Gå til hovedindhold

Status på projektet 300 hektar ny natur syd for Aarhus

Her på siden kan du holde dig opdateret på de forskellige aktiviteter i projektet. Vi vil løbende samle op på borgerinddragelsen og opdatere, når vi sætter gang i nye tiltag ude på arealerne.

Indhold

    Er du interesseret i at modtage en mail, når vi opdaterer med en ny status på projektet, kan du klikke på det runde ikon "abonner" ovenfor.

    Ca. 160 personer deltog i mødet, hvor også Sebastian Jonshøj og Dorthe Varning Poulsen bidrog med inspirerende og konkrete oplæg om mennesket i naturen på naturens præmisser. Formålet med mødet var en tilbagemelding fra lokalområdet til projektgruppen på mængden og placering af evt. faciliteter i de fem områder. Således skulle alle deltagere tilkendegive, hvilke elementer de gerne så implementeret. Ligeledes var der mulighed for at give en tilbagemelding til projektgruppen på, hvad man mindre gerne så udført i den ny natur.

    Opsamlingen på feedbacksedlerne er nu på plads, og vi kan i projektgruppen overordnet konkludere følgende:

    Overordnede prioriteter

    De mest populære nedslag omfatter etablering af udsigtsbænke, trægangbroer over vådområder og fugletårne, der giver besøgende mulighed for at opleve naturen på bæredygtig vis. Ligeledes er der stærk opbakning til naturregistrering og monitorering, som kan sikre, at biodiversiteten understøttes og udvikles. Tilgængelighed for ældre, børn og personer med handicap er også en gennemgående prioritet.

    Modstand og bekymringer

    Projekter som MTB-spor og opgradering af aktivitetsområder møder betydelig modstand, da de anses for at kunne skabe forstyrrelser for både naturen og andre brugergrupper. Mange deltagere understreger vigtigheden af at minimere faciliteter inden for indhegnede områder og foreslår, at disse placeres i periferien for at bevare fred og ro på de større flader, hvor der skal græsses. Bålpladser nævnes som et potentielt problemområde på grund af affald og støjgener.

    Nye forslag

    Borgerne har bidraget med konkrete og nye forslag, som understreger et ønske om at integrere naturlige elementer i projektet. Eksempler inkluderer brug af træstammer og sten som siddepladser. Dertil er der forslag om at sætte fokus på frivillig naturregistrering for at engagere lokalsamfundet. Lokalsamfundet ønskes også integreret i den langsigtede drift. Flere peger på behovet for at styrke sammenhængen i stier, herunder særskilte ruter for gående og ridende for at undgå konflikter mellem forskellige brugergrupper.

    Konklusion

    Feedbacken understreger, at projektets videre udvikling skal sikre en bæredygtig balance mellem rekreativ adgang og naturbeskyttelse. Fokus bør være på nænsomt integrerede faciliteter, der fremmer tilgængelighed og naturoplevelse, samtidig med at biodiversiteten sikres og forstyrrelser minimeres. Den store opbakning til udsigtsbænke, trægangbroer og fugletårne viser, at brugerne værdsætter løsninger, der harmonerer med den naturlige kontekst. Borgerinddragelse og frivilligt engagement bør fortsætte som en central del af processen, da det skaber ejerskab og langsigtet støtte.

    Du kan se alle feedbacksedler samlet i ét overblik.

    Klik her for at se alle feedbacksedler fra borgermødet d. 18. november 2024.

    Vi holder borgermøde om ophold i den nye natur på mandag d. 18. november kl. 19.00 til 21:30.

    Mødet afholdes på Jordbrugets Uddannelsescenter, Damgårds Allé 5, 8330 Beder.

    Sidste frist for tilmelding er fredag d. 15. november.

    Læs mere og tilmeld dig arrangementet her.

    Vi har ændret lidt i planerne, men er stadig godt på vej.

    Vand

    Vi havde regnet med at være færdige med at bryde dræn og grave vandhuller på nuværende tidspunkt på alle arealer. Men fordi det har givet god mening i projektet, har vi prioriteret græsning på en del af arealet ved Mariendal (øst-marken), og derfor har vi udsat gravearbejdet her. 

    Veje

    Vi havde ikke planlagt at etablere driftsveje på denne side af borgermødet i november. Men fordi vi skal plante de første 1.000 træer i et nyt skovområde sammen med Klimaskovfonden og NorthSide allerede d. 9. november, skal vi have en vej på plads syd for Vilhelmsborg inden. 

    Navne

    Vi havde talt sammen om navngivning, og hvornår det ville være passende at starte på den proces. Det er vi ikke nået til endnu. Så når I ser, at NorthSide inviterer til at plante træer i NorthSide-Skoven, er det blot et udtryk for, hvad de selv kalder denne del af det nye skov- og naturlandskab syd for Vilhelmsborg. Hvad de forskellige områder helt officielt kommer til at hedde, er endnu ikke på plads. 

