Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Det bliver lettere at være bilist i Aarhus

Volapykken på den gule p-afgift i forruden bliver fra i dag suppleret med billeder og uddybende forklaringer direkte i e-Boks. Det skal gøre det nemmere at være bilist i Aarhus, siger Teknik og Miljø-rådmanden. Tiltaget gælder kun for p-afgifter på kommunale parkeringspladser.

19. dec. 2022
 • Læs op

Indhold

  Det er træls at få en p-afgift. Og det er rigtig træls at få en p-afgift, man ikke forstår noget som helst af. Det sidste skal der nu gøres noget ved i Aarhus Kommune.

  Med et nyt initiativ forsøger Teknik og Miljø med rådmand Nicolaj Bang i spidsen at gøre det nemmere for bilister at forstå, hvorfor de skal af med 510 kroner for en ulovlig parkering på en kommunal parkeringsplads.

  Fra i dag vil alle p-afgifter til køretøjer på kommunale parkeringspladser blive sendt elektronisk til ejeren af køretøjet, op til 24 timer efter afgiften er skrevet. Beskeden i e-Boks kommer med link billeder af køretøjet, en illustration og supplerende information om, hvorfor parkeringen er ulovlig.

  Det skal være med til at gøre det nemmere at for bilisterne

  "Vi skal være bedre til at forklare os. Derfor prøver vi nu at kommunikere mere tydeligt med illustrationer og billeder til bilister, der har fået en p-afgift. Hvis man ser på antallet af henvendelser fra uforstående bilister, er det tydeligt, at vi ikke har været gode nok til at forklare, hvorfor vi har skrevet en p-afgift. Den gule lap i forruden er volapyk for de fleste, og derfor er der mange, der først forstår p-afgiften, når de har ringet til os og fået en forklaring. Det er ikke et tilfredsstillende serviceniveau. Jeg håber at ændring kan gøre det lettere at være bilist i Aarhus", siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.


  Beskeden i e-Boks kommer også med et link til en betalingsside, der giver mulighed for at betale afgiften med det samme. Rådmanden håber, det nye initiativ vil gøre det mere spiseligt at få en p-afgift, selvom han udmærket ved, at alle helst bare ville have været afgiften foruden.

  "Parkeringsreglerne er til for at skabe plads til alle i byen, og det er cityassistenternes opgave at sørge for, at reglerne bliver overholdt, men de er ikke på gaden for at straffe bilister, der har parkeret et par centimeter skævt. Den slags skal der være plads til. Det er naturligvis træls at få en p-afgift, men jeg håber, at bedre forklaringer og muligheden for straksbetaling gør, at flere forstår og accepterer p-afgiften", siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

  Aarhus Kommune har i de seneste uger testet tiltaget med p-afgifter direkte i e-Boks for enkelte forseelsestyper for blandt andet at sikre, at borgere fritaget for digital post modtager p-afgiftens supplerende oplysninger på fysisk brev. Forsøget har været succesfuldt, og derfor gælder den digitale ordning fremover for samtlige parkeringsforseelser på kommunale parkeringspladser.

  Fakta – Nu får du p-afgifter direkte i e-Boks

  • Cityassistenterne i Aarhus Kommune udskriver hvert år mere end 50.000 p-afgifter.
  • Hidtil har p-afgiften bestået af en gul strip placeret i køretøjets forrude. Den gule strip bliver fremover suppleret af en besked til bilejerens e-Boks.
  • Parkeringsafgifter i Aarhus Kommune koster 510 kroner.