Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Her er vinderen af Aarhusianernes Arkitekturpris 2024

Stemmerne er gjort op, og det er den sort-røde brandstation i Højbjerg, der har vundet aarhusianernes hjerter og årets arkitekturpris. Der er også fundet vindere af de faglige priser for bedste bygning og mellemrum, samt stadsarkitektens særpris.

  • Læs op

Indhold

    Østjyllands Brandvæsen har tændt en ild i aarhusianerne. Flere end 1.300 aarhusianere har stemt til Aarhusianernes Arkitekturpris, og flertallet peger på, at det skal være den nye brandstation i Højbjerg, der løber med titlen i år. 

    ”Det vidner om et overskud, at man gør sig umage med at bygge, når kerneopgaven ligger på gaden, hvor brandfolk gør det trygt og sikkert at bo i Aarhus. Stort tillykke til Østjyllands Brandvæsen for et vellykket byggeri, der bidrager til et mere æstetisk Aarhus i et ellers tætpakket industrikvarter. Jeg tror, vi er mange aarhusianere, der under beredskabet den anerkendelse,” siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø. 

    Brandstationen er bygget i tre etager og har en sortbrændt facade og brandbilsrøde porte og vinduer. Byggeriet gemmer desuden på bæredygtige løsninger, bl.a. i form af en underjordisk opsamlingstank til regnvand, så brandbilerne fyldes med vand fra oven i stedet for hanen.  

    Også hæder til Kræftrådgivningen og Nicolinehus

    Foruden den folkelige pris, som aarhusianerne afgør, har en fagkomité peget på to projekter, der skal vinde de faglige priser.

    I år er det Kræftrådgivningen i Skejby, som huser Kræftens Bekæmpelses tilbud til bl.a. patienter og pårørende, der løber med prisen for bedste bygningsarkitektur. Nicolinehus på Aarhus Ø, der skaber byliv ved Bernhardt Jensens Boulevard, vinder for bedste mellemrum. 

    ”Det er to inspirerende projekter. Kræftrådgivningen er en arkitektonisk genistreg. Bygningen er sænket en smule og ligger, så man får en stærk fornemmelse af at være i landskabet. Bygningens arkitektoniske greb er gennemført i organisering, detaljer og materialer. Smukt! Jeg mener, at projektet bør være et foregangsbillede for andre, som skal bygge til mennesker, der befinder sig et svært sted i livet,” siger Anne Mette Boye, stadsarkitekt i Aarhus.

    ”Nicolinehus vinder for at være blevet et vigtigt knudepunkt på Aarhus Ø med et levende byliv mellem bygningerne. Byggeriet er inspireret af midtbyens gamle teglkarréer, men har skrå vinkler og forskellige højder, og der er arbejdet omhyggeligt med en åben stueetage. Samtidig er det lykkedes at mikse hverdagsfunktioner som dagligvareindkøb og restauranter. Det har skabt et sted for både beboere og besøgende. De har virkelig taget stedet til sig, og det vil komitéen gerne honorere” siger hun.

    Dommerkomitéen bag de faglige priser består foruden stadsarkitekten selv og teknik- og miljørådmand Nicolaj Bang af forskellige fagfolk inden for arkitektur. 

    26 år gammelt økohus vinder særpris

    Ikke kun helt nye projekter bliver hædret i år. Stadsarkitekt Anne Mette Boye giver nemlig sin særpris til det almene boligbyggeri i det nordlige Aarhus: Økohus 99.  

    Det økologiske boligeksperiment fra 1998 ligger i Skejby og har integreret forskellige bæredygtige løsninger i byggeriet. Bl.a. hjælper solfangere til opvarmning af vand, huset er bygget af miljøvenlige materialer og rummer et anlæg, der holder øje med beboerne forbrug.

    ”Med præmieringen vil jeg gerne hylde modet til eksperimentet. Vi står over for store forandringer i boligbyggeriet, men dagsordenerne om økonomisk og social balance er ikke nye. De læringer skal vi tage med i vores nye eksperimenter. Det, vi skal tage med her, er et flot og inspirerende eksempel på, at arkitekturen er nøglen til at lykkedes. Form, indretning, konstruktion, energi, det grønne og boligkvalitet samles her et flot arkitektonisk byggeri, ” siger Anne Mette Boye.

    Fakta

    Aarhus Arkitekturpriser uddeles i forbindelse med Aarhus Arkitekturuge. Holdene bag de vindende projekter er:

    • Brandstationen i Højbjerg: Bygherre: Østjyllands Brandvæsen, arkitekt og totalrådgiver: Cubo Arkitekter, entreprenør: Færch & Co og ingeniør: Ingeniørfirmaet Viggo Madsen

    • Kræftrådgivningen: Bygherre: Kræftens Bekæmpelse, arkitekter: Claus Pryds Arkitekter, entreprenør: C. C. Contractor og ingeniør: Viggo Madsen A/S

    • Nicolinehus: Bygherre: BRICKS, nu JABO Ejendomme A/S, bygherrerådgiver: NIRAS, arkitekt: AART Architects, landskabsarkitekt: Schønherr, ingeniør: Rambøll, bæredygtighedsrådgiver: rådgivende ingeniører Frandsen og Søndergaard og totalentreprenør: NCC Danmark

    • Økohus 99: Bygherre: Boligforeningen Ringgården, arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten, ingeniør: DOMINA, entreprenør: Hoffmann og Sønner og konsulent: Dansk Rodzone Teknik, Skandinavisk Biomedicinsk Institut

    Brandstation syd

    Foto: Martin Schubert

    Kræftrådgivningen 

    Foto: Laura Stamer

    Nicolinehus

    Foto: Niels Nygaard og JABO Ejendomme

    Økohus 99

    Foto: Tegnestuen Vandkunsten og Boligforeningen Ringgården

    Sidst opdateret: 11. oktober 2024