Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Grønt lys til forvandling af Vesterbro Torv

Et fredeligere, grønnere og smukkere Vesterbro Torv bliver nu til virkelighed. Aarhus Byråd har netop godkendt rådmandens plan om en omdannelse.

5. okt. 2023

Indhold

    Til næste år begynder forvandlingen af ét af byens centrale knudepunkter. På gårsdagens byrådsmøde godkendte Aarhus Byråd den store forvandlingsplan for Vesterbro Torv, som teknik- og miljørådmand Nicolaj Bang præsenterede i foråret.

    Vesterbro Torv får plads til meget mere byliv, flere træer og mere grønt. Vejen på torvets solside mod nord bliver nedlagt og inddraget i selve torvearealet, så det bliver næsten dobbelt så stort. Vejen på sydsiden omdannes til sluse for busser og bløde trafikanter, så området bliver langt fredeligere, end tilfældet er i dag.

    Det bliver så godt på Vesterbro Torv. Allerede i 2025 vil vi se et helt forvandlet torv, hvor vi har lyst til at slå os ned og hygge os. Torvet bliver både grønnere og smukkere, og der kommer siddepladser og mulighed for udeservering, så vi understøtter butikshandlen og giver aarhusianerne og naboer endnu et sted at nyde Aarhus,

    Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

    Omdannelsen af Vesterbro Torv er en del af en samlet vision for hele strækningen fra Ringgaden til Nørreport, hvor indfaldsveje skal blive til bygader med bedre plads til byliv, grønt, gående og cyklister.

    Den grønne rygrad skal binde Midtbyen sammen med Ceresbyen, Trælasten og Amtssygehuset. Vesterbro Torv bliver et vigtigt byrum, der kan bruges som dagligstue for hele området,

    Anne Mette Boye, stadsarkitekt, Aarhus Kommune.

    Det bliver det lokale arkitektfirma LYTT Architecture, der skal tegne på den endelige omdannelse, inden maskinerne kan gå i jorden i 2024.

    Skal håndtere ekstremregn

    Vandet får en helt central rolle på det nye Vesterbro Torv. Området omkring torvet kommer til at kunne håndtere op til tre skybrud på én gang. Det kan fx være i form af regnvandsbede, grønne rabatter eller andet, så regnvandet langsomt og sikkert ledes videre til Aarhus Å.

    Vi kommer til at lave nogle løsninger, som til daglig ser flotte og grønne ud, samtidig med at de fungerer som en sugende svamp for de helt store regnskyl,

    Nicolaj Bang.

    Klimatilpasningen af Vesterbro Torv er et samarbejdsprojekt mellem Aarhus Kommune og Aarhus Vand. Aarhus Vand investerer knap syv mio. kroner i klimatilpasningen, og Vesterbro Torv bliver ét af de hidtil største klimatilpasningsprojekter i Aarhus Midtby.

    Nye ruter for byens bilister

    Er man bilist, kan det nye Vesterbro Torv komme til at betyde nye ruter gennem byen. Ændringerne vil primært få betydning for de ca. 7.000 biler, der dagligt bruger torvet som genvej på tværs uden at have et ærinde i Midtbyen.

    Aarhusianerne vil stadig kunne komme ind til hvilket som helst sted i Midtbyen. Vi har gjort os umage med at ramme den løsning, som kommer både bilister og handelsliv til gode. Vores simuleringer viser, at trafikken ville bryde sammen, hvis man stadig kunne køre på tværs af Vesterbro Torv, og derfor leder vi nu de gennemkørende ud på Ringgaden, hvor der er bedre plads. Til gengæld vil butikskunder opleve at komme nemmere frem, fordi trængslen bliver mindre,

    Nicolaj Bang.

    Byrådet har afsat 25 mio. kroner til omdannelsen af Vesterbro Torv. Dertil kommer de knap syv mio. kroner fra Aarhus Vand. Det nye Vesterbro Torv forventes at stå færdigt på den anden side af sommerferien 2025.

    Sidst opdateret: 14. november 2023