Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sundhed og Omsorg

Alle borgere skal have gavn af sundhedsvæsenet

Sundhed og sygdom er skævt fordelt i Danmark. Og uligheden i danskernes sundhed ses bl.a. ved, at nogle grupper af borgere kan forvente at leve kortere liv og blive mere syge end flertallet. Aarhus Kommune og Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet indgår derfor et nyt samarbejde og etablerer Udviklingscenter for Sundhedskompetence.

  • Læs op

Indhold

    I mange år har forskning i og arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse handlet om at oplyse og motivere borgere til sundere livsstil og til at ændre vaner. Der sker dog det, at tilgangen rammer skævt, ligesom den lader til at virke bedst for dem, der i forvejen selv er i stand til at navigere i sundhedsvæsnet og dets ydelser og tilbud.

    Det ønsker Aarhus Kommune og Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet at lave om på med det nye udviklingscenter, som skal undersøge forskellige typer af udfordringer, som borgere og pårørende oplever i deres møde med sundhedsvæsnet.

    ”Vi har på mange måder et fantastisk sundhedsvæsen, hvor der er lige adgang for alle. Men vi oplever i dag, at nogle danskere har langt bedre forudsætninger for at gøre brug af sundhedsvæsnet, uanset om det er rygestopkursus, genoptræningstilbud eller brug af velfærdsteknologi. Vi mangler ikke nødvendigvis tilbud, men vi kan kigge på, hvem vi ikke tilgodeser i dag – er der noget, vi kan gøre bedre for at gøre adgang og udbytte bedre til en bredere målgruppe, eller kræver det måske en helt ny tilgang?” siger Christian Budde, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

    Vi skal have et sundhedsvæsen, alle kan forstå

    Med udgangspunkt i den nyeste forskning i sundhedskompetence vil Udviklingscenter for Sundhedskompetence gøre det lettere for borgerne i Aarhus Kommune at finde og forstå eksisterende sundhedsinformation og -tilbud – og ikke mindst at omsætte det i hverdagen. Senere håber parterne at kunne udvide tiltaget til at omfatte alle danskere. 

    ”Vi vil sammen med Aarhus Kommune undersøge betydningen af at anvende sundhedskompetence som tilgang. Det betyder blandt andet, at vi, med udgangspunkt i vores forskning og viden om metoder og tilgange, klæder en del af kommunens enheder og sundhedsfaglige medarbejdere på til at hjælpe borgerne på deres vej ind i og gennem sundhedsvæsnet samtidig med, at vi får adgang til konkrete cases, som er yderst relevante for vores forskning,” siger professor og konstitueret institutleder fra Institut for Folkesundhed Helle Terkildsen Maindal og uddyber:

    ”Det kan blandt andet handle om, at Aarhus Kommune skal tilpasse sine sundhedstilbud, så borgerne oplever nem adgang, forstår hvad tilbuddet går ud på og kan handle på det – uanset uddannelsesbaggrund, socialt netværk, digitale kompetencer og så videre. Vi kalder det organisatorisk sundhedskompetence, der er selve evnen til at gøre tilbud relevante og tilgængelige for borgerne.  Det er et vigtigt element til systematisk at håndtere den stigende ulighed i sundhed.”

    Helt lavpraktisk kan arbejdet i det nye udviklingscenter handle om bedre vejvisning, påmindelser om aftaler, visuelt instruktionsmateriale eller kompetenceudvikling af sundhedsfaglige medarbejdere. Fælles for det hele er, at kommunens tilbud i højere grad skal tage hensyn til den enkeltes situation og behov. Ambitionen er nemlig, at alle borgere skal opleve at få den hjælp, der passer til netop deres situation, og at det skal være lettere for borgerne at tage sig af sine nærmeste og sig selv. 

    ”Mens det for nogle borgere virker bedst med tæt kontakt og fysisk fremmøde, vil det for andre være en lettelse at slippe for transport og fravær fra arbejde. Sidstnævnte gruppe vil formentlig kunne klare sig selv med de rette redskaber, forståelig information og digitalt understøttede indsatser,” forklarer professor Helle Terkildsen Maindal og rådmand Christian Budde supplerer:

    ”Hvis borgere og pårørende i højere grad oplever, at de har nem adgang til ydelser, forstår hvad der bliver sagt til dem og ved, hvordan de skal handle på det, resulterer det i en oplevelse af autonomi, frihed og kontrol over eget liv – uanset om det handler om forebyggelsestilbud, et genoptræningsforløb eller brugen af velfærdsteknologi. Som landets andenstørste kommune har vi en forpligtelse til at indgå i forskningssamarbejde, der kan bidrage til at løse nogle af de store samfundsproblemer.” 

    Arbejdet i det nye udviklingscenter forventes desuden at bidrage til at opnå målsætningerne i kommende ældre- og sundhedsreform, ligesom det ligger i tråd med Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger om et differentieret sundhedsvæsen.

    Fakta - Starten på et vigtigt sundhedssamarbejde

    • Udviklingscentret vil etablere samarbejder med bl.a. kommuner, forskningsinstitutioner, uddannelsesinstitutioner og nationale og regionale aktører inden for sundhed samt relevante civilsamfundsaktører.
    • Samarbejdet om Udviklingscenter for Sundhedskompetence løber foreløbigt to år. Aarhus Kommune investerer to millioner kroner i samarbejdet, og Institut for Folkesundhed bidrager med en halv million kroner i samme periode fra en forskningsbevilling – primært i form af forskningstimer.
    • Den daglige drift varetages af en programleder fra Aarhus Kommune og en forskningsleder fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed.

    Kontakt

    • Cecilie Winding, pressechef Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune, mobil 23 35 19 20. Mail: wice@aarhus.dk
    Sidst opdateret: 01. oktober 2024