Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Mere liv i midtbyens rum

Aarhus får snart en vision for Midtbyen. Dens overordnede formål er at sikre liv i midtbyens rum og levende, stærke bydele, så Midtbyen også i fremtiden bliver værd at bo i og besøge.

16. aug. 2022

Indhold

    Aarhus Midtby er noget helt særligt. Det er her, man for alvor mærker byens nerve og evne til at tiltrække mennesker og aktivitet. Det er her, vi oplever byens puls og energi, og det er her, bylivet udfolder sig i alle dets aspekter og former. Mangfoldigt, farverigt og med den charme, som vi kan lide i smilets by.

    I morgen behandler byrådet en ny vision, som skal inspirere til, at Aarhus Midtby udvikler sig med udgangspunkt i alt det, der gør den unik.

    For rådmand Steen Stavnsbo er det vigtigt, at vi fremadrettet passer bedre på det, som bærer midtbyens sjæl og kvalitet. Det gælder både bygningerne men i allerhøjeste grad også byens mange mellemrum – store som små.

    ”Midtbyens bykvarterer er ramme for mange aarhusianeres hverdagsliv, og hvert bykvarter har sin helt egen charme og karisma som små byer i byen. Dem skal vi dyrke og bygge videre på, så vi får mere af det Aarhus, vi holder af,” siger Steen Stavnsbo​, rådmand, Teknik og Miljø.

     

    Noget af det, som Midtbyvisionen inspirerer til at fokusere på i den fremtidige byudvikling, er leg og bevægelse, grønt og blåt, indkøb og handel, musik og teater, kunst og arkitektur, gastronomi og cafeer, debatter og alt derimellem. Samtidig er der også fokus på erhverv og arbejdspladser.

    ”På den måde sikrer vi, at vi i fremtiden også har en levende, givende og inspirerende midtby, der ikke slumrer i fortiden, men leverer mere af alt det, som kun de store byer kan. Bare på aarhusiansk,” Steen Stavnsbo, rådmand, Teknik og Miljø.

    Han fremhæver det midlertidige grønne byrum på Fredens Torv som et godt eksempel på et projekt, som er inspireret af Midtbyvisionen.

    Mere værdi i byens rum

    Stadsarkitekt Anne Mette Boye fremhæver, at fremtidens midtby er noget, vi skal skabe i fællesskab.

    ”Aarhus Midtby er både hverdagsliv, besøg og begivenheder. De fælles rammer skal have høj kvalitet. F.eks. vores byrum og parker. De har betydning for kvarterets identitet og bykultur og favner forskellige behov. F.eks. Steen Billes Torv på Trøjborg, Havnebadet på Aarhus Ø, Nåleparken på Sydhavnen og Botanisk Have. Med Midtbyvisionen får vi nu en retning at udvikle midtbyen videre på i fællesskab med Aarhus,” Anne Mette Boye, stadsarkitekt.

    Målet er, at kommunens projektledere såvel som aarhusianere, fællesråd og erhvervsdrivende tager udgangspunkt i visionens beskrivelser af de enkelte bykvarterers historie, bebyggelsesstruktur og lokalsamfund, og bruger den som guideline for fremtidig indretning af byens rum.