Gå til hovedindhold
Nyheder fra Sundhed og Omsorg

Frivilligkorps skal få flere aarhusianere til at bruge velfærdsteknologiske hjælpemidler

Med et helt nyt senior-til-senior tiltag vil Ældresagen i Aarhus og Sundhed og Omsorg sikre at ældre får hjælp til at bruge velfærdsteknologiske hjælpemidler. Det sker gennem oprettelsen af et frivilligkorps, som skal vejlede og støtte ældre i at anvende hjælpemidlerne.

  • Læs op

Indhold

    Pressemeddelelse: Frivilligkorps skal få flere aarhusianere til at bruge velfærdsteknologiske hjælpemidler 

     

    Med et helt nyt senior-til-senior tiltag vil Ældresagen i Aarhus og Sundhed og Omsorg sikre at ældre får hjælp til at bruge velfærdsteknologiske hjælpemidler. Det sker gennem oprettelsen af et frivilligkorps, som skal vejlede og støtte ældre i at anvende hjælpemidlerne.

     

    I takt med at der kommer flere ældre, spiller velfærdsteknologi en afgørende rolle for, at borgerne forbliver selvhjulpne i dagligdagen. Det øger friheden og livskvaliteten.

    Derfor indgår Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune en aftale med Ældre Sagen i Aarhus om at oprette et korps af frivillige, der kan støtte og vejlede ældre i anvendelsen af velfærdsteknologi.

     "Det er afgørende, at vi understøtter vores ældre borgere i at kunne bruge de teknologiske hjælpemidler, som kan forbedre deres hverdag betydeligt. Gennem denne aftale sikrer vi, at de får den nødvendige vejledning og støtte fra et korps af frivillige,” siger rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde.

    Teknologiske hjælpemidler kan øge selvstændigheden og mindske behovet for traditionel pleje, men for mange ældre borgere kan det være en udfordring at tage teknologien i brug. Korpset af frivillige seniorer skal hjælpe ældre med at oplyse om de velfærdsteknologiske muligheder, der findes. De frivillige bliver støttet af en koordinator, der vejleder dem i rollen som velfærdsteknologiske pionerer. 

    "I dag er der udviklet mange temmelig smarte hjælpemidler, man som senior ikke nødvendigvis ved findes, og det kan godt være en overvindelse at begynde at bruge en øjendryppe-brille, kartonåbner eller strømpepåtager. Men det kan gøre dagligdagen meget nemmere, og det vil vi kunne fortælle om senior-til-senior", siger Torben Dreier, formand for Ældre Sagen i Aarhus.

    Korpset af frivillige vil bl.a. vejlede om hjælpemidler til hygiejne og madlavningssituationer samt samarbejde med DokkX’s AppsCafé, hvor borgere kan få hjælp til at bruge apps på tablet og telefon. 

    Aftalen mellem Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune og Ældresagen blev underskrevet tirsdag 6. august.

    Også ældreminister Mette Kierkgaard, påskønner initiativet: ”Velfærdsteknologi kan hjælpe ældre til en mere selvstændig hverdag og aflaste plejepersonalet, så der er mere tid til pleje og omsorg. Både velfærdsteknologi og kunstig intelligens skal indarbejdes på tryg og værdig vis. Det er derfor en stor glæde at kunne være med i dag til at få frivilligkorpset i luften, som skal hjælpe aarhusianerne. Med aftalen om ældrereformen har vi afsat en mio. kroner til frivilligkorps over hele landet, og mit håb er, at flere kommuner vil gøre som Aarhus”, siger ældreminister Mette Kierkgaard.

    Fakta   

    Der vil løbende blive afholdt informationsevents i Aarhus Kommunes Folkehuse om hjælpemidler til hygiejne og madlavningssituationer. 

     

    Kontakt 

    Svend Aage Mogensen, kommunikationschef i Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune, mobil 2335 1920. Mail: svam@aarhus.dk 

     

    Torben Dreier, formand for Ældre Sagen i Aarhus, mobil 2220 4955. Mail: td@fo-aarhus.dk 

     

    Pressefotos af rådmand Christian Budde kan downloades fra https://www.aarhus.dk/om-kommunen/presserum/#4  

     

    Foto (Sundhed og Omsorg): Rådmand Christian Budde, formand for Ældresagen i Aarhus Torben Dreier, ældreminister Mette Kierkgaard

    Sidst opdateret: 6. august 2024