Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Giv nemt din pant videre

Det skal være lettere at give sin pant videre i Aarhus til glæde for både byens pantsamlere og klimaet. Derfor genindfører Aarhus Kommune nu pantringe på flere end 100 skraldespande i midtbyen.

 • Læs op

Indhold

  Der er er store økonomiske og klimamæssige gevinster, hver gang en flaske eller dåse bliver pantet. Hvis de i stedet ender i bunden af en skraldespand, mister man muligheden for at genanvende vigtige ressourcer og spare på udledning af CO2.

  Det er vigtigt, at vi hele tiden bliver bedre og bedre til at genbruge og genanvende resurser som plast, glas og aluminium. Når man sætter sine dåser og flasker i pantringene, giver man dem nemt videre og sikrer dermed, at de bliver pantet. Det gavner både pantsamlerne og miljøet.

  Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

  Pantringe på byens skraldespande er oprindeligt et forslag fra Børne- og ungebyrådet, som Nicolaj Bang nu fører ud i livet.
  Aarhus har tidligere haft pantringe. I 2016 blev der opsat pantringe på cirka 70 skraldespande i midtbyen. Konstruktionen viste sig ikke at fungere efter hensigten, og blev derfor fjernet igen.
  De nye pantringe er blevet testet på flere udvalgte lokationer og typer af affaldsspande inden udrulningen. Pantringene opsættes i Aarhus Midtby i løbet af foråret 2024.

  Der er store klimamæssige besparelser ved genanvendelse. I 2022 sparede Danmark 223.000 ton CO2 via vores pantsystem: Årsrapport 2022 (danskretursystem.dk).

  Sidst opdateret: 16. februar 2024