Gå til hovedindhold

Solceller mellem Lystrup og Egå

Better Energy ønsker at opstille 49,5 hektar solcellepark på et areal ved motorvejen mellem Lystrup og Egå. Aarhus Kommune er derfor ved at undersøge, hvad der skal til for at projektet kan realiseres.

  • Læs op

Indhold

    Aarhus Byråd ønsker at bidrage til den grønne omstilling ved at give mulighed for etablering af flere anlæg til produktion af vedvarende energi i kommunen. I kommuneplan 2017 er der derfor udpeget arealer, som vurderes umiddelbart egnede til solcelleanlæg.

    Det private udviklingsselskab Better Energy har henvendt sig til Aarhus Kommune med et konkret forslag til et solcelleprojekt placeret tæt på Djurslandmotorvejen mellem Lystrup og Egå. Området ligger delvist inden for en sådan udpegning.

    Status

    Har du input, en holdning eller bekymring om projektet, kan du give din mening til kende på vores digitale platform. Dine input bruger vi til at orientere politikerne om lokalområdets perspektiv på projektet.

    Klik her for at gå til platformen

    Torsdag 2. maj vil vi desuden afholde et dialogmøde for alle interesserede. Mere information følger.

    Der vil løbende blive mulighed for at komme til orde.

    Spørgsmål og svar

    I Kommuneplan 2017 er der udpeget arealer i hele Aarhus Kommune, som potentielt kan indeholde anlæg til produktion af vedvarende energi. Arealet ved motorvejen mellem Lystrup og Egå er et af dem.

    Ved udpegningen af arealer til solcelleanlæg er der blandt andet lagt vægt på:

    • Der er afstand til beboelse
    • Landskaber helt tæt på de større bysamfund friholdes
    • Anlægget kan afskærmes med beplantning

    Derudover respekterer udpegningerne eksisterende og planlagte veje, vejbyggelinjer, respektafstande til ledninger, vandløb, byzone og landsbyafgrænsninger.

    De udpegede områder i kommuneplanen er ikke områder, hvor udviklere er garanteret at få mulighed for at opstille solceller. Det er alene områder, hvor vi vurderer, at det er mindre svært end andre steder. På samme måde kan det heller ikke garanteres, at områder uden for udpegningerne friholdes for solceller.

    Læs mere om udpegning af arealer til vedvarende energi i Temaplan for VE her

    Better Energy har gennem et par år været i dialog med lokalområdet om muligheden for at etablere en solcellepark i området. Aarhus Kommune har ikke været involveret i Better Energys dialog i lokalområdet eller gået aktivt ind den konkrete ansøgning før nu.

    I foråret 2024 går vi fra kommunens side i gang med indledende undersøgelser for at blive klogere på, om der er grundlag for at give tilladelse til projektet. Det inkluderer blandt andet påvirkninger på landskab og miljø, herunder støj, synlighed og så selvfølgelig naboers og lokalområdets forslag, ønsker og bekymringer.

    Med baggrund i den indledende undersøgelse skal det politiske lag afklare, om de vil gå videre med projektet. Den afklaring, forventer vi, kommer til at ske i sommeren 2024.

    Hvis de beslutter sig for at gå videre med sagen, vil vi nedsætte en arbejdsgruppe bestående af borgere, der skal være med til at kvalificere projektet og kigge på, hvordan lokalområdet kan få gavn af de grønne puljemidler, der bliver givet til lokalområdet.

    Derefter kan vi udarbejde et lokalplanforslag med tilhørende miljørapport. Forslaget skal vedtages i byrådet. I den forbindelse vil der være otte ugers offentlig høring og et borgermøde. Bliver lokalplanforslaget vedtaget, kan udvikler søge om byggetilladelse og starte byggeriet. 

    Som tidsplanen ser ud nu, kan lokalplanen være vedtaget i 1. kvartal 2026.

    Det konkrete projekt mellem Lystrup og Egå er et udspil. I sidste ende er det politikerne, der beslutter, om projektet skal realiseres. Deres beslutning bygger blandt andet på indsigt i miljøforhold, landskab og input fra borgerne. Derfor involverer vi lokalområdet som noget af det første.

    Vi giver dig mulighed for at komme med dine tanker, bekymringer og holdninger til det konkrete projekt. Dine og andres input bliver præsenteret for politikerne.     

    Hvis det i starten bliver politisk besluttet at gå videre med lokalplanen, vil du som borger i særlig grad få muligheden for at deltage i den videre proces, hvor lokalplanen skal kvalificeres i forhold til, hvordan lokalplanen bedst bliver tilpasset til omgivelserne.

    I den proces vil du som borger også få mulighed for at få medbestemmelse på, hvad lokalområdet kan få til gengæld. For det er nemlig sådan, at når en privat bygherre etablerer vedvarende energianlæg, indbetaler bygherren et beløb til en grøn pulje. Beløbet afhænger af størrelsen på anlægget. 

    Vi hjælper med at facilitere en proces, hvor du og dine medborgere får mulighed for at komme med ideer og løsninger til, hvad pengene skal gå til i lokalområdet.    

    Læs mere om grøn pulje og gode eksempler på lokale projekter her.

    Når politikerne til sidst i processen skal vedtage eller ikke vedtage lokalplanen, får du som borger igen mulighed for at give din mening til kende.

    Sidst opdateret: 23. april 2024