Gå til hovedindhold
Bredere børnefællesskaber

På Bakkegårdsskolen gavner de voksnes samarbejde alle børn

Et godt kollegaskab og et nært, lokalt samarbejde om børnene. Det er nogle af ingredienser i det gode samarbejde om familierne og børnene på Bakkegårdsskolen i Trige. Skolen er en del af et lokalt samarbejde om relationel velfærd mellem almen- og socialområdet i Aarhus Kommune.

3. apr. 2025

Asger Hansen Johansson og Bettina Staberg Simonsen.

Indhold

    ”Vi havde på et tidspunkt to børn, der skulle starte på vores skole, men som havde haft en svær start på livet. Inden børnene startede, faldt det mig derfor naturligt at indkalde moren til et møde med mig og én af socialrådgiver Bettina Staberg Simonsens kolleger. På den måde kunne vi flette vores kompetencer og give børnene de bedste forudsætninger for en god skolestart”.

    Det fortæller Asger Hansen Johansson, som er viceskoleleder og pædagogisk leder for 0. – 3. klasse, specialklasserne og SFO’en på Bakkegårdsskolen i Trige.

    Sammen med Bettina Staberg Simonsen deler han sine erfaringer med relationel velfærd på Bakkegårdsskolen. Og hvordan de ser, at det gavner personalet, forældrene og i sidste ende børnene.

     

    Relationel velfærd: Lokale møder i stedet for bureaukrati

    I Aarhus Kommune blev alle folkeskoler, dagtilbud og klubber fra 1. februar 2025 en del af lokale samarbejder med socialområdet om relationel velfærd. Samarbejder, som handler om at hjælpe børnene og familierne tæt på deres hverdag.

    Relationel velfærd handler også om at skabe et tættere samarbejde mellem almenområdet og socialområdet, så man understøtter familier med børn i dagtilbud, skoler og Ung i Aarhus bedst muligt.

    På Bakkegårdsskolen har skolen og et lokalt team fra Børn, Familier og Fællesskaber (BFF) i MSB igennem seks år bygget et tæt og lokalt samarbejde

    Det tætte og gode samarbejde opstod hurtigt på skolen, fortæller Asger Hansen Johansson.

    Teamet fra BFF og skolens ledelse, Asger Hansen Johansson, Teresa Retsborg Andresen og skoleleder Dick Douglas Glintborg fandt hurtigt ud af, at de havde det samme mindset. Et mindset, der blandt andet indebærer en gensidig åbenhed og imødekommenhed.

     

    Nemt at mødes om børnene

    ”Det giver meget at se hinanden som kolleger på tværs af almen- og socialområdet og at være imødekommende overfor hinanden. Det betyder for eksempel meget, at andre end lærerne sætter sig i personalerummet. Så når jeg er på skolen, føler jeg mig velkommen”, fortæller Bettina Staberg Simonsen.

    Hun oplever, at den åbne modtagelse af hende øger hendes tilgængelighed. Det betyder, at det er lettere at få sig en ’uformel’ snak med samtykke fra forældrene, hvis en lærer eller pædagog oplever et barn i udfordringer.

    ”Det er rart for alle, at vi ikke altid skal sende en mail. Ved at jeg også kan sidde i personalerummet, kan vi lettere spørge hinanden til råds. På den måde kan vi også nedlægge bureaukratiet lidt. Vi kan nemmere dele informationer med familierne og mellem almen- og socialområdet, så familierne ikke selv skal gå til begge områder. Det er vigtigt at sige, at når vi deler informationer, har vi fået samtykke fra forældrene”, siger Bettina Staberg Simonsen.

    Bakkegårdskolens samarbejde med PPR

    Temaet fra PPR består af pædagogisk psykologisk konsulent Tine Nygaard Frisk, pædagogisk fagkonsulent Marie Louise Adelheid Wøldike og talehørekonsulent Louise Nielsen Kjærgaard.

    ”Bakkegårdsskolen, BFF og PPR er blevet et stærkt team. Vores forskellige fagligheder supplerer hinanden, og vi kan finde løsninger sammen”, fortæller Tine Nygaard Frisk.

    Tine Nygaard Frisk, Marie Louise Adelheid Wøldike og Louise Nielsen Kjærgaard sidder på Bakkegårdskolen torsdage med forskellige intervaller. Her giver de i samarbejde med rådgivere og familiebehandlere anonym rådgivning og sparring til fagprofessionelle i forhold til bekymringer ved børnene i hele skoleforløbet.

    ”På Bakkegårdsskolen gør vi os umage med et ligeværdigt samarbejde mellem PPR, lærerne og socialforvaltningen, så forældre kan opleve os som en samlet helhed, der samarbejder om den rigtige indsats i rette tid”, siger Tine Nygaard Frisk.

    Tæt relation til forældrene

    Viceskoleleder Asger Hansen Johansson får at vide af forældrene, at de nu oplever én indgang til at finde hjælp til deres børn og unge. Det betyder, at forældrene ikke længere selv i så høj grad skal være ansvarlige for at koordinere med flere forskellige rådgivere.

    Socialrådgiver Bettina Staberg Simonsen har den samme oplevelse:

    ”Hvis vi støder på noget, hvor familierne går til os, så kan vi guide dem til at finde de helt rigtige, der kan hjælpe dem. For det er et stort system, som kan være svært at navigere i”, fortæller Bettina Staberg Simonsen.

    Bakkegårdsskolens tætte og lokale samarbejde betyder også, at forældrene har en positiv oplevelse, selvom de skal til et møde, hvor der skal for eksempel skal snakkes om udfordringer.

    ”Når vi møder forældrene dagen efter, er det med et smil på læben, fordi de har følt sig grebet af os i situationen”, siger Asger Hansen Johansson.

    Det at forældre går hjem fra et hårdt møde med en positiv oplevelse af samarbejdet, hvor de føler sig hørt og taget seriøst, smitter også af på børnene. Ifølge Asger Hansen Johansson gør det, at børnene også har en positiv oplevelse af skolen.

     

    Gode råd til at komme i gang

    Til andre skoler, dagtilbud og klubber, som skal i gang med relationel velfærd, har Asger Hansen Johansson og Bettina Staberg Simonsen gode råd.

    ”Det vigtigste er at tænke på, hvordan vi arbejder sammen, os fra almenområdet og vores kolleger fra socialområdet. Hvordan udvikler vi for eksempel møder, der er præget af samskabelse og samarbejde?” siger både Bettina Staberg Simonsen og Asger Hansen Johansson.

    Samtidig er de også begge enige om, at samarbejdet skal være præget af nysgerrighed for hinanden. Og det skal være med fokus på, hvad man som skole eller socialrådgiver kan, og hvad man kan sammen.

    Men de anerkender også, at det kan være svært og uoverskueligt at gøre tingene på en ny måde.

     

    Opbygger stærke relationer med familierne i fællesskab

    ”Jeg kan godt forstå, hvis man er nervøs for, at man skal bruge en masse ekstra tid. Men på den lange bane opbygger man stærke relationer med familierne, og skolen kommer også til stå som et fyrtårn for samarbejdet - med et godt ry. Samarbejdet gør, at vi løser problematikker, før de bliver så store, at det bliver meget omfattende”, siger Asger Hansen Johansson.

    For at komme frem til det gode samarbejde har han et sidste råd:

    ”Et samarbejde skal bygge på åbenhed, tillid og en tankegang om, at vi ser hinanden som kolleger”.

     

    Læs mere om relationel velfærd: Bredere Børnefællesskaber i Aarhus Kommune, herunder et Styrket Tværgående Samarbejde mellem Børn og Unge og Sociale forhold og Beskæftigelse

    Sidst opdateret: 23. april 2025