Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Aarhus Arkitekturuge tager fat i fremtidens bolig: Drop nedrivning og byg om

Udviklingen af Aarhus er et flittigt debatteret emne ved spisebordet i de aarhusianske hjem. I Aarhus Arkitekturuge kan aarhusianerne komme tæt på byens udvikling og arkitektur, og som noget nyt få inspiration til, hvordan de kan tilpasse deres egen bolig til nutidens krav og drømme.

Indhold

    Nye bykvarterer kommer til, nye bygninger bliver en del af Aarhus’ skyline, og i landskabet skal vi finde plads til flere dyr, planter og vedvarende energi. Aarhus er i forandring, og det stiller Aarhus Kommune skarpt på til Aarhus Arkitekturuge d. 7.-13. oktober. Som noget nyt i år sætter ugen også fokus på aarhusianernes egen bolig. 

    ”Mange aarhusianere tænker ikke nødvendigvis på, at de også er med til at forandre Aarhus, når de renoverer og bygger til deres bolig. Vores krav til boligen ændrer sig hele tiden, og mange har måske svært ved at se, hvordan en bolig fra 1970 kan renoveres, så den rummer de drømme og krav, vi har i dag. Det vil vi gerne give inspiration til,” siger Anne Mette Boye, stadsarkitekt i Aarhus.

    Det bliver blandt andet muligt mandag den 7. oktober på DOKK1, hvor formidlingschef ved Bolius, Kristine Virén, vil give et indblik i danskernes bolig i dag og i fremtiden, inden en række arkitekter vil vise cases på, hvordan man kan ombygge og renovere en ældre bolig, så den matcher nutidens drømme og krav. 

    Mød byens udviklere

    I løbet af ugen bliver det også muligt at besøge nogle af de projekter, der i de kommende år vil forme og forandre Aarhus. Det er byens arkitekter, udviklere og andre aktører inden for byudvikling, der inviterer aarhusianerne ind. Blandt andet kan man besøge Danmarks højeste træhus TRÆ i Sydhavnen eller komme med ind og se, hvordan det gamle kommunehospital bliver transformeret til en ny universitetsby.

    ”Der er mange spændende projekter i gang i Aarhus, som jeg håber, at aarhusianerne har lyst til at dykke et spadestik dybere ned i. Man får bl.a. en helt unik mulighed for at komme med ind i maskinrummet, opleve nye byggerier, mens de skyder op, og få stillet sin spørgelyst direkte ved dem, der er eksperter i projekter, som bliver en del af fremtidens Aarhus,” siger Anne Mette Boye.

    Du kan også gå på aftenskole og lære om byudvikling, komme til fællesspisning på Vesterbro Torv, se film på Godsbanen, se 100 m af strøget i 2050 eller være med til at tegne byen.

    Aarhusianerne kan også komme tættere på nogle af de nye, vellykkede projekter. Det er nemlig også i arkitekturugen, at Aarhus Arkitekturpris skal uddeles. Det bliver muligt at komme ind og se de nominerede projekter, ligesom aarhusianerne kan stemme på deres favorit i kategorien: Aarhusianernes Arkitekturpris. 

    Klima og bæredygtighed er et uundgåeligt emne i byudvikling, og derfor kan man også blive klogere på, hvilke nye materialer man kan bygge med, der er bæredygtige. Kan man f.eks. bygge med hamp? Eller hvad med ler? 

    Sidste år deltog mere end 1.000 besøgende i ugen, da den løb af stablen for første gang med 40 arrangementer. 

    Sidst opdateret: 11. september 2024