Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Ålegræs i kanalerne på Aarhus Ø skal øge biodiversiteten og give gode oplevelser

Arbejdsdag under vand: Snart bliver havbunden i kanalerne på Aarhus Ø dækket af ålegræs, så fisk og andre havdyr kan flytte ind i nye attraktive omgivelser.

21. juni 2023
  • Læs op

Indhold

    Ligesom den gamle containerhavn er blevet en attraktiv bydel for mennesker at bo i, skal de nye kanaler på Aarhus Ø også blive interessante for dyr og planter. Derfor giver lystfiskere, dykkere og lokale frivillige naturen en hjælpende hånd og planter ålegræs i kanalerne for at skabe attraktive levesteder for fisk og andre havdyr.

    "Jeg er meget begejstret for det her projekt, hvor vi både styrker biodiversiteten i bugten men også giver bedre forudsætninger for gode oplevelser ved vandet, når der er liv at se på og måske bedre chance for at få en fisk på krogen", fortæller rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang

    Ålegræsset er kendt for sin evne til at absorbere næringsstoffer, rense vandet og skabe et gunstigt miljø for forskellige marine arter. Udover at forbedre vandkvaliteten fungerer ålegræsset også som et beskyttende levested for unge fisk og bunddyr som snegle, muslinger og krebsdyr, og det hjælper med at stabilisere bunden af kanalerne.

    Udplantningen kommer til at foregå søndag d. 25. juni fra kl. 10.00 – 15.00. Alle kan give en hånd med på dagen, uanset alder og erfaring. Det vigtigste er, at man bekymrer sig for havmiljøet og gerne vil gøre en lille forskel med kæmpestor betydning. 20 dykkere har allerede meldt sig til den marine arbejdsdag, og rigtig mange frivillige har vist interesse for eventet, hvor ålegræsset skal bindes på søm, som dykkerne kan stikke ned i kanalernes sandbund.

    En af kommunens samarbejdspartnere i arbejdet med at plante ålegræs er Kysthjælper – et fireårigt projekt under Danmarks Sportsfiskerforbund. Arbejdet bliver udført af frivillige, og de gør en kæmpe forskel, forklarer Kysthjælpers projektleder, Erik Haar Nielsen:

    "Der er et enormt behov for naturforbedringer i de kystnære havområder, men kommunerne har ikke ressourcer til at løfte den opgave alene. Derfor har det stor værdi, at de frivillige deltager i arbejdet med at udplante ålegræs. Det er en gave til naturen."

    Ud over Kysthjælper, bidrager Lighthouse, Dykker-butikken.dk og Searangers også til at realisere arbejdet.

    Fakta

    Ålegræs er en undervandsplante, der vokser naturligt i de kystnære havområder ned til 5 meters dybde og få steder helt ned til 10-12 meters dybde. Planten har en række vigtige egenskaber. Den er føde for havets fugle og levested for krebsdyr, snegle og fisk. Desuden er ålegræs i stand til at binde både næringsstoffer og CO2. Dermed kan planten være en del af løsningen på klimaudfordringerne. Desværre er udbredelsen af ålegræs gået kraftigt tilbage i havet omkring Danmark. Ålegræsengene fylder i dag mindre end en tredjedel af det areal, der var dækket af ålegræs for 100 år siden. Men det har vist sig, at man kan hjælpe ålegræsset på vej ved at udplante skud fra andre ålegræsbede.

    Ålegræsset bliver høstet ved Skæring.

    Sidst opdateret: 5. september 2023