Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Smid det i skraldespanden!

Cigaretskod ved parkbænken, udtrådte tyggegummiklatter på strøget og brugte snusposer på letbanens perron. De små stykker affald ender alt for ofte udenfor byens affaldsspande. Måske er det derfor, at det er den type affald, der generer aarhusianerne allermest.

  • Læs op

Indhold

    Små stykker affald er den mest almindelige type affald i byen. Med kampagnen ”Småt affald – Stort problem” minder Aarhus Kommune om, at affaldet skal i affaldsspanden. Aarhus Letbane er i år med til at sætte fokus på de store problematikker, som de små stykker affald efterlader. 

    ”Det er respektløst at smide affald alle mulige andre steder end i affaldsspanden. Vi har et fælles ansvar for at holde byen ren og fri for plast og andre forurenende stoffer, der potentielt kan skade både mennesker, dyr og miljøet,” siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø. 

    Skod, tyggegummi og snus kan ligge på gaden og i naturen i årevis, før de bliver nedbrudt og ikke længere kan ses med det blotte øje. Men når de bliver nedbrudt, er de stadig et stort problem. Alle tre affaldstyper kan indeholde giftige stoffer og mikroplast, som bliver i vores natur og vandmiljø. 

    Kampagneindsatsen fokuserer især på lokationer i Aarhus, hvor der ligger særlig meget småt affald. Det er for eksempel ved populære opholdssteder som Mølleparken og Hipsterhøjen samt ved trafikale knudepunkter, som busstoppesteder og togstationer.

    Netop det sidste er noget, Aarhus Letbane oplever. Derfor er de en del af kampagnen i år. 

    ”Vi oplever en del småt affald på og langs vores perroner, og i vores tog hvor det bl.a. sætter sig i mellemrum ved vinduer og sæder. Det er vanskeligt at gøre rent, og det er dyrt og ressourcekrævende,siger Michael Borre, administrerende direktør ved Aarhus Letbane. 

    ”Vi bakker derfor op om denne indsats sammen med Aarhus Kommune. Vi vil meget hellere bruge pegene på at gøre det bedre for passagererne, så de kan komme nemt, hurtigt og sikret frem,” slutter han. 

    I løbet af sommeren kan man se opfordringen til at smide skod, tyggegummi og snus i affaldsspanden på flere letbanetog, ligesom man kan møde asfaltgrafik på perroner og bliver mindet om budskabet på perronernes skærme. Kampagnens budskab er også at finde på affaldsspande, fortovsfliser, plakater eller kæmpeskod i midtbyen. 

    Derudover vil byens unge affaldsambassadører Trash Taskforce sætte fokus på de små stykker affald, afholde små events, uddele lommeaskebægere og tale med aarhusianerne om affalds-adfærd.

    Fakta

    Cigaretskod har i mange år været den type henkastet affald, der findes mest af i det offentlige rum. I Hold Danmark Rents affaldsanalyse fra 2023 udgør skod 54 % af de samlede affaldsmængder i Aarhus (målt på stykantal).

    I en Epinion-undersøgelsen fra 2023 er aarhusianerne blevet bedt om at angive de tre affaldstyper, som de finder særligt generende. 57% svarer cigaretskod, 27 % nikotinposer og 10 % tyggegummi.

    Cigaretskod, tyggegummi og nikotinposer kan ligge på gaden i årevis og indeholder alle mikroplast, som aldrig forsvinder fra vores natur.

    Mængden af nikotinposer i byen er kraftigt stigende. De små hvide poser kan give hunde og andre dyr alvorlige forgiftninger.

    Småt affald er ofte besværligt og dyrt at fjerne. Det kan ligge mellem brosten og fliser, og tyggegummi kan sætte sig fast på belægningen.

    Småt affald – stort problem-kampagnen er en flerårig indsats, der blev afviklet første gang i sommeren 2023.

    Sidst opdateret: 19. juni 2024