Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Udviklere er fundet til at lave samlet plan for Pier 3

Aarhus Kommune har valgt det team, der skal forvandle Pier 3 til en ny, levende bydel. Ambitionen er klar: at skabe et bykvarter, der spiller sine naboer bedre og realiserer visionen om Aarhus som en by forbundet med vandet.

På billedet optræder: Forrest: Nicolaj Bang, Stine Hindby, Jacob Bundsgaard, Martin Busk. Bagerst: Morten Albæk, Peter Olsson, Rune Kilden, Jesper Plauborg

  • Læs op

Indhold

    Teamet, der består af AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, sammen med Bricks og Voluntās samt Heartland sammen med Kilden & Hindby, er i færd med at indgå en samarbejdsaftale med Aarhus Kommune om udviklingen af Pier 3. I løbet af det kommende år, skal teamet sammen med Aarhus Kommune færdiggøre en udviklingsplan for hele området.

    Hvor det ydre Aarhus Ø er kendt for kanalerne og de lange kig ud til bugten, lægger udviklerteamet op til, at Pier 3 i højere grad skal være inspireret af klassiske gadekvarterer med levende stueetager, grønne byrum og små smutveje til vandet. Men den konkrete udformning af bydelen skal findes i den kommende proces, som også vil involvere borgere, brugere og andre aktører.

    ”Pier 3 ligger lige i smørhullet mellem midtbyen og Aarhus Ø. Derfor er det en strategisk vigtig plads, der skal forbinde Aarhus Ø med resten af byen. Vi ved, at der er mange ønsker og ideer til netop Pier 3, og dem skal vi have frem i den næste fase,” siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

    Senere i år bliver aarhusianerne inviteret til at komme med deres input, når udviklerteamet skal i gang med udviklingsplanen. Planen skal sætte retningen for den kommende udvikling, og her skal tænkes på tværs af området og i sammenhænge. Idéen med at vælge ét udviklingsteam til hele Pier 3 er netop at sikre, at Aarhus får en sammenhængende bydel på Pier 3.

    ”Allerede i dag er Aarhus Ø fyldt med liv og aktivitet, og nu er der udsigt til, at det bliver endnu bedre. Pier 3 bliver en central bydel, der skal bygge bro mellem Aarhus Ø og midtbyen, og samtidig spænde over de mange ønsker, der er til området. Det er kronen på værket i en fantastisk byudvikling på Aarhus Ø, som vi har arbejdet med siden årtusindeskiftet. Udviklerne er derfor betroet en stor og vigtig opgave, og jeg er sikker på, at aarhusianerne kan glæde sig til mere af det byliv og den helt særlige Aarhus-stemning, som hele byen er kendt for,” siger borgmester Jacob Bundsgaard.

    Team med stærke kompetencer

    Udviklerteamet kommer med erfaringer og kompetencer inden for byudvikling og arkitektur i både ind- og udland, og med en finansiel kapacitet til at udvikle og realisere visionen om at skabe en helt ny, samlet bydel.
    Heartland er allerede involveret i flere byggeprojekter i byen, og AP Ejendomme har høstet mange erfaringer med etablering af arealudviklingsselskaber i samarbejde med blandt andet Odense, Esbjerg og Randers kommuner.

    ”Vi ser store perspektiver i Pier 3, hvor vi for alvor kan bidrage med vores store erfaring i at drive arealudviklingsselskaber, hvor der er mulighed for fra start at kunne byudvikle på den helt store klinge. Vi er meget glade for, at vi sammen med et stærkt team, med hver sine spidskompetencer, vil være med til at sørge for, at en af landets bedste lokationer bliver udviklet på allerfornemste vis. Det er et fyrtårnsprojekt, som vi ikke er i tvivl om vil bidrage positivt til den fortsatte udvikling af Aarhus både i forhold til boliger og erhverv,” siger adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson.

    Ny runde af borgerinddragelse

    Som noget af det første, sætter udviklerteamet gang i en ny inddragelsesproces, hvor brugere og borgere, fagpersoner og andre aktører skal involveres.

    ”Vi kommer til – sammen med kommunen – at gå helt anderledes til denne opgave, end man tidligere har set i Aarhus, og vi kommer til at stille mange spørgsmål i den kommende tid. For vi er enige om, at vi skal udvikle Pier 3 til et samlende og forbindende bykvarter, der spiller sine naboer bedre og realiserer visionen om Aarhus som en by forbundet med vandet. Men hvordan gør man så det? Vi har selvfølgelig vores egne ideer. Men vi får nu muligheden for at gå på opdagelse i alle hjørner af Aarhus, hos alle aarhusianere og for den sags skyld alle mulige andre steder i verden,” siger Rune Kilden.

