Gå til hovedindhold

Udsigt til endnu mere liv og stemning på Aarhus Ø

Cirka halvdelen af bydelen på Aarhus Ø er udviklet, og nu sætter teknikrådmanden og kulturrådmanden fokus på livet mellem husene i en ny visionsplan. Første nedslag er Bernhardt Jensens Boulevard, der skal være et levende, grønt strøg.

  • Læs op

Indhold

    Aarhus Ø har en helt særlig beliggenhed ud til bugten. Bydelen tiltrækker både dem, der vil nyde en kop kaffe, dem, der har deres båd i lystbådehavnen, og dem, der hopper i vandet. Men hvordan får vi plads til de forskellige mennesker, stemninger og liv på Aarhus Ø? Det svarer en ny visionsplan på, som Magistraten netop har drøftet.

    ”Det er en fornøjelse at gå en tur på Aarhus Ø en lørdag formiddag og se, hvor mange der bruger bydelen. Men den har også potentiale til mere. De senere år har vi haft meget fokus på bygningerne, men vi må ikke glemme de gode mellemrum og byrum. Derfor glæder jeg mig også over planen, og at vi inden længe kan kaste os over Bernhardt Jensens Boulevard,” siger Nicolaj Bang, Teknik og Miljø.

    I dag bor ca. 6.000 aarhusianere på Aarhus Ø. De bor side om side med sejlere, vinterbadeklub, kabelbane og rigtig mange andre foreninger og aktiviteter. Og de skal fortsat have en helt central plads på Aarhus Ø.

    ”Jeg er begejstret for, at vores nye plan for Aarhus Ø åbner op for flere rekreative områder og muligheder for alle borgere. Samtidig er det afgørende for mig, at vi bevarer plads og rum til vores rige foreningsliv, så det fortsat kan blomstre side om side med de nye tiltag. Det handler om at sikre en balance, hvor både det aktive liv og fællesskab trives og udvikles i vores havn side om side med de mange nye beboere og gæster," siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.


    Startskud til Bernhardt Jensens Boulevard

    Første konkrete nedslag, der kan sættes i gang, er Bernhardt Jensens Boulevard. Her skal aarhusianerne med på råd i den nærmeste fremtid om, hvordan boulevarden skal se ud, inden den kan gøres færdig. 

    Udover Bernhardt Jensens Boulevard er et af de centrale punkter i visionsplanen en forbindelse fra Aarhus Lystbådehavn til Den Permanente. Ambitionen er, at den skal gå langs vandet og give mulighed for at komme tæt på vandet, så bugten opleves på en ny måde. Næste skridt vil være forundersøgelser, der skal se, hvordan det kan blive muligt. 

    Derudover peger Visionsplanen også på, at miljøet omkring lystbådehavnen skal styrkes. Derfor skal Dagmar Petersens Gade gentænkes, så her både er plads til sejlere, foreningsliv og uformelt byliv. Mere end 16.000 interessenter bidrog med input til visionsplanen i en omfattende inddragelsesproces. Det er den proces, visionsplanen bygger på


    Fakta

    Om visionsplanen

    De vigtigste indsatser i visionsplanen:

    • Bernhardt Jensens Boulevard: En hovedakse med kollektiv trafik og som et centralt grønt gaderum, der opleves urbant og grønt.
    • Dagmar Petersens Gade: Et sammenhængende byrum fra kajkant til husfacaderne
    • Risskov Promenaden: En ny forbindelse til Den Permanente.
    • Mastekranpladsen: Er det muligt at skabe et byrum, som er en del af den sammenhængende promenade, der samtidig opfylder de funktionelle krav til kranområdet?


    Om borgerinddragelsen

    Visionsplanen bygger på en række omfattende borgerinddragelsesprocesser og en stedsanalyse af Aarhus Ø. Teknik og Miljø og Kultur og Borgerservice gennemførte i slutningen af 2022 en borgerinddragelsesproces med foreninger, aarhusianere og brugere.

    Resultatet var følgende anbefalinger:

    • Bevar den maritime stemning
    • Skab flere grønne områder
    • Åbn nænsomt op for byen
    • Styrk foreningerne og giv dem plads
    • Gå forrest i en bæredygtig fremstilling på Aarhus Ø
    • Giv plads til idrætsfaciliteter
    • Gør plads til mangfoldigheden og det skæve
    • Gør infrastrukturen mere sikker
    • Etabler en havnepromenade
    • Skab gode forhold for besøgende
    • Skab plads til event

    Anbefalingerne er både brugt i visionsplanen, og da de strategiske udviklingstemaer for Pier 3 skulle findes.

    Sidst opdateret: 3. september 2024