Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Koldt vand dræber, så pas på hinanden

Sikkerheden langs havnen og åen er styrket i de seneste år, men vi skal stadig have respekt for det kolde, mørke vand. Kampagne opfordrer aarhusianere til at passe ekstra godt på hinanden i den kommende julefrokosttid.

  • Læs op

Indhold

    Selvom vinteren 2022/2023 heldigvis endte uden tragiske drukneulykker i forbindelse med en bytur, sætter Østjyllands Brandvæsen, Østjyllands Politi, Aarhus Kommune og Restauratørnetværket igen i år fokus på sikkerheden i nattelivet i den kolde, mørke julefrokostsæson.

    Det er kampagnen ”Pas på dine gutter – når festen slutter”, der opfordrer til, at vi tager ansvar for hinanden, så alle kommer sikkert hjem efter en festlig aften i byen.

    Vi har målrettet øget sikkerheden langs både havn og å med en lang række fysiske tiltag. Men fysiske tiltag er desværre ikke altid nok til at undgå ulykker, og selvom sidste sæson endte uden drukneulykker, skal vi stadig holde fokus på, at det er vigtigt, at vi passer på os selv og hinanden. Vi har et stort ønske om, at alle kommer godt og trygt hjem.

    Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

    Kampagnen henvender sig især til unge mænd, da det ofte er dem, der falder i vandet på vej hjem fra en fest. Alkohol øger risikoen for ulykker, fordi det nedsætter motorik og dømmekraft. Årstidens kulde gør situationen 
    endnu farligere, da mødet med det kolde vand kan få kroppen til at gå i chok og øger risikoen for underkøling.


    Når der sker en drukneulykke i forbindelse med en bytur, er ofret som regel alene, og netop derfor er det så vigtigt ikke at lade fulde venner og bekendte gå alene ud i natten.


    Analyser fra Trygfonden viser samtidig, at flere drukneulykker sker i forbindelse med, at mænd tisser i vandet. Derfor er der også i år opstillet ekstra urinaler langs å og havn i kampagneperioden.

    November og december er ofte fyldt med fest og farver – men det er også en mørk og kold tid. Mørke og kulde gør det ekstra farligt at falde i vandet. Sørg for at følges med nogen, når du skal hjem, og pas godt på hinanden. Er du nødt til selv at gå hjem, så hold afstand til havn og å.

    Søren Møller, beredskabsinspektør, Østjyllands Brandvæsen.

    Restauratørnetværket i Aarhus bakker op om kampagnen ved at uddele falske tatoveringer og servere øl og drinks på ølbrikker med kampagnens budskab.

    Ud over ølbrikker og falske tatoveringer med kampagnebudskabet i nattelivet og på flere fredagsbare består kampagneindsatsen af en målrettet indsat på Facebook, Instagram og Snapchat. Aarhusianerne kan også støde på kampagnens budskab på plakater og informationstavler flere steder i byen.

    Det skal være trygt og sikkert at gå i byen i Aarhus – fra start til man er hjemme igen, skal det være en god oplevelse. Vi er til stede med patruljer i nattelivet i alle årets måneder, men mange utrygge situationer kan undgås, hvis vi alle bliver bedre til at hjælpe hinanden. Vi skal som venner og kammerater hjælpe hinanden, for eksempel ved at aftale af følges hjem og være i telefonisk kontakt, så ingen bliver glemt. Derfor støtter vi op om budskabet om at passe godt på hinanden i nattelivet.

    Politidirektør Kirsten Dyrman fra Østjyllands Politi.

    Hvad skal du gøre, hvis der sker en ulykke?

    Hvis du falder i vandet:

    • Bevæg dig mindst muligt
    • Bevar roen, mens du råber på hjælp
    • Find noget at holde fast i, og orienter dig om muligheder for at komme op af vandet


    Hvis du ser eller hører en person i vandet:

    • Få kontakt til personen i vandet, og tilkald hjælp fra andre i nærheden
    • Ring 112, og oplys nærmeste adresse eller redningsnummer
    • Kast en redningskrans ud til personen i vandet, og led vedkommende til nærmeste redningsstige


    Østjyllands Brandvæsen har flere udrykninger om året til mulige ulykker i Aarhus Kommune. I perioden fra 1. november 2022 til 26. oktober 2023 har Østjyllands Brandvæsen haft 7 udkald til meldinger om personer i fare ved Aarhus Havn, søer og Å.

    Fakta om kampagnen

    • Kampagnen afvikles i ugerne 44 – 52 2023.
    • Restauratørerne i Aarhus bakker op om kampagnen og uddeler ølbrikker og falske tatoveringer i kampagneperioden.
    Kampagnematerialet bliver også uddelt på flere af uddannelsesinstitutionernes fredagsbare.
    • Der er opsat urinaler tre steder på Åboulevarden samt et på Hack Kampmanns Plads

    • Kampagnen vil være synlig på plakater og infostandere i byrummet.
    • Kampagnevideoen kan ses på Facebook, Instagram og Snapchat.


    Læs mere på: koldtvanddræber.dk

     

    Sidst opdateret: 3. november 2023