Ældrereformen bliver til virkelighed
Rådmand og udvalgsformand: Nu har vi national opbakning til mere selvbestemmelse, tillid og samspil med civilsamfundet i ældreplejen.
I dag har Folketinget vedtaget ældrereformens lovpakke. Det gælder blandt andet den nye ældrelov, der skal sætte ældreplejen fri med mere selvbestemmelse for både den ældre selv og medarbejderne i ældreplejen. Samtidig skal ældreloven give tilliden tilbage til medarbejderne og deres faglighed, og så skal civilsamfund og pårørende inddrages endnu mere end i dag.
”Ældreloven giver os nu det fulde mandat til at skabe øget selvbestemmelse og mere fleksibel hjælp til de ældre aarhusianere. I Aarhus har vi i flere år arbejdet systematisk med tværfaglighed blandt andet i hjemmeplejen, og med ældreloven får vi nu mulighed for at intensivere dette arbejde. Forhåbentlig så vores ældre borgere vil opleve øget helhed i plejen. Det vil vi levere med selvstyrende teams med en bred vifte af kompetencer, stort fokus på rehabilitering og respekt på for den ældres ønsker og vores medarbejderes faglighed”, lyder det fra Christian Budde.
Netop respekt for den ældres ønsker er helt afgørende for en værdig ældrepleje, særligt for ældre med demens, mener Lone Hindø, formand for Sundhed- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune, og uddyber:
”Nogle århusianere med demenssygdom, som er kognitivt svækket, skal have hjælp til at gøre brug af mere selvbestemmelse. Her er det helt afgørende, at de dygtige medarbejdere i Aarhus Kommune benytter deres faglighed til at sikre, at ældreplejens hjælp tager udgangspunkt i det behov, som den enkelte borger med demens har.
Christian Budde anerkender, at med ældreloven står vi foran et omfattende arbejde med kompetenceudvikling. Det kræver, at medarbejderne med mange forskellige fagligheder i alle dele af kommunens ældrepleje skal klædes på til at føre ældrelovens intentioner, om mere selvbestemmelse og tillid, ud i livet. Han fremhæver dog, at Aarhus Kommune er godt på vej på mange områder.
”Jeg er meget tilfreds med, at vi i Aarhus Byråd allerede har vist vejen ved at bevillige midler i budgetforliget 2025 til kvalitetsløft, faste teams og helhedspleje i ældreplejen. Samtidig giver den nye ældrelov os nu musklerne til i endnu højere grad at styrke vores gode samarbejde med civilsamfund og pårørende. Det gælder blandt andet vores samarbejde med Ældre Sagen om udbredelse af velfærdsteknologi via frivilligkorps, ligesom vi også samarbejder med Ældre Sagen og Røde Kors om at udvikle frivillige indsatser på byens plejehjem. Endeligt glæder jeg mig over at kunne sætte endnu flere kræfter bag Aarhus Kommunes Center for Pårørendesamarbejde, hvor vi arbejder med at inddrage og passe på de pårørende, så de kan bidrage til bedre kvalitet i borgernes forløb og samtidig kan holde til at være pårørende,” udtaler Christian Budde.
”Det gælder særligt i forhold til pårørende til borgere med demens. Her ser jeg frem til, at der med ældrereformen bliver sat yderlig fokus på at understøtte denne gruppe af pårørende,” fremhæver Lone Hindø.
Kontakt
Cecilie Winding, pressechef i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, mobil 23 35 19 20, e-mail wice@aarhus.dk