    Selvom vi ikke holder os helt til tidsplanerne, er arbejdet med at skabe plads til naturen i fuld gang. Og vi vil opfordre til at gå på opdagelse ude i områderne.

    Events i november

    • 9. november kl. 13-15:30. NorthSide og 300 hektar ny natur inviterer til træplantning på arealet Vilhelmsborg Syd. Sted: Tæt ved letbanestoppet Vilhelmsborg. Læs mere i Facebookbegivenheden her.

    Her på bagkant af sommerferien kan vi nu fremvise naturplaner med et mere færdigt udtryk. Vi kalder det naturplaner, da det alene viser, hvordan vi forestiller os, at naturen vil udvikle sig. Det rekreative tager vi fat på at tale om her i efteråret 2024.

    Du kan se de fem naturplaner her

    Vi arbejder forsat på at sikre bedst mulige forbindelser og sammenhæng i naturen både med andre kommunale naturområder men også med private lodsejere, som også kan se en gevinst i at gøre noget for naturen på den lange bane. 

    Det, kortene ikke viser, er de strukturelle greb som stenudstrøning, dødt ved, kvashegn og frøspredning. Det er heller ikke sat i værk endnu men vil være elementer i arbejdet med arealerne fremover.

     

    Arrangementer – Mød os ude i området 

    I løbet af august, september og oktober 2024 lægger vi igen op til at møde hinanden og gå i dialog om stederne, forandringerne og det fremtidige arbejde.

    Klik her for at se hvor og hvornår.

    Kalender for arrangementerne hænger også ude på tingstederne.

     

    Borgermøde i november – Det rekreative lag

    Sammen med de tre fællesråd i området planlægger projektgruppen et borgermøde i november. Her skal vi drøfte faciliteter, stier mm.

    Så blev det sommer!

    På kontoret arbejder projektgruppen i øjeblikket på højtryk med både vand i landskabet og indhegninger til græssende kvæg.

    Kvæg

    De første indhegninger kommer i disse uger på den nordlige mark ved Moesgaard og på den østlige mark ved Mariendal (Ajstrup). Her bliver der sat kvæg ud, som skal græsse på arealerne. Hvis du vil vide mere om kvæg, har vi samlet en række spørgsmål og svar nederst på siden her:

    Her finder du vores spørgsmål og svar.

    Placeringerne af hegn er kommet på plads efter kommentarrunden i foråret. Her blev projektgruppen på bedste vis udfordret af konstruktive forslag og indsigter, så tilretningerne nu er blevet bedre, og tilgodeser såvel natur som brugergrupper.

    Vand i landskabet

    Ved Vilhelmsborg Syd afbryder vi i øjeblikket mindre dræn, så der opstår små søer i lavningerne på arealet. Hvis du ser en gravemaskine derude, er det altså helt med vilje og en del af projektet.

    Arrangementer

    I juni, august, september og oktober inviterer projektgruppen til forskellige arrangementer, bl.a. markvandringer.

    Her kan du se alle planlagte arrangementer.

    Det næste arrangementer er:

    • 26. juni kl. 19-20.30: Markvandring ”Botanik og status for naturplanerne”. Markvandring med status for naturudviklingen i området og introduktion til appen iNaturalist. Mødested: Tingstedet ved Vilhelmsborg.

    Rigtig god sommer fra projektgruppen – den næste statusopdatering kommer i august. 

    Mange tak for alle kommentarer og bemærkninger til de foreløbige naturplaner. Projektgruppen har læst dem alle og tager dem og borgerinddragelsen fra efteråret i betragtning, når de endelige naturplaner udarbejdes. 

    Du kan læse en opsamling på alle kommentarer og bemærkninger, som vi har fået til de foreløbige naturplaner.

    Find dem i den røde mappe her.

    Kommentarerne afspejler et stort engagement i projektet, og tydeliggør de mange forskellige hensyn og interesser. Den overordnede konklusion er, at kommentarerne ikke har givet anledning til store og gennemgribende ændringer i de foreløbige naturplaner. Dog er der mange gode pointer og nogle anledninger til rettelser og justeringer i planerne.

    I sensommeren 2024 kommer de opdaterede naturplaner. Herefter vil der være et borgermøde om den rekreative del af projektet, som blandt andet inkluderer hvor eventuelle stier skal gå, eller bænke skal stå.

    Selvom der i sensommeren 2024 kommer en opdateret plan for, hvilke naturgenopretningstiltag projektgruppen vil udføre, så husk, at naturen er foranderlig. Projektgruppen forventer en løbende justering af naturplanerne, som vil blive tilpasset i takt med at naturen ændrer sig i områderne.

