Solceller ved Hørslev
Den private udvikler Amplio Greenium ApS har søgt om at opstille et solcelleanlæg på cirka 80 hektar på et areal vest for landsbyen Hørslev. Aarhus Kommune er gået i gang med borgerdialog og de indledende undersøgelser.
Byrådet i Aarhus Kommune ønsker at bidrage til den grønne omstilling ved at give mulighed for, at der kan etableres flere anlæg til produktion af vedvarende energi i kommunen. Den private udvikler Amplio Greenium ApS har i den forbindelse henvendt sig til Aarhus Kommune med et konkret forslag til et solcelleprojekt placeret på et landbrugsareal, der fordeler sig på tre grundejere, vest for landsbyen Hørslev i det vestlige Aarhus.
Status
Vi er i gang med at lave indledende undersøgelser for at finde frem til, om der er et grundlag for at arbejde videre med solcelleprojektet. De indledende undersøgelser dækker blandt andet over landskabelige forhold, miljøpåvirkninger og ikke mindst en dialog med lokalområdet og de naboer, der bliver mest berørte af et muligt solcelleanlæg.
I de kommende måneder vil vi have fokus på dialog med lokalområdet, og vi planlægger i den forbindelse et arrangement i den nærmeste fremtid. Følg med her på siden for nærmere information.
spørgsmål og svar
Teknik og Miljø i Aarhus Kommune er blevet kontaktet af Amplio Greenium ApS, der efter aftale med lodsejerne gerne vil opføre et solenergianlæg på et areal vest for landsbyen Hørslev.
Hvis ansøgers projekt har den ønskede kvalitet, og hvis Teknik og Miljø vurderer, at forslaget kan realiseres, kan det blive besluttet, at der skal udarbejdes et lokalplanforslag for området. Vurderingen bliver blandt andet foretaget på baggrund af landskabelige hensyn, miljø og borgerinddragelse.
Aarhus Kommune forholder sig først til et projekt, når der ligger en konkret ansøgning fra en udvikler, uanset om det ligger inden for eller uden for områder udpeget som potentielt egnede til solenergi i kommuneplanen.
I foråret 2024 foretager vi indledende undersøgelser for at blive klogere på, om der er grundlag for at arbejde videre med projektet. Det inkluderer blandt andet påvirkninger på landskab og miljø, herunder støj, visuelle forhold og så selvfølgelig naboers og lokalområdets forslag, ønsker og bekymringer.
Med baggrund i den indledende undersøgelse skal det afklares, om Teknik og Miljø i Aarhus Kommune skal arbejde videre med projektet. Den afklaring, forventer vi, kommer til at ske i efteråret 2024.
Hvis det bliver besluttet at arbejde videre med sagen, vil vi nedsætte en arbejdsgruppe bestående af borgere, der skal være med til at kvalificere projektet og kigge på, hvordan lokalområdet kan få gavn af de grønne puljemidler, der bliver givet til lokalområdet.
Derefter kan vi udarbejde et lokalplanforslag med tilhørende miljørapport og miljøkonsekvensrapport. Vi forventer, at forslaget kommer til første behandling i byrådet tidligst i slutningen af 2025. Herefter vil der være otte ugers offentlig høring og et borgermøde. Bliver lokalplanforslaget endelig vedtaget, kan udvikler søge om byggetilladelse og starte byggeriet.
Det konkrete projekt vest for Hørslev landsby er et udspil. I sidste ende er det politikerne, der beslutter, om projektet skal realiseres. Deres beslutning bygger blandt andet på indsigt i miljøforhold, landskab og input fra borgerne. Derfor involverer vi lokalområdet som noget af det første.
Vi giver dig mulighed for at komme med dine tanker, bekymringer og holdninger til det konkrete projekt. Dine og andres input bliver præsenteret for politikerne.
Hvis det i starten bliver politisk besluttet at gå videre med lokalplanen, vil du som borger få muligheden for at deltage i den videre proces og bidrage til, hvordan lokalplanen bedst bliver tilpasset til omgivelserne.
I den proces vil du også få mulighed for at få medbestemmelse på, hvad lokalområdet kan få til gengæld. Det er nemlig sådan, at når en privat bygherre etablerer vedvarende energianlæg, indbetaler bygherren et beløb til en grøn pulje. Beløbet afhænger af størrelsen på anlægget.
Vi hjælper i den forbindelse med at facilitere en proces, hvor du og dine medborgere får mulighed for at komme med ideer og løsninger til, hvad pengene skal gå til i lokalområdet.
Læs mere om grøn pulje og gode eksempler på lokale projekter her.
Hvis politikerne godkender lokalplanforslaget, får du igen mulighed for at give din mening til kende ved en otte ugers offentlig høring. Herefter vil politikerne tage stilling til de indsendte høringssvar og på den baggrund træffe beslutning om, hvorvidt lokalplanen skal endeligt vedtages og i den forbindelse eventuelt ændres på baggrund af høringssvarene.
Har du input, ideer til borgeraktiviteter eller spørgsmål, kan du henvende dig til borgerinddrager, Kristoffer Mølstrøm. Repræsenterer du en borgergruppe eller forening med relevans for projektet, tager vi også gerne en snak med jer. Skriv til Kristoffer via kontaktformularen.
Jeppe Grønbæk
Medborgerskab
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon:
24256804
E-mail: jegra@aarhus.dk