Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Aarhusianerne får flere og grønnere byrum

De grønne byrum og klimaindsatsen er blandt de områder, som partierne bag årets budgetforlig har prioriteret. Samtidig er der afsat de nødvendige penge til at sørge for, at Østjyllands Brandvæsen stadig kan levere den nødvendige tryghed til aarhusianerne.

Indhold

    Både i oplandet og Midtbyen kommer der flere grønne byrum. Ved årets budgetforlig er der afsat i alt 12,5 mio. kr. årligt til omdannelsen af byrum. Konkret betyder det, at Teknik og Miljø skal igangsætte projekter på Store Torv og Bispetorv, Fredens Torv, Vesterbro Torv samt i Hjortshøj og Harlev.

    Udover de konkrete projekter skal Teknik og Miljø udarbejde en investeringsplan for byrummene, som strækker sig fra 2024 til 2034. Forligspartierne har forpligtet sig til, at planen skal indgå i næste års budgetforhandlinger.

    ”Byrummene er der, vi oplever byen. De skaber rammerne for byens liv og er grønne åndehuller. Uanset hvor man bor, er der brug for, at man nemt kan søge hen til et grønt byrum, og derfor skal vi have øje for både opland og midtby, når vi skaber de grønne byrum” siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

    En mere målrettet klimaindsats

    Byrådet har tidligere forpligtet sig til, at Aarhus Kommune skal være CO2-neutral i 2030. Forligspartierne ønsker, at man i arbejdet for at indfri målet udarbejder en ny og målrettet klimahandlingsplan med fokus på målrettede initiativer, så CO2-reduktionen bliver så effektiv som muligt. Teknik og Miljø skal derfor i samarbejde med Borgmesterens Afdeling komme med et forslag til fordeling af midlerne sammen med klimastrategien. Puljen forventes at rumme ca. 50 mio. kr.

    ”Jeg er glad for, at vi nu får samlet indsatsen på klimaområdet og koncentrere os om de initiativer, der rent faktisk gør en forskel på vores udledning af CO2. Hvis vi skal have en chance for at indfri ambitionen, så er vi nødt til at angribe indsatsen på en ny måde. Vi skal have øje for, at tiltagene virkelig skal gøre en forskel i stedet for mere at have karakter af små, symbolske handlinger,” fortæller Nicolaj Bang.

    Et tryggere Aarhus

    Økonomien i Østjyllands Brandvæsen er ikke fulgt med resten af kommunens vækst. Der er derfor udarbejdet en udviklingsplan, som skal sikre, at Østjyllands Brandvæsen også på længere sigt har kapacitet til at sikre borgernes sikkerhed og tryghed i ejerkommunerne. Der er afsat 14 mio. kr. til brandvæsenet i 2024 og 9 mio. kr. i 2025. Herudover er der lagt op til politiske drøftelser i 2024 om den videre udvikling af Østjyllands Brandvæsen.

    ”Det er helt nødvendigt, at vi sørger for, at brandvæsenet har de fornødne ressourcer, så aarhusianerne føler sig trygge og sikre,” siger Nicolaj Bang. 

    Enighed om nye priser for parkering

    Ved budgetforliget sidste år blev det besluttet, at man skulle mindske trængslen ved at hæve priserne for parkering med samlet ca. 20 mio. kr. gældende fra januar 2024.

    Der er blandt forligspartierne enighed om at fortsætte arbejdet for at mindske trængslen og bidrage til en mere klimavenlig kommune ved at justere parkeringspriserne med yderligere 25 mio. kr.

    ”Prisstigningerne betyder, at vi får finansiering til en del af den helt nødvendige forbedring af mobiliteten, så vi kommer til at gå i dybden med i forbindelse med den grønne mobilitetsplan. Samtidig får vi også finansiering til de grønne byrum, som vil komme mange aarhusianere til gode,” siger Nicolaj Bang.

    Rådmanden hæfter sig desuden ved, at forligspartierne har prioriteret de handlende i Midtbyen.

    Med foreløbigt 50 korttidspladser sikrer vi en større udskiftning i bilerne i Midtbyen. Det giver bedre rammer for, at de handlende kan parkere tæt på de butikker, som de har ærinder i. Hvis man besøger Midtbyen i længere tid, vil vi gerne have bilisterne til at søge i vores kommunale parkeringshuse. Derfor sætter vi prisen ned her.”

    Sidst opdateret: 5. oktober 2023