Mere liv og fællesskab i Sydhavnskvarteret
To puljer på i alt 1,5 mio. kr. skal støtte aktiviteter i Sydhavnskvarteret, der arbejder for fællesskab, aktivering af socialt udsatte, kunst og bevægelse. Formålet med bylivspuljerne er at skabe liv i gaderne, mens kvarteret bliver bygget op.
Igen i år er Teknik og Miljø klar til at støtte initiativer, som skaber liv og fællesskab i Sydhavnskvarteret, mens området stadig er under udvikling. Der er tale om to puljer på henholdsvis 500.000 kr. og 1 mio. kr. Puljerne henvender sig både til Sydhavnskvarterets eksisterende og kommende aktører, interessenter og brugere, og målet er at motivere dem til at engagere sig i udviklingen.
Rådmand for Teknik og Miljø Steen Stavnsbo følger udviklingen af Aarhus’ nye erhvervsområde. Både byggerierne, der skyder op, men også potentialet for byliv.
J"eg er optaget af, hvad der sker mellem bygningerne, og har store forventninger til, hvad bylivspuljerne kan bidrage med.
Steen Stavnsbo", siger rådmand for Teknik og Miljø.
Bydelsforeningen i Sydhavnskvarteret står for en tværfaglig vurdering og prioritering af ansøgningerne. Foreningen indstiller, hvilke projekter der skal have støtte, og hvilke der skal have afslag på deres ansøgning. Herefter træffer Teknik og Miljø den endelige afgørelse.
Små events med stort potentiale
Mikropuljen giver endnu en gang aktørerne mulighed for at undersøge deres projekts potentialer. For at få støtte er det dog et krav, at alle projekter bidrager til fællesskabet i området og kaster byliv af sig f.eks. via et event.
Sidste år fik Sport X f.eks. støtte til at undersøge potentialet for en mere blivende placering i Sydhavnskvarteret. De testede deres koncept af gennem tre pop-up træninger under Kulbroen og tiltrak mange nye folk ind i Sydhavnskvarteret.
"I år håber jeg, vi får nogle projekter ind til mikropuljen, der inviterer til fællesskab og sammenhold blandt naboerne, samt invitere borgere fra byen ind i kvarteret. Jeg har særligt store forventninger til den store pulje, der virkelig kan bidrage til, at vi får skabt nogle traditioner af større karakter, som kan knytte stærke bånd på tværs af de forskellige miljøer hernede. Det vil give visionen for Sydhavnskvarteret liv i fremtiden.
Sarah Jarsbo", siger forkvinde i Bydelsforeningen.
Projekter med aftryk
For at modtage støtte fra den store pulje er det bl.a. en betingelse, at projektet har et længere perspektiv og formår at sætte større aftryk i området.
"Jeg kan sagtens forestille mig, at nogen vil lave en tilbagevendende festival i Sydhavnskvarteret. Det kræver mange ressourcer at planlægge og afvikle. Derfor har vi en stor pulje til større projekter i år, hvor vi ikke længere skal tage samme hensyn til corona og igen kan drømme stort
Steen Stavnsbo", siger rådmand for Teknik og Miljø.
Begge puljer kan søges af enkeltpersoner, startups, små og mellemstore virksomheder, grupper, foreninger, institutioner og organisationer.
I vurderingen bliver der lagt vægt på, at projekterne styrker byrådets vision for området, som den tager sig ud i Udviklingsplanen for Sydhavnskvarteret. Det gælder f.eks. initiativer, der skaber fællesskab, bidrager positivt til at udvikle Sydhavnskvarteret som et levende erhvervsøkosystem, skaber kunst og kulturproduktion i det offentlige rum, bevægelse i byrummet og rum for de socialt udsatte.
Fristen for at søge mikropuljen er d. 25. april 2022. For den store pulje er fristen d. 19. september 2022.