Aarhus åbner døren for udenlandske sygeplejersker
Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune lancerer et nyt tiltag, der skal gøre det lettere for kvalificerede sygeplejersker fra tredjelande, herunder Iran, at opnå dansk autorisation - og blive en del af det kommunale sundhedsområde. I perioden 2025-2027 afsættes midler til op til 15 evalueringsstillinger årligt.
Initiativet er en del af Aarhus Kommunes mål om at styrke sundhedsområdet og imødekomme behovet for flere sygeplejersker. Forløbet begynder med, at udenlandske sygeplejersker arbejder som ufaglærte for at lære dansk sprog og arbejdsforhold. Derefter ansættes de i seks måneder til evalueringsansættelse, så de kan opnå autorisation som sygeplejersker i Danmark.
Initiativet blev sat i gang i 2024 på grund af det stigende behov for arbejdskraft inden for sundhed og omsorg og for at sikre faglig integration af udenlandske medarbejdere. Indsatsen med flere iranske sygeplejersker bygger på erfaringerne fra frisættelsen af plejehjem og de første evalueringsansættelser i kommunen. Rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde, ser initiativet som en vigtig investering i sundhedsvæsenets fremtid:
"Ved at åbne for evalueringsstillinger giver vi kvalificerede udenlandske sygeplejersker en reel mulighed for at blive en del af det danske sundhedsvæsen. Det er et skridt mod et mere inkluderende og robust sundhedsvæsen, hvor vi kan sikre pleje af høj kvalitet for alle borgere i Aarhus."
Aarhus Kommune ønsker både at lette presset på omsorgsområdet og hjælpe udenlandske sygeplejersker på vej til dansk autorisation. Tiltaget er derfor et vigtigt skridt mod en stabil og kvalificeret arbejdsstyrke, som kan dække borgernes behov og styrke kommunens fremtidige plejekapacitet.
Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland ser positivt på Aarhus Kommunes initiativ og fremhæver det som en vigtig indsats for at løse de store rekrutteringsudfordringer i sundhedsvæsenet.
"Det er helt nødvendigt, at vi tænker i nye baner for at sikre de rette kompetencer til fremtidens sundhedsvæsen. Aarhus Kommunes model kan ikke blot hjælpe kvalificerede sygeplejersker fra udlandet med at integreres i det danske arbejdsmarked, men også sikre, at sygeplejerskerne er med til at fastholde høje standarder i vores sundhedsvæsen,” siger kredsformand for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland, Anja Laursen.
Forløbet omfatter økonomisk støtte til løn og oplæring, så arbejdspladserne får ressourcer til både introduktion og opkvalificering af sygeplejerskerne. Der tilbydes også undervisning i dansk fagsprog og kultur, som bidrager til en hurtigere integration på arbejdspladsen.
Polly Dutschke, medlem af Aarhus Byråd for Radikale Venstre, bakker op om initiativet og understreger vigtigheden af at tiltrække kompetencer udefra:
"Tiltaget er et godt eksempel på, hvordan vi med rette investeringer kan skabe reelle muligheder for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft og samtidig styrke vores sundhedsvæsen. Med evalueringsstillingerne kan vi bedre imødekomme behovene på sundhedsområdet og fremme en inkluderende tilgang i Aarhus Kommune."
Evalueringsstillingerne er en del af Sundhed og Omsorgs samlede program for rekruttering og fastholdelse og forventes at sikre en effektiv og bæredygtig integration af udenlandske sundhedsprofessionelle.
Kontakt
Cecilie Winding, pressechef i Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune, mobil: 23 35 19 20, e-mail: wice@aarhus.dk