Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Sønder Allé får cykelsti og mere grønt

Det skal være slut med at frygte for livet, når du cykler på Sønder Allé. Til marts bliver gaden opgraderet med cykelsti og plads til mere grønt.

 • Læs op

Indhold

  For bilister er Sønder Allé en fin vej med god plads. Men for de mange cyklister, der hver dag kører på strækningen, er det ofte med livet som indsats. Det vil rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang nu lave om på.

  Det skal være attraktivt at tage cyklen i Aarhus, og derfor er det også vigtigt, at vi gør os umage for, at alle kan komme sikkert gennem trafikken

  Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø

  Projektet blev besluttet i forbindelse med Cykelhandlingsplanen tilbage i 2018, og i første omgang er der fokus på strækningen fra Rutebilstationen til Strøget. På sigt skal der også etableres cykelsti på strækningen fra Strøget til Rådhuspladsen. Denne etape afventer en afklaring af højklasset kollektiv trafik etape 2.

   

  Mere grønt i gaden

  Alle trafikanter i Sønder Allé kan se frem til den fremtidige tur gennem gaden. Samtidig med, at trafiksikkerheden forbedres for cyklister, har stadsarkitekt Anne Mette Boye nemlig arbejdet for, at der også skal kæles for den rumlige og visuelle oplevelse i gaden med mere grønt.

  Gader og vejrum skal designes med samme omhyggelighed som byrum og pladser, så de opleves smukke og grønne. Derfor har vi også prioriteret plads til mere grønt på Sønder Allé.

  Anne Mette Boye, stadsarkitekt i teknik og Miljø.

  Projektet vil give de eksisterende vejtræer bedre levevilkår i et stort sammenhængende åbent bed, hvor rødderne kan vokse. Derudover er det forventningen, at der bliver plads til mindst to nye træer i den brede rabat.


  Vejarbejde frem til sommerferien

  Fredag den første marts går arbejdet i gang. Det betyder midlertidig ensretning for bilister ad Sønder Allé fra Rutebilstationen mod Rådhuspladsen. Cykler og fodgængere kan passere i begge retninger. 

  Anlægsarbejdet og den midlertidige ensretning forventes at være afsluttet inden sommerferien.

  For at blive klar til sommerens mange aktiviteter i Midtbyen som for eksempel halvmaraton og Aarhus Pride, falder arbejdet i Sønder Allé

  sammen med gravearbejde på Banegårdspladsen, hvor Banegårdsgade bliver ensrettet fra Frederiks Allé mod Park Allé og standsningsforbud på den vestlige side af M. P. Bruuns Gade, fordi busserne i stedet skal den vej igennem. Samtidig giver arbejdet med omdannelsen af Vesterbro Torv ensretning af Vester Allé fra Museumsgade mod Langelandsgade. Der bliver altså en del omkørsler i Midtbyen de kommende måneder. Der vil være skilte på alle berørte strækninger.

  Fakta

  • Projektet blev besluttet i forbindelse med Cykelhandlingsplanen tilbage i 2018.
  • Gadens fire parkeringspladser bliver nedlagt for at tydeliggøre alléen og give plads til cykelstier og et stort grønt bed. De to handicapparkeringspladser bliver flyttet til Fredensgade.
  • Venstresving fra Sønder Allé mod Amaliegade bliver forbudt. Det sker for at øge sikkerheden for cyklister og sikre fremkommeligheden for busserne.
  • Projektet er en del af en større vision om at etablere mere cykelsti på flere steder langs strækningen fra Spanien til Vesterbro Torv. De øvrige projekter er endnu ikke konkretiseret.
  Sidst opdateret: 22. februar 2024