    I løbet af året vil der foruden temamøder også køre en række forskellige inddragelsesforløb – både fysiske og digitale.

    ”Med Morten Albæk og Voluntās som en central del af vores team, kommer vi til at præsentere nye værktøjer til inddragelse – både af borgere og andre aktører – og vi vil benytte os af Voluntās’ modeller for at afkode og forstå, hvad et meningsfuldt bykvarter er for de kommende generationer af aarhusianere, der skal bo, arbejde, besøge og leve på Pier 3,” siger Martin Busk.

    Fakta

    Om udviklerteamet

    Teamet består af AP Ejendomme og Anpartsselskabet af 6. februar 2024, som Rune Kilden, Stine Hindby (Kilden & Hindby) og Heartland.

    Teamet har indgået aftale med Bricks og Voluntas som strategiske samarbejdspartnere. Teamet består herudover af de tre tværfaglige arkitektvirksomheder Cobe A/S, BRIQ og SLETH A/S, og NIRAS som ingeniør. Derudover er Artelia tilknyttet som bæredygtighedsrådgiver, og Voluntas varetager processen omkring borgerinddragelse.

    Om arealudviklingsselskab

    Aarhus Byråd besluttede i sommeren 2022 at udvikle Pier 3 via et arealudviklingsselskab. På ydre Aarhus Ø har Aarhus Kommune udbudt byggeretter, der er solgt til forskellige udviklere. På Pier 3 vil Aarhus Kommune indgå i et arealudviklingsselskab med en privat partner.

    Arealudviklingsselskabet vil udvikle og sælge byggeretter på Pier 3. Det skal sikre, at Pier 3 bliver en sammenhængende bydel. Der skal tænkes by før bygninger, så aarhusianerne får nogle attraktive byrum og et spændende byliv. Med andre ord så sikrer et arealudviklingsselskab, at Aarhus Kommune kan stille flere krav til, at byen hænger sammen – både bygningerne, byrummene og bylivet.

    Den kommende udviklingsplan, som det valgte udviklerteam skal udvikle sammen med Aarhus Kommune, danner grundlag for, at parterne senere kan stifte et arealudviklingsselskab.

    Om den kommende proces

    Aftalen med udvikleren er samtidig startskuddet til at udarbejde en udviklingsplan sammen med Aarhus Kommune. Planen vil tage udgangspunkt i den tidligere borgerinddragelsesproces på Aarhus Ø, der mundede ud i seks strategiske temaer:

    • Et bykvarter forbundet med vandet og det maritime liv ved bugten
    • Et grønt bykvarter
    • Et foregangseksempel for bæredygtig byudvikling i Aarhus – klimamæssigt såvel som socialt
    • Et blandet bykvarter med varierede boligformer med spredning i beboersammensætningen og med forskellige anvendelser, der bidrager til bylivet
    • Et sundt bykvarter med plads til bevægelse på land og på vand
    • Et bykvarter, der udvikles i en åben proces og organiserer aktører i et tæt samarbejde

    Tidsplan:

    Sommer 2024-sommer 2025: Det valgte udviklerteam udarbejder en udviklingsplan for Pier 3 sammen med Aarhus Kommune. Undervejs vil aarhusianerne have mulighed for at komme med ønsker og ideer til udviklingen.

    Sommer 2025: Aarhus Byråd præsenteres for en udviklingsplan. En godkendt udviklingsplan danner grundlag for, at arealudviklingsselskabet kan stiftes.

    Sommer 2025: Arealudviklingsselskabet bliver stiftet

    Om Pier 3

    • Arealet på Pier 3 er 106.610 m2
    • Molslinjen flyttede fra Pier 3 i efteråret 2020
    • Proces for udvikling af Pier 3 blev igangsat i efteråret 2022
    • I fremtiden kan Pier 3 blive hjem for ca. 2.500 beboere. Udviklingsplanen kan indeholde mellem 140.000 og 180.000 etagemeter, hvor minimum 100.000 etagemeter skal være boliger (heraf 25 pct. almene boliger).

    Materiale fra Magistratens møde

    Se materiale fra Magistratens møde her.

    Sidst opdateret: 6. juni 2024