Gå til hovedindhold

U18 Rusmiddelindsats

Har du et problematisk forbrug af rusmidler og er du under 18 år? Så kan du få rådgivning og samtaleforløb efter U18-modellen.

Indhold

    Hvis du er under 18 år, kan du henvende dig anonymt i Ungekontakten og få rådgivende samtaler.

    U18-modellen er en helhedsorienteret tilgang med fokus på et individuelt tilrettelagt forløb, hvor der tages udgangspunkt i en helhedsforståelse af den unges samlede udfordringer og ressourcer. Dertil indeholder tilgangen en høj grad af familieinvolvering og inddragelse af andet betydningsfuldt netværk. 

    Hvis du har brug for et længere forløb, kræver det samtykke fra dine forældre og inddragelse af en familierådgiver.

    Er du over 18 år?

    Rådgivning om stofbehandling over 18 år

    Rådgivning

    Det er ikke et krav, at du vil stopper dit forbrug af rusmidler for at få rådgivning. Det vigtigste er, at du vil tale om forbruget og hvordan det påvirker din hverdag.

    Indsatsen består af:

    • Rådgivning til unge og forældre eller andet netværk, hvor den unge har et bekymrende brug af rusmidler. 
    • Forældrekursus bestående af viden, rådgivning og støtte til forældre af unge med rusmiddelproblematikker.
    • Udvidet rådgivning gennem et korterevarende forebyggende samtaleforløb med unge, som har et risikobrug af rusmidler.
    • Udvidet rådgivning til forældre til en ung, som har et problematisk brug af rusmidler. Tilbuddet henvender sig forældre, som har et udvidet behov for støtte og vejledning i deres rolle som forældre.
    • Rusmiddeludredning for unge, hvor rusmiddelbruget samt eventuelle øvrige problematikker ikke er afdækket og der dermed er tvivl om behandlingsbehovet og rette indsats.
    • U18-rusmiddelbehandling til unge, som har et behandlingskrævende misbrug. 

    Samtaleforløb

    Hvis dit forbrug har fysiske, psykiske eller sociale skadevirkninger, er du omfattet af behandlingsgarantien. Dvs. at du har ret til at starte i et forløb senest 14 dage efter din henvendelse.
     
    Samtalerne foregår som udgangspunkt i Ungecentret, 1-2 gange om ugen, men hvis det er bedre for dig, mødes vi gerne et andet sted, fx hjemme hos dig, eller vi kan gå en tur.

    Vi samarbejder med dine forældre

    Dine forældre er vigtige, og de har også brug for vejledning. Vi vil derfor involvere dine forældre i det omfang, det giver mening.

    Mange unge har et rusmiddelbrug grundet psykiske eller psykiatriske udfordringer. Derfor kan du, i forbindelse med dit samtaleforløb, få en psykologisk vurdering eller en psykologisk udredning, hvis du ønsker det. Vi hjælper også gerne med at få kontakt til psykiatriske tilbud, hvis det bliver nødvendigt.

    Sådan får du adgang til tilbuddet

    Du kan henvende dig i Ungekontakten. Du kan også henvises direkte til samtaleforløb eller rådgivning via din rådgiver i Ungecenter Rådgivning og Visitation.

    Ungekontakten


    Lovgivningen

    Rusmiddelindsatsen tilbydes efter barnets lov § 29 (forældrekursus), § 30.1.1 og § 31 (rådgivning), § 32.1.5  og § 33 (rusmiddeludredning og - behandling).

    Hvad er opioider?

    Opioider er smertestillende medicin baseret på morfinlignende stoffer.

    Hvad er stimulerende stoffer?

    Stimulerende stoffer er bl.a. kokain, amfetamin og MDMA/ecstasy.

    Til forældre

    Forælder til ung med misbrug

    Hvis du er forælder eller er bekymret for en ung med et rusmiddelbrug, kan du altid henvende dig for at få rådgivning i vores Ungekontakt. Vi rådgiver, vejleder, informerer og henviser til hjælp eller behandling, når det er nødvendigt.