Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Ét skridt nærmere vindmøller ved Vosnæs

Et vedvarende energiprojekt med tre vindmøller ved Vosnæs er som det første i Aarhus nået så langt, at der nu skal udarbejdes en lokalplan for området.

Indhold

    Et vedvarende energiprojekt med tre vindmøller ved Vosnæs er som det første i Aarhus nået så langt, at der nu skal udarbejdes en lokalplan for området.

    Teknik og Miljø har på den baggrund netop besluttet at tage næste skridt i processen og givet grønt lys til at begynde arbejdet med en lokalplan, et kommuneplantillæg, og en samlet miljøvurdering af projekt og plan.

    Forvaltningschef i Teknik og Miljø Michael Tolstrup ser frem til arbejdet med at løfte på klimadagsordenen, men anerkender også bekymringerne i lokalområdet:

    Jeg kan sagtens forstå modstanden fra dem, der kan blive nærmeste naboer til møllerne, og jeg er imponeret over deres grundige forarbejde,” siger han og tilføjer:

    Et flertal i byrådet har vedtaget en grøn og ambitiøs klimaplan, og derfor arbejder vi som forvaltning nu videre med projektet.”

    Konkret udbytte af borgerinddragelsen

    Teknik og Miljø har gennemført en udvidet borgerinddragelse, hvor både tilhængere og modstandere af projektet har været med helt inde i maskinrummet og deltaget i en arbejdsgruppe sammen med kommunen og NRGI.

    Arbejdsgruppen er kommet med forslag til projekttilpasninger og idéer til forbedringer af lokalområdet. På den baggrund har NRGI Renewables tilbudt at indarbejde en række elementer i vindmølleprojektet.

    • Beboere i lokalområdet kan købe ejerandele i vindmøllerne.
    • Kranpladserne under hver vindmølle bliver indrettet med hjemmehørende beplantning, stensætninger mv.
    • QR-koder i området skal med digital formidling gøre skoleklasser klogere på vindmøller og grøn energiproduktion samt områdets natur, planter og dyreliv.
    • Flere parkeringsmuligheder tre steder langs Vosnæsvej skal give god adgang til stinettet i området.

    Teknik og Miljø etablerer desuden en trampesti i græsrabatten langs hele Vosnæsvej efter ønske om forbedringer af stier i området.

    Der har været en konstruktiv dialog i arbejdsgruppen, og både de positive og negativt stemte har arbejdet konstruktivt med opgaven om at få udvikler til at tilpasse projektet bedst muligt til området,” siger Michael Tolstrup.

    Med inspiration fra arbejdsgrupperne bliver der oprettet en borgerfølgegruppe, som kan være med til at sikre kvaliteten i materialet og mindske misforståelser i den videre proces.

    Udover de idéer, som indarbejdes i projektet ifm. en realisering, er NRGI også forpligtet til at bidrage til en såkaldt Grøn Pulje, når vindmøllerne er installeret og producerer strøm. Efter de nye forhøjede satser til Grøn Pulje skal NRGI indbetale ca. 4.218.750 kroner til Grøn Pulje. Aarhus Byråd har ikke endeligt besluttet, hvordan midlerne konkret administreres og fordeles til lokalområdet.

    Der bliver afholdt et borgermøde i forbindelse med lokalplanens otte ugers-høringsfase. Den politiske behandling forventes påbegyndt på byrådsmødet i januar 2025.

    Fakta

    35 procent af kommunens fremtidige vindmøllestrøm skal komme fra de tre møller ved Vosnæs.

    Sidst opdateret: 19. september 2024