Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Nye byrum afprøves på centrale pladser i Aarhus

Bænke, træer og blomsterkummer rykker ind, når centrale pladser i Aarhus bliver forvandlet fra gadeparkering til nye byrum i sommeren. Initiativerne er en forsmag på det, rådmanden for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo, håber at kunne skabe mere af sammen med aarhusianerne.

22. jun. 2022
 • Læs op

Indhold

  Kan du forestille dig at hygge med vennerne og en god pizza midt på Vesterbro Torv? Eller er du mere til en kold øl i solen på Fredens Torv? Det er tæt på umuligt i dag, hvor kørende og parkerede biler dominerer pladserne. Men absolut realistisk i nær fremtid. Teknik og Miljø er nemlig gået i gang med at gøre to af byens centrale pladser sommerklar. Det glæder rådmand Steen Stavnsbo.

  "Det er vigtigt, at vi skaber mere af det Aarhus, vi holder af. Både Vesterbro Torv og Fredens Torv har et stort, uforløst byrumspotentiale, og det er det, vi nu forsøger at få frem ved at omdanne gadeparkering til fordel for initiativer, der kan skabe liv, oplevelser og smil på læben. I takt med at vi bliver flere byboere, skal vi også se på, hvordan vi løser et stigende behov for rekreative byrum og mere bynatur. I første omgang er det et forsøg over sommeren, men hvis det bliver en succes, forestiller jeg mig, at vi skal arbejde for mere permanente løsninger.
  Steen Stavnsbo", siger rådmand for Teknik og Miljø.

  Når tæt på alle parkeringspladser på de to torve bliver nedlagt – handicapparkeringspladserne består – bliver der plads til træer, bænke, mere udeservering og hygge. Logistikken og praktikken for forvandlingen af de to pladser er endnu ikke helt på plads, men Teknik og Miljø er i dialog med lokale erhvervsdrivende og restaurationer om forskellige aktiviteter på pladserne hen over sommeren. Derudover er der rum for gode ideer, forklarer Steen Stavnsbo.

  "Vi vil gerne skabe og udvikle gode og velfungerende byrum sammen med aarhusianerne. Forvaltningen kommer med nogle gode oplæg til, hvad der kan ske på pladserne, men meget afhænger af, hvad aarhusianerne drømmer om, og hvad der er realistisk at etablere og drive sammen med lokale kræfter", Steen Stavnsbo.

  Teknik og Miljø arbejder på en plan for borgerinddragelse, der vil komme til at foregå direkte på pladserne.

  Vor Frue Kirkeplads – der i modsætning til de to andre pladser allerede inviterer til ophold og leg i form af bænke og en petanquebane – får også nyt udtryk over sommeren. Her er allerede opsat plantekummer med krydderurter og sommerblomster, flere runde bænke og et bordtennisbord.

  Initiativerne er blevet til i tæt samarbejde mellem Teknik og Miljø, Vor Frue Kirke og Vestergadeforeningen. Formand for Vestergadeforeningen, John Hermansen, glæder sig på områdets vegne.

  "Vi har gennem mange år haft og har stadig en god dialog med kommunen om udviklingen af Vestergade. En del af dialogen har handlet om den grønne kile ind i Aarhus, hvor Vor Frue Kirkeplads spiller en central rolle. Initiativet med at skabe en mindre bypark er godt, og at pladsen bliver et møde- og aktivitetssted, passer også godt ind i den vision, vi har for Vestergade. Det er dejligt, når vi kan udvikle gennem samskabelse", John Hermansen, formand for Vestergadeforeningen.

  Vesterbro Torv, Fredens Torv og Vor Frue Kirkeplads er omdannet frem til 1. oktober.