Sådan arbejder vi med frivillighed i Børn og Unge
I Børn og Unge, Aarhus Kommune samarbejder vi med civilsamfundet, så vi kan skabe ekstra værdi hos børnene og de unge. Bliv klogere på, hvad vi gør, og hvorfor frivillighed er en vigtig ressource som et bidrag til det gode børne- og ungeliv.
Når vi samarbejder med civilsamfundet, kan vi skabe møder mellem generationer, frigive ressourcer og bidrage til hjælp, fællesskab samt gode oplevelser blandt børn og unge. Det er dette potentiale, vi arbejder med i indsatsen for Frivillighed og Samskabelse, som har til formål at opdyrke og formidle nye måder at sætte civilsamfundet i spil for børnene og de unges læring, udvikling og trivsel.
36.000 ekstra timer om året til børnene
Siden vi startede frivilligindsatsen i 2017, er der sket en hel del. Vi står i dag med over 300 frivillige på Børn og Unges arbejdspladser, som tilsammen arbejder omkring 36.000 timer om året til glæde for børnene og de unge fx ved at være skolefrivillige.
Skolefrivillige hjælper til et par timer om ugen i undervisningen og fungerer som en ekstra voksen i klassen, der kan hjælpe med alt fra læsning til gruppearbejde.
Du kan se en video om at være skolefrivillig lige her:
Socialkompasset – Find de mange frivillige tilbud
Der findes et hav af frivillige og kommunale tilbud, som venter på at blive sat i spil blandt borgerne. Platformen Socialkompasset forbinder aktiviteter, hjælp og sociale tilbud med medarbejdere, forældre, børn og unge. Her finder du over 200 børne- og ungerettede tilbud i Aarhus Kommune og endnu flere på landsplan – alt fra mentorordninger til sorggrupper.
Tjek Socialkompasset ud lige her:
Hvis du vil blive endnu klogere på tilbuddene fra Socialkompasset, kan du også gense vores fyraftensmøder, hvor forskellige foreninger fortæller om deres tilbud ud fra udvalgte temaer.
Vil du være civilsamfundseksperten på din arbejdsplads?
Så tilbyder vi en gratis uddannelse som Socialkompaspilot, hvor du opnår kompetencer til at aktivere de mange tilbud og fællesskaber, som er på Socialkompasset.
Få indsigt i de frivillige sociale tilbud
Formålet med uddannelsen er at uddanne et korps af lokale eksperter, der kan sætte endnu flere kræfter i spil for borgerne og styrke samarbejdet mellem kommune og civilsamfund.
Uddannelsen er målrettet kommunale medarbejdere, civilsamfundsorganisationernes medarbejdere og nøglefrivillige på alle velfærdsområder.
Du kan læse meget mere her:
Temamøder – Samarbejde om aktuelle problemstillinger
Fire gange om året samler vi kræfterne og mødes med alle dem, der har lyst til at bidrage til at udvikle nye løsninger på forskellige problemstillinger og temaer. Det kan være alt fra børn og unges trivsel til tandsundhed.
Her er der relevante oplæg og kreative workshops, der skal bidrage til, at vi sammen skaber bedre muligheder og vilkår for børnene.
Det er der blandt andet kommet det frivillige initiativ Tandplejens Børstevenner ud af. Her tager tandplejer- og tandlægestuderende ud på de skoler, hvor børnene har ekstra mange huller for at lære børnene gode tandbørstevaner.
Evaluering af frivillighedsindsatsen
Potentialet for frivillighed er stort, og vi er slet ikke færdige med at udvikle og forbedre frivilligområdet. I vores evaluering fra 2023 fortæller vi om dette potentiale samt peger på fire konkrete anbefalinger til arbejdet med frivillighed i fremtiden. Læs evalueringen lige her:
Hvordan får jeg frivillige på min arbejdsplads?
Hvis du er blevet nysgerrig på, hvordan du kan samarbejde med frivillige, er du altid velkommen til at kontakte os fra frivillighedsteamet i Børn og Unge, Aarhus Kommune for at høre mere. Kontaktoplysningerne finder du i den blå infoboks her i artiklen.
Frivilligteamet i Børn og Unge
Børn og Unge - Kommunikation
Grøndalsvej 2, 8260 Viby J
E-mail: frivilligbu@aarhus.dk