Gå til hovedindhold

Aarhus Kommune, NorthSide og Klimaskovfonden går sammen om historisk ambitiøs skovrejsning ved Vilhelmsborg

Et nyt samarbejde mellem Aarhus Kommune, NorthSide og Klimaskovfonden skal forvandle gold landbrugsjord mellem Beder og Mårslet til bæredygtigt skovområde med gode naturoplevelser til aarhusianerne.

  • Læs op

Indhold

    Syd for Aarhus, mellem Beder og Malling, har Teknik og Miljø gang i et ambitiøst projekt, der skal omdanne landbrugsjord til vild natur til gavn for klimaet og biodiversiteten. I dag har Teknik og Miljø, NorthSide og Klimaskovfonden indgået et samarbejde, hvor NorthSide går forrest i forvandlingen af de nye naturområder og finansierer en skov på mindst 8,7 hektar syd for Vilhelmsborg.

    Teknik og Miljø-rådmand Nicolaj Bang er meget begejstret for det nye samarbejde.

    ”Det er oplagt at samarbejde med en lokal kulturinstitution som NorthSide. De er, som en ny skov, startet i det små for at vokse sig stor og direkte ind i byens og aarhusianernes DNA. I samarbejde med dem og Klimaskovfonden kan vi nu vise et mønstereksempel på, hvordan vi kan tilgodese både miljø, grundvand og gode naturoplevelser for aarhusianerne i ét og samme projekt”.

    Skoven, som NorthSide finansierer, bliver en del af et cirka 100 hektar stort skov-og naturlandskab, som udvikles for at give aarhusianerne nem adgang til rekreativ natur samtidig med, at grundvandet bliver beskyttet, biodiversiteten øget og mere CO2 bliver bundet i området.


    En bæredygtig investering i Aarhus

    NorthSide har siden festivalens begyndelse i 2010 stræbt efter at være det førende eksperimentarium for bæredygtige festivaler verden over. I 2019 blev engangsplastkrus skiftet ud med genbrugelige plastkrus. I 2022 blev festivalen den første herhjemme til udelukkende at servere plantebaseret mad. Og samme år overgik de, som en af de første festivaler i verden, til at bruge 100 procent grøn strøm fra det lokale elnet. Den nye skov ved Vilhelmsborg er helt i tråd med festivalens bæredygtige ambitioner, siger festivalchef i NorthSide, Brian Nielsen.

    ”NorthSide er en Aarhus-festival helt ind til benet, og vi ønsker at tage endnu mere del i udviklingen af byen. Vi sætter her et stort, lokalt projekt i søen, som er til gavn for alle aarhusianere. Samtidigt er skoven her første skridt mod potentielt at blive en af verdens første 100 procent CO2-neutrale festivaler."

    CO2-reduktion på 3.000 ton

    De 8,7 hektar ny skov er ikke helt tilfældigt bestemt. Skoven vil nemlig over tid reducere i alt 3.000 ton CO2 og klimabidraget, som festivalen giver de næste fem år, svarer til festivalens årlige CO2-aftryk på ca. 600 ton. Bidraget tæller ikke med i festivalens klimaregnskab, så NorthSide arbejder også aktivt med at nedbringe CO2-udledningen fra selve festivalen. 
    Aarhus Kommune og NorthSide har sammen allieret sig med Klimaskovfonden, der har udviklet en standard for, hvordan skovrejsning bidrager til den danske klimaindsats. I praksis betyder det, at der kan sættes tal på, hvor meget CO2 den nye skov kan opfange og lagre.

    “Dét her samarbejde viser, hvad vi kan gøre, når vi bringer aktører sammen, der gerne vil handle for klimaet. Aarhus Kommune og NorthSide er begge ambitiøse på klimaområdet og Klimaskovfondens standard er en garanti for, at der kommer en reel klimaeffekt ud af det. I fællesskab kan vi nu plante skov, der gavner klimaet og samtidig giver aarhusianerne et fantastisk naturområde i nærheden af byen. Det er vi rigtig stolte over at være en del af,” siger Poul Erik Lauridsen, direktør i Klimaskovfonden.

    Aarhus Kommune, NorthSide og Klimaskovfonden inviterer hele Aarhus til at plante de første træer i den nye skov lørdag d. 9. november 2024, hvor NorthSide vil bringer lidt af festivalstemningen ud til skoven på dagen.

    Fakta

    Klimaskovfonden planter altid varierede skove med fredskovspligt. I Klimaskovfondens standard er det bl.a. antallet af træer, sammensætningen af forskellige træarter samt jordforholdene, der afgør skovens CO2-optag. I Vilhelmsborg-projektet bliver der dertil prioriteret plads til åbne arealer mellem skovområderne samt rekreative områder. Derfor bliver det samlede NorthSide-finansierede skovlandskab med stor sandsynlighed større end 8,7 hektar.

    Sidst opdateret: 5. september 2024