Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø
Nyheder fra Kultur og Borgerservice

Rådmænd ønsker millionbeløb til et nyt internationalt vikingemuseum

Historien om fortidens Aarhus skal rykke helt ind i hjertet af byen. Det mener Nicolaj Bang og Rabih Azad-Ahmad, der vil have resten af Aarhus Byråd med på idéen.

  • Læs op

Indhold

    Moesgaard Museum og stadsarkitekt Anne Mette Boye har netop præsenteret visionen for et nyt vikingemuseum af international klasse, der kan tiltrække op imod 390.000 besøgende årligt. Forslaget indebærer, at museet skal ligge i smørhullet mellem Bispetorvet, Skt. Clemens Torv og Store Torv, hvor der tilbage i tiden netop lå en karrébygning, der skabte de tre torve, som i dag flyder sammen til ét. 

    Teknik- og miljørådmand Nicolaj Bang og kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad går nu sammen om at bære projektet ind i de kommende forhandlinger om næste års budget.

    “Projektet har et kæmpestort potentiale for Aarhus. Området har i mange år været et smertensbarn, fordi torvene er blevet for store og vindblæste. Nu har vi muligheden for at genskabe de historiske torve, som de oprindeligt var tiltænkt, og lave et museum, der vil understøtte vores midtby som attraktion. Jeg drømmer om et museum, der passer smukt ind i de historiske omgivelser, og som kan samle både aarhusianere og besøgende i hjertet af Aarhus,“ siger Nicolaj Bang.

    Senest var det den såkaldte Clemens Karré, der husede både beboere og butikker, inden den blev revet ned i 1916. Det er ovenpå fodaftrykket fra den bygning, at et nyt museum skal ligge.

    Et stærkt kulturcentrum i Domkirkekvarteret

    Går man fra åen til Bispetorvet via Harald Skovbys Gade, går man på den gamle vold, der omkransede den historiske vikingeby. Det er således lige dér, hvor Aarhus’ vikingehistorie udspillede sig.

    Med et potentiale for flere hundrede tusinde besøgende vil museet være et solidt rygstød til resten af midtbyen, hvis projektet får politisk opbakning til at fortsætte. Det mener kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad. 

    “Aarhus har udviklet sig fra en international vikingeby til en international kulturby. Derfor bakker jeg op om et museum, der formidler historien om, hvordan vores by er blevet grundlagt og har vokset sig stærk. Museet bliver placeret lige der, hvor historien udspillede sig, og vil bidrage til den fortsatte udvikling af en stærk og levende midtby, hvor kultur og handel blomstrer, hvor folk mødes og sammenhængskraften sikres,” siger rådmand for Kultur og Borgervice Rabih Azad-Ahmad.

    De to rådmænd lægger op til, at byrådet skal afsætte 8,3 millioner kroner. Det skal bl.a. finansiere arkæologiske forundersøgelser, borgerinddragelse og en international arkitektkonkurrence for både den nye museumsbygning og byrummene omkring. Forslaget indgår i den samlede pulje af politiske udspil til de kommende budgetforhandlinger, som finder sted i september.

    Aarhus Kommune vurderer, at museet kan stå færdigt om syv til ni år, hvis projektet realiseres.

    Billedmateriale

    Visualiseringerne er et studie af størrelsen på museet, og hvordan det påvirker byrummene i Domkirkekvarteret. De er udført af Transform og Vega Landskab for Aarhus Kommune. Den endelige størrelse og konkrete udformning vil først blive defineret i en international arkitektkonkurrence. Kreditering: Transform og Vega Landskab.

    Det historiske sort-hvid-billede viser Clemens Karré set fra Skt. Clemens Torv år 1910. Kreditering: Aarhus Stadsarkiv

    Husk fotokreditering ved brug af billedmateriale.

    Fakta

    • Ambitionen er at skabe et vikingemuseum i international klasse. På trods af at Aarhus var en af de første og vigtigste byer i Nordeuropa i vikingetiden, er mange af historierne skjulte og ufortalte. Et nyt vikingemuseum vil formidle de historier.
    • Moesgaard Museum har fået lavet en analyse, der viser, at museet har potentiale til at tiltrække mellem 320.000 og 390.000 besøgende årligt.
    • Et nyt museum spiller en væsentlig rolle i et styrket Domkirkekvarter med mere liv. En museumsbygning vil genskabe de tre torve: Skt. Clemens Torv, Bispetorvet og Store Torv, som det var indtil år 1916, hvor Clemens Karré blevet revet ned. Det vil samtidig være med til at genskabe torvenes historiske betydning for Aarhus Midtby.
    • Et nyt vikingemuseum vil blive placeret i fodaftrykket på den tidligere Clemens Karré. Visualiseringerne er et studie af netop størrelsen på museet, og hvordan en bygning vil påvirke torvene.
    • Næste skridt vil være et forprojekt. Det vil koste 8,8 mio. kr. Rådmændene ønsker at finde 8,3 mio. kr., mens Moesgaard Museum vil finde 0,5 mio. kr. til arkæologiske undersøgelser.
    Sidst opdateret: 5. august 2024