    I øjeblikket er 5. klasse fra Beder, Mårslet og Skåde Skole i gang med et forløb om landskabet på dele af de 300 hektar ny natur, hvor naturgenopretning og kunst kobles gennem forskellige legende greb. Kunstnere fra En Hemmelig Klub laver seks workshops for hver klasse, som går ud på at øge biodiversiteten og skabe et mere spændende landskab for dyr og mennesker.

     

    Trolde bliver til sten i landskabet 

    Engang var store sten en naturlig del af landskabet i Danmark. Men mange sten er blevet flyttet, når jorden skulle dyrkes. Derfor mangler der i dag store sten i landskabet, desværre for biodiversiteten. 

    To af klasserne har allerede været ude på første workshop. Af mos, pinde, græs, ler og andre naturmaterialer fra landskabet formede eleverne hver en trold.

    Som de fleste har hørt, bliver nogle trolde til sten. Børnene valgte stederne i landskabet, hvor troldene skulle bo, og ved hjælp af et ritual blev troldene omdannet til store sten.

     

    Første transformation af landskaberne tager form 

    De kommende workshops handler blandt andet om at lave kvashegn og plante frø. Hvis du støder på nye sten eller kvashegn i landskabet, så ved du nu, at det er elever fra den lokale skole, som er i gang med et spændende læringsforløb til gavn for biodiversiteten. Formålet er at skabe fælles forståelse, tilknytning og viden om naturen.

    Projektet er støttet af Statens Kunstfond. 

    Fristen for at indsende kommentarer til de foreløbige naturplaner er udløbet, og projektgruppen er nu i gang med at udarbejde de endelige naturplaner.

     

    Naturplanerne udarbejdes med udgangspunkt i de foreløbige planer og de kommentarer, som projektgruppen har modtaget i løbet af marts måned.

     

    Aarhus Kommune har modtaget en del e-mails med kommentarer til de foreløbige naturplaner. Desuden har projektgruppen med Den Grønne Campingvogn besøgt Ajstrup, Malling, Beder, Mårslet og Skåde. Her var der et godt fremmøde af folk, som havde spørgsmål og forslag til naturplanerne.

     

    Alle kommentarerne til de foreløbige naturplaner bliver taget i betragtning i udformningen af de endelige naturplaner.

    Nu kan du finde de første naturplaner for projektet, tidligere omtalt som dispositionsplaner. Det er foreløbige planer for, hvordan rammerne for naturen i områderne udvikles.

    Naturplanerne finder du her.

    Den rekreative del af projektet planlægges først i efteråret, så først her vil projektgruppen i samarbejde med interesserede borgere udvikle på stier og alt det, som har med menneskets brug af områderne at gøre. Eventuelle kommentarer til dette hører derfor først til senere i processen.

    Hvis du har kommentarer til de foreløbige planer, så skriv til projektgruppens mail 300ha@aarhus.dk

    Frem til 1. april 2024 kan du komme med kommentarer til naturplanerne, som herefter videreudvikles til endelige naturplaner.

    I efteråret 2023 har Teknik og Miljø været i dialog med rigtig mange lokale aarhusianere om udviklingen af de 300 hektar ny natur syd for Aarhus.

    I november har 340 interesserede aarhusianere deltaget i Teknik og Miljøs tre borgermøder ved Vilhelmsborg, Moesgård og Ajstrup.

    Workshops var en del af alle tre borgermøder. Her bidrog deltagerne med drømme, udfordringer, idéer og ønsker til projektområderne.

    Projektgruppen er nu i gang med at behandle de mange bidrag. På nuværende tidspunkt tegner sig følgende overordnede temaer:

    • Naturvisioner herunder drømme på naturens vegne, kultur- og naturoplevelser
    • Generelle opmærksomhedspunkter herunder græssende dyr, forholdet mellem benyttelse og beskyttelse samt drift og vedligehold 
    • Faciliteter og muligheder for rekreation herunder spor, stier, bænke, udsigtspunkter samt skilte og formidling  
    • Infrastruktur herunder forbindelser generelt samt adgang til områderne

    Find alt materialet fra de tre workshops via linket herunder. Her finder du også oversigten over alle de bidrag, vi har modtaget gennem borgerdialogen ved den grønne campingvogn.

    Klik her for at gå til materialet

    Projektgruppen takker for det gode engagement.

     

    Nu arbejder vi på en dispositionsplan

    Teknik og Miljø fortsætter i den kommende tid behandlingen af alle de værdifulde bidrag, der vil indgå i det udviklingsarbejde, som skal udmøntes i en dispositionsplan for området. Det er intentionen, at planen skal sætte retningen for, hvordan naturgenopretningen i området skal foregå. Lige nu arbejder vi på et første udkast, som vi vil præsentere til marts. Vi håber, I vil være med til at afstemme planerne, inden de bliver endeligt vedtaget.

    Se, hvor og hvornår du kan finde os og høre om de foreløbige planer via linket herunder.

    Klik her for at gå til kalenderen

    Sidst opdateret: 11. december 2024