæld. Det er nemlig sådan, at når en privat bygherre etablerer vedvarende energianlæg, indbetaler bygherren et beløb til en grøn pulje. Beløbet afhænger af størrelsen på anlægget. 

    Vi hjælper i den forbindelse med at facilitere en proces, hvor du og dine medborgere får mulighed for at komme med ideer og løsninger til, hvad pengene skal gå til i lokalområdet.

    Læs mere om grøn pulje og gode eksempler på lokale projekter her.  

    Hvis politikerne godkender lokalplanforslaget, får du igen mulighed for at give din mening til kende ved en otte ugers offentlig høring. Herefter vil politikerne tage stilling til de indsendte høringssvar og på den baggrund træffe beslutning om, hvorvidt lokalplanen skal endeligt vedtages og i den forbindelse eventuelt ændres på baggrund af høringssvarene.  

    Har du input, ideer til borgeraktiviteter eller spørgsmål, kan du henvende dig til borgerinddrager, Kristoffer Mølstrøm. Repræsenterer du en borgergruppe eller forening med relevans for projektet, tager vi også gerne en snak med jer. Skriv til Kristoffer via kontaktformularen.

    Sidst opdateret: 15. april 2024