Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Aarhusianerne får flere busser og letbanetog

Klimatilpasning, kollektiv trafik og bevarende lokalplaner er blandt de områder, der er prioriteret i årets budgetforlig. Forligsparterne har også prioriteret, at Østjyllands Brandvæsen skal være rustet til kommunens fortsatte vækst.

  • Læs op

Indhold

    Aarhusianerne skal have bedre muligheder for at vælge den kollektive trafik til. Derfor er forligsparterne enige om at investere ca. 1,4 mia. kr. i den kollektive trafik. Det betyder, at der bliver etableret dedikerede busbaner på Ringvejen, kommer flere afgange på udvalgte A-buslinjer samt nye og flere letbanetog til etape et. Samtidig bliver opsparingen til letbanens etape to friholdt for besparelser i anlægseftersynet.

    ”Jeg er glad for, at der fortsat er opbakning til at realisere de ambitiøse initiativer fra den grønne mobilitetsplan. En plan som sikrer en god balance uanset, om man transporterer sig i bil, på cykel eller med den kollektive transport. Det skal være mere oplagt for aarhusianerne at træffe grønne transportvalg og vælge den kollektive trafik til. Derfor er jeg også glad for, at vi har afsat 32 mio. kr. til at styrke 3A, 4A og 6A. Budgetforliget sender et stærkt signal om, at forligskredsen har klart taget ansvar for, at vi kan realisere vores mobilitetsplan” siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

    Klar til mere nedbør

    Byrådet sendte for kort tid siden den kommende klimatilpasningsplan i høring. Forligsparterne har afsat 45 mio. kr. frem mod 2028 til forebyggende indsatser, så det i højere grad er muligt at afbøde konsekvenserne fra vejrhændelserne, der fremover oftere vil ramme aarhusianerne og den fælles kritiske infrastruktur.
    ”Vi skal tage risikoen for flere ekstreme vejrhændelser meget alvorligt, så vi bedre kan afbøde konsekvenserne. Det er utrygt for de borgere, der bliver ramt i deres hjem og får påvirket deres liv. Derfor er det vigtigt, at vi skruer op for indsatsen og øger vores forebyggende indsatser,” siger Nicolaj Bang.

    Kulturarven skal beskyttes

    Forligsparterne har også afsat 1 mio.kr. om året i 2025-2028 til udarbejdelse af 2-4 bevarende lokalplaner årligt.

    ”Vi skal sikre, at der ikke sker nedrivninger af bevaringsværdige bygninger, og at der ikke kommer nybyggerier, der ikke er tilpasset kvartererne. Aarhus har en stærk kulturarv, og den skal vi værne om. Med de bevarende lokalplaner kan vi værne om områder, der har en særlig karakter og en kulturmæssig værdi, siger Nicolaj Bang.

    Et mere robust Østjyllands Brandvæsen

    Ved sidste års budgetforlig aftalte partierne, at de i år skulle drøfte den videre udvikling af Østjyllands Brandvæsen. Forligsparterne har aftalt at styrke brandvæsenet, så der blandt andet kommer flere brandfolk på alle tre brandstationer i Aarhus. Fremover vil der være 24 brandfolk i døgnvagt til at passe på aarhusianerne mod 18 i dag.

    ”Østjyllands Brandvæsen har stor betydning for aarhusianernes tryghed. Brandvæsenets økonomi har i flere år ikke udviklet sig i takt med befolkningstilvæksten. Jeg glæder mig derfor over, at vi har fulgt op på aftalen fra sidste år og fundet en løsning, så aarhusianerne kan stole på, at brandvæsnet har de nødvendige ressourcer,” fortæller rådmanden.

    Brandvæsenet får tilført 15,4 mio. kr. om året fra 2026. Herudover får det en lånegaranti på ca. 4 mio. kr. til projektering af to nye brandstationer i Aarhus, dels en opgradering på Bautavej til døgnbemandet brandstation og dels en flytning af brandstationen i Ny Munkegade til Sydhavnen.

    Et stærkere erhvervsliv

    Forligsparterne er også blevet enige om at afsætte 34,5 mio. kr. til en ny erhvervspakke, der blandt andet skal understøtte rekruttering og fastholdelse af international arbejdskraft samt understøtte den fortsatte udvikling af iværksættermiljøet.

    ”Vi har virkelig mange dygtige iværksættere og virksomheder i Aarhus. Det er vigtigt for mig, at Aarhus er by, hvor man søger til, hvis man har gode idéer, man gerne vil føre ud i livet. Vi skal som kommune understøtte modige og dygtige iværksættere, der lige mangler det sidste skub for at kunne føre deres idéer ud i livet,” siger Nicolaj Bang.

    Sidst opdateret: 20. september 2024