Gå til hovedindhold

Historiske bygninger skal spille hovedrolle i fremtidens amtssygehuskvarter

Byudvikling betyder ofte nye bygninger, men på Amtssygehuset betyder udviklingen i høj grad også bevaring. Et forslag til planerne for Sengebygningen og Portbygningen er på vej i offentlig høring.

Visualisering af Sengebygningen. Kreditering: Raundal & Moesby

  • Læs op

Indhold

    I går besluttede Aarhus Byråd at sende et lokalplanforslag for den tidligere amtssygehusgrund i offentlig høring. Forslaget indeholder to af områdets bevaringsværdige bygninger – Sengebygningen og Portbygningen. 

    ”Amtssygehuset emmer af historie og stemning, og sådan skal det også være i fremtiden, når det bliver hjem for ca. 2.500 aarhusianere. Vi gør en ekstra indsats for at bevare områdets helt særlige dna. Det er tydeligt, når man læser det omfattende lokalplanforslag, der stiller høje krav til, hvordan de eksisterende bygninger skal renoveres, så de forbliver markante og stemningsfyldte. Samtidig forholder forslaget sig til, hvordan det nye byggeri bliver en integreret del af området, så det bygger videre på historien,” siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

    Både Sengebygningen og Portbygningen skal bevares. Sengebygningen skal have en nænsom modernisering, så her i fremtiden bliver ca. 150 boliger. Projektet indeholder en ny tagetage, altaner mod syd og en ny port gennem Sengebygningen, der bliver en central stiforbindelse i det nye kvarter. Portbygningen skal på sigt rumme erhverv. De endelige planer vil blive bestemt i forbindelse med et salg af bygningen. 

    Forslaget indeholder også opførelse af to nye karréer nord for Sengebygningen. De nye karréer sender en tydelig hilsen til de bevaringsværdige hospitalsbygninger med røde teglsten og gule horisontale bånd.  Karréerne er placeret, så de sammen med Sengebygningen indrammer områdets nye allé og hovedakse. Samtidig lægger forslaget op til at bevare en del af den eksisterende beplantning ud mod Tage-Hansens Gade, som har været ønsket af aarhusianerne.

    Visualisering af de nye karréer nord for Sengebygningen. Kreditering: Raundal & Moesby

    På vej ud til aarhusianerne

    Lokalplanforslaget kommer i offentlig høring i uge 43, hvor aarhusianerne kan komme med input til forslaget via deltag.aarhus.dk. 

    ”Jeg ved, det er et område, rigtig mange aarhusianere har haft berøring med i dets mange år som byens hospital, og det er vigtigt for mig, at vi får den historie med i det kommende bykvarter. Derfor håber jeg også, at aarhusianerne vil tage del i den kommende høring,” opfordrer Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

    Teknik og Miljø afholder et borgermøde d. 26. november 2024, hvor aarhusianerne bliver præsenteret for forslaget. Man kan tilmelde sig via deltag.aarhus.dk. 

    Kortet viser det område, som lokalplanforslaget dækker

    Fakta

    Sengebygningen og nye karréer nord for sengebygningen

    Sengebygningen og de nye boligejendomme blev solgt i april 2023 til Aarhus Udbud 2 P/S, der tæller pensionsselskabet PenSam og totalentreprenør Raundahl og Moesby. Salget er betinget af en vedtaget lokalplan. 

    Sengebygningen kommer til at indeholder ca. 150 boliger, mens de nye karréer vil indeholde ca. 226 boliger. Ud af de i alt ca. 376 boliger forventes ca. 140 boliger at være familieegnede.

    Portbygningen

    Aarhus Kommune har endnu ikke solgt Portbygningen. Den vil blive udbudt til salg på et senere tidspunkt.

    Udviklingen af Amtssygehuset

    Den fysiske udvikling af Amtssygehuset er i gang. I første omgang på hjørnegrunden ved Tage-Hansens Gade og Viborgvej (tidligere sygeplejekollegie). Den gamle bygning skal rives ned, så der bliver plads til en ny karré med ca. 200 lejligheder og en dagligvarebutik i stueetagen.

    Udviklingen af Amtssygehuset følger den vedtagne udviklingsplan for kvarteret. Læs mere om udviklingen af Amtssygehuset her. 

    Sidst opdateret: 10. oktober